Γεια σας.
Λεπτολογία είναι το θέμα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για διαφορετική άποψη σε δύο σημεία.
Προτείνω τη δική μου εκδοχή και επικαλούμαι την υπομονή σας:
Αν όντως υπάρχει Θεός, γιατί δεν σταματάει τους πολέμους; (Συμφωνώ με wings. Έχουμε εδώ δύο προτάσεις: δευτερεύουσα και κύρια).
Περνούσες ακριβώς από δίπλα, ενώ το τέρας μάς κατασπάραζε. (Κι εδώ το ίδιο συμβαίνει. Έχουμε δύο προτάσεις: κύρια και δευτερεύουσα. Άρα χρειάζεται κόμμα).
, ενώ η οικογένειά σου δεν έχει καν ιδέα τι σου συνέβη. (Συμφωνώ με wings. Κανένα κόμμα., γιατί πρόκειται για μία μόνο πρόταση, δευτερεύουσα, εναντιωματική. Μάλιστα, για να δείξω ότι είναι δευτερεύουσα, ότι δεν στέκει μόνη της σε μια περίοδο, την έγραψα έτσι).
Επομένως να υποθέσω ότι πιστεύεις και στα θαύματα.Εδώ δεν χρειάζεται κόμμα. Δεν έχουμε δύο προτάσεις, ούτε καν όρο πρότασης που να χρειάζεται απομόνωση από τους υπόλοιπους, ώστε να διαχωριστεί με κόμμα. Υποψιάζομαι ότι σε αυτό θα συναντήσω την αντίρρησή σας, και είμαι έτοιμος να επιχειρηματολογήσω για την προτίμησή μου. Παρατηρώ εδώ και αρκετά χρόνια ότι διαδίδεται η συνήθεια να μπαίνει κόμμα έπειτα από επιρρηματικές φράσεις που λειτουργούν ως σύνδεσμοι στην κεφαλή της πρότασης (
conjunctive adverbs τα λένε στα αγγλικά). Είναι αυτά τα «επομένως», «ωστόσο», «επιπλέον», κ.τ.τ. Η συνήθεια αυτή μας έρχεται από τα αγγλικά, δεν την είχαμε παλαιότερα. Πιστεύω πως δεν μας είναι απαραίτητη.