Χωρίς βιβλία οι φοιτητές λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις

wings · 1 · 1237

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 70693
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Χωρίς βιβλία οι φοιτητές λίγες ημέρες πριν τις εξετάσειςΒιβλία για να διαβάσουν περιμένουν ακόμη περίπου 350.000 φοιτητές σε όλη τη χώρα - και μεταξύ τους και εκείνοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου - την ώρα που ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο σπουδών στα πανεπιστήμια και απομένουν λίγες ημέρες για την έναρξη της χειμερινής εξεταστικής περιόδου.

«Θα φτάσουμε να παίρνουμε βιβλία ακόμα και μέσα στην εξεταστική», μας δήλωσαν κάποιοι φοιτητές, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η εξεταστική θα γίνει χωρίς καν να έχουν πάρει βιβλία. Κι αυτό, διότι οι νέες διατάξεις, για την εισαγωγή του πολλαπλού συγγράμματος στα ΑΕΙ, απαιτούν δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ ακαδημαϊκών οργάνων και εκδοτικών οίκων, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων.

Η δυστοκία του νέου συστήματος δυναμιτίζει την εξέλιξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς το ζήτημα των συγγραμμάτων αποτελεί "casus belli" για τους φοιτητές.

Σχεδόν όλα τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ τους και το Αιγαίου, προς το παρόν αδυνατούν να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες παραγγελίες στους εκδοτικούς οίκους (αποκλειστικοί προμηθευτές πλέον των ΑΕΙ, κατά τον νέο νόμο) για τη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ο Αντιπρύτανης Φοιτητικών θεμάτων κ. Γκιάλας με ηλεκτρονικό μήνυμά του στους φοιτητές περιέγραφε ως εξής την κατάσταση με τη διανομή συγγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

«Μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο με το σημαντικό εκκρεμές θέμα των συγγραμμάτων που, ανάμεσα σε άλλα πολλά, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Μετά από μία μακρά περίοδο έντονης δραστηριότητας των διοικητικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τις νέες διαδικασίες επιλογής, παραγγελίας και διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές, η κατάσταση σήμερα παρουσιάζεται ως εξής. Στη Σάμο τα βιβλία διανέμονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Στα υπόλοιπα νησιά, τα συγγράμματα έχουν παραγγελθεί στους εκδοτικούς οίκους και αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας στα κατά τόπους σημεία διανομής.
Στόχος παραμένει η διανομή των βιβλίων σε όλα τα νησιά να αρχίσει με την επιστροφή από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι διαδικασίες παραγγελίας των συγγραμμάτων μπορούν να αρχίσουν μόνο μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των φοιτητών, καθώς και στο ότι πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της νέας μεθόδου επιλογής συγγράμματος με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.

Το μέτρο της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος προκύπτει από τους αριθμούς. Εμπλέκονται από 40 εκδοτικοί οίκοι (για τις Σχολές στην Σύρο) μέχρι 130 εκδοτικοί οίκοι (για τις Σχολές στην Μυτιλήνη) και παραγγέλλονται περίπου 2.000-2.500 συγγράμματα ανά εξάμηνο. Ο συνολικός αριθμός των προς διανομή βιβλίων πλησιάζει τις 90.000 ανά εξάμηνο. Σχεδόν όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν, ενώ το εξάμηνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Άλλα ο Αντιπρύτανης, άλλα το Πανεπιστήμιο
Πάντως σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Αντιπρύτανη ήταν η ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 19 Δεκεμβρίου το Πανεπιστήμιο ενημερώνοντας τους φοιτητές των Τμημάτων Μυτιλήνης και Χίου, ότι επειδή εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο σύστημα επιλογής συγγραμμάτων και μάλιστα ηλεκτρονικά, η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή, Δήλωσης Επιλογής Συγγραμμάτων παρατείνεται μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2009.

Πηγή: Αιολικά Νέα

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί και μέχρι και την Παρασκευή τουλάχιστον σε καμιά Σχολή της Μυτιλήνης δεν είχαν δοθεί βιβλία τη στιγμή, που η εξεταστική περίοδος αρχίζει στο τέλος Ιανουαρίου!

“Συγγράμματα τέλος” προειδοποιούν 27 εκδότες
Εν τω μεταξύ υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν ακόμα και χωρίς βιβλία οι φοιτητές, σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα των εκδοτών. Η πλειονότητα κυρίως των πανεπιστημιακών τμημάτων λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών δεν έχει στείλει τους καταλόγους των απαιτούμενων για τη νέα χρονιά συγγραμμάτων, που προβλέπει ο νόμος-πλαίσιο. Οι πρυτανικές αρχές είχαν κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσλειτουργίες του νέου νόμου. Οι πρυτάνεις είχαν ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία προβλέπει ότι κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα δωρεάν προμήθειας ενός βιβλίου ανά μάθημα, είτε είναι υποχρεωτικό είτε επιλεγόμενο .

Διαμαρτύρονται οι εκδότες
Πλέον η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με τους εκδότες να διαμαρτύρονται και με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας να ζητούν άμεσα τα… δεδουλευμένα τους. Απειλούν μάλιστα να μην διανείμουν καν συγγράμματα στους φοιτητές την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.

Όπως αναφέρουν 27 εκδότες στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, “με λύπη, έκπληξη (και οργή πλέον) σας υπενθυμίζουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πληρωθεί για τα συγγράμματα που μοιράζουμε από το φθινόπωρο, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καν κοστολογηθεί”. Σύμφωνα με τους εκδότες, όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση κωλυσιεργίας, οφείλεται στο ΥΠΕΠΘ και τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, με συνέπεια εκτός όλων των άλλων να μην είναι σε θέση να προχωρήσουν στην παραγωγή βιβλίων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. “Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε το ΥΠΕΠΘ και τη δήθεν δωρεάν εκπαίδευση;”, αναρωτιούνται οι εκδότες, συμπληρώνοντας ότι το ΥΠΕΠΘ δεν τους χρωστά μόνο τα συγγράμματα του 2007-2008 αλλά και μέρος της χρονιάς 2006-2007.

Οι 27 εκδότες
Κώστας Νικολόπουλος (21ου ΑΙΩΝΑ), Φίλων Φίλωνος (ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ), Ευάγγελος Τρικεριώτης (ΓΝΩΣΗ), Ευάγγελος Λάζος (ΔΩΔΩΝΗ), Χριστίνα Ζήση (ΕΚΚΡΕΜΕΣ), Μιχάλης Μπακιρτζής (ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ), Γιώργος Βαμβαλής (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ), Εύα - Μαρία Καραϊτίδη (ΕΣΤΙΑ), Πελαγία Ζήτη (ΖΗΤΗ), Οδυσσέας Χατζόπουλος (ΚΑΚΤΟΣ), Ελένη Κανάκη (ΚΑΝΑΚΗ), Θανάσης Καστανιώτης (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ), Γεράσιμος Τούμπας (ΚΑΤΑΡΤΙ), Ιωάννης Φαλδάμης (ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ), Τάκης Λαμπίρης (ΚΡΙΤΙΚΗ), Άννη Ραγιά (ΜΕΛΙΣΣΑ), Νώντας Παπαγεωργίου (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), Γιώργος Ντουντούμης (ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ), Τίτος Μυλωνόπουλος (ΟΔΥΣΣΕΑΣ), Δημήτρης Παπαδήμας (ΠΑΠΑΔΗΜΑ), Σπύρος Μαρίνης (ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ), Γιώργος Βερβάτης (ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ), Πέτρος Σταθάτος (ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ), Σπύρος Σαββάλας (ΣΑΒΒΑΛΑ), Παναγιώτης Σόκολης (ΣΟΚΟΛΗ), Δάφνη Παπασπηλιοπούλου (ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ), Αθανάσιος Χαρμάνης (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΨΙΛΟΝ).

Συντάκτης: Χριστίνα Βογιάννη 


 

Search Tools