«Όχι» από τους πρυτάνεις για την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 70701
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ “ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ”
“ΟΧΙ” απ' τους Πρυτάνεις στην ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ
Ως “εξωπραγματική”, επί του παρόντος, θεωρούν την πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ οι Πρυτάνεις. Για το λόγο αυτό υποστηρίζουν πως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν γίνεται να καταργηθούν, αλλά να γίνουν διορθωτικές και μόνο παρεμβάσεις. Ειδικότερα προτείνουν:

- Να διατηρηθεί το σημερινό σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, με την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Η εξεταστέα ύλη να αποδεσμευθεί από την ύλη της Γ΄ Λυκείου και να διευρυνθεί, ενώ στον καθορισμό των εξεταζόμενων θεμάτων να έχουν συμμετοχή καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Να διατηρηθεί η βάση του “10” και να μην λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός των μαθητών στο Λύκειο. Οι εξετάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια να διενεργούνται μετά τις απολυτήριες εξετάσεις.

- Να επαναπροσδιοριστούν από τα πανεπιστήμια τα επιστημονικά πεδία, ώστε να είναι περισσότερα από πέντε και κάθε υποψήφιος να επιλέγει Τμήματα αποκλειστικά από ένα επιστημονικό πεδίο.

- Οι υποψήφιοι να εξετάζονται σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων (4-6), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θα επιλέγουν. Στο τραπέζι έχει “πέσει” και η πρόταση η εισαγωγή να γίνεται αρχικά σε Σχολές και μετά το πρώτο έτος να επιλέγεται το Τμήμα.

Η 7μελής επιτροπή, που έχει συσταθεί από τη σύνοδο των πρυτάνεων για να μελετήσει το θέμα θα παρουσιάσει την πρότασή της στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στη σύνοδο που θα γίνει στις 6-7 Μαρτίου στο Καρπενήσι.

Συντάκτης: Χριστίνα Βογιάννη 

Πηγή: εφημερίδα Αιολικά Νέα


 

Search Tools