Εκδηλώσεις με θέμα τη Μεσόγειο από το Γαλλικό Ινστιτούτο τής Αθήνας - 4 Μαρτίου ως 26 Απριλίου 2009

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73949
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Μεσόγειος a la carte, από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009 

Θάλασσα του πολιτισμού και των ανταλλαγών, η Μεσόγειος αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του κοινού παρελθόντος Ελλάδας και Γαλλίας.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θέλησε να θέσει αυτή την κοινή θάλασσα στην καρδιά της πολιτιστικής του δράσης με μια σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένες στον μεσογειακό πολιτισμό, που πραγματοποιούνται από τις 4 Μαρτίου σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας.

Μουσική, σύγχρονη και κλασική, φωτογραφία ενός Γάλλου στην Ελλάδα, ενός Έλληνα στη Γαλλία, έκθεση-εγκατάσταση, θέατρο... η Μεσόγειος αντηχεί με ποικίλους τρόπους, με ποικίλες μορφές, εξίσου εποικοδομητικές όσο και γοητευτικές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
* 4/3 - Όπερα ιταλικού μπαρόκ: Αντόνιο Καλντάρα H Ολυμπιάδα. Ερμηνεύουν οι μουσικοί και οι τραγουδιστές του Συνόλου Μπαρόκ Μουσικής Latinitas Nostra. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

* 8/3 - Mουσικές του 20ού & 21ου αιώνα. Cristob&225;l Halffter: «Λάζαρος» (2007). Όπερα σε μορφή κοντσερτάντε, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Μουσική διεύθυνση: Cristob&225;l Halffter. Συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

* 9/3 - Γυναίκες συνθέτριες. Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ερμηνεύει έργα Γαλλίδων συνθετριών (
Lili Boulanger, Louise Farrenc, Graziane Finzi, Christine Mennesson, C&233;cile Chaminade) υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
* 10/3-30/4 - Φωτογραφική έκθεση «Φώκαια 1913 – 1920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ». Μέσα από τα φωτογραφικά του αρχεία, ο Φελίξ Σαρτιώ μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε την Φώκαια. Η έκθεση αποτελεί ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στον άνθρωπο που προσπάθησε να στρέψει το ενδιαφέρον της Γαλλίας και κυρίως της Μασσαλίας στις μεσογειακές της ρίζες. Σε συνεργασία με το Ριζάρειο Ίδρυμα.

* 11/3 (ώρα 21:00) - Κινηματογραφική προβολή της ταινίας «Μασσαλία, μακρινή κόρη» του Μάρκου Γκαστίν. Η συγκινητική ιστορία δύο νεαρών Μαρσεγιέζων, ελληνικής καταγωγής, διχασμένων ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς, δύο ταυτότητες, δύο χώρες.

* 16-17/3 - Δεύτερη Ελληνογαλλική συνάντηση για την βιώσιμη ανάπτυξη με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την εδαφική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου: σε ποιό σημείο βρισκόμαστε στη Μεσόγειο».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
* 12/3-26/4 - Εκθέσεις φωτογραφίας Το Λούβρο, Μονπελιέ, 5 λεπτά στάση και Μορφές του συνηθισμένου - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του κύκλου Διασταυρωμένα βλέμματα. Τρεις ματιές στη Μεσόγειο.

Τέλος, στο θέατρο «Από μηχανής» παρουσιάζεται στις 18 Μαρτίου (ώρα 20:00) η παράσταση «Η Πύλη των Δακρύων. Επιστροφή στην Αβησσυνία», ενώ στις 13 Μαρτίου το Gagarin Club φιλοξενεί συναυλία έκπληξη.

Πηγή: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools