Επιστροφή διάσημου πίνακα του Βαν Ντάικ («Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού») στο Εσκοριάλ

wings · 1 · 2274

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 70694
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Επιστροφή διάσημου πίνακα στο Εσκοριάλ

Το αριστούργημα του Βαν Ντάικ «Το Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» επέστρεψε στο μοναστήρι του Εσκοριάλ, κοντά στη Μαδρίτη, έπειτα δύο αιώνες.

Ένα αριστούργημα του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Άντον Βαν Ντάικ «Το Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» επέστρεψε στην αρχική του θέση, στο μοναστήρι του Εσκοριάλ, κοντά στη Μαδρίτη, έπειτα από απουσία δύο αιώνων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελ Παΐς.

Ο πίνακας του μεγάλου Φλαμανδού (1599-1641), μαθητή του Ρούμπενς, ο οποίος υπήρξε ο αγαπημένος προσοπωγράφος της αγγλικής βασιλικής αυλής, ανήκε στη συλλογή των έργων του Εσκοριάλ από το 1656 έως το 1809, οπόταν εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς, εν μέσω της γενικώτερης σύγχυσης που επικρατούσε λόγω της ναπολεόντειας κατοχής της Ισπανίας, γράφει η Ελ Παΐς.

Τα ίχνη του εντοπίσθηκαν περί το 1930 σε ιδιωτική συλλογή στην πόλη Λυών, της κεντροανατολικής Γαλλίας,. Το 2000 πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο και στα τέλη του 2008 το ισπανικό κράτος τον αγόρασε από τη λονδρέζικη γκαλερί Γουάις για 2,5 εκατ. ευρώ, τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Ελ Παΐς, ως επίσημος ζωγράφος της ισπανικής αυλής, ο σύγχρονος του Βαν Ντάικ Ντιέγο Βελάθκεθ είχε επιλέξει να φιλοτεχνήσει επίσης ένα «Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» για να διακοσμήσει τους τοίχους του Εσκοριάλ, που απέχει 45 χλμ από τη Μαδρίτη.

Από χθες ξαναβρήκε τη θέση, που είχε διαλέξει γι' αυτό ο ίδιος ο Βελάθκεθ, στην αίθουσα του συνοδικού της Μονής, που σήμερα είναι ανοικτές για το κοινό, τονίζει η Ελ Παΐς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
   
Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (7 Φεβρουαρίου 2009)


 

Search Tools