ξηρά δόμηση -> dry construction

Agent Cadmus

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2859
    • Gender:Male
  • "Put your sins in a box" whispered the voice.
Η ξηρά δόμηση, ή αλλιώς κατασκευή με γυψοσανίδα, αποτελεί έναν εύκολο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο εσωτερικής δόμησης και διακόσμησης. Η γυψοσανίδα συνιστά ιδανική λύση στην ανάγκη επικάλυψης επιφανειών με ελαφρύ και προσαρμόσιμο υλικό σε κάθε αρχιτεκτονική απαίτηση.

Πηγή: http://www.logothetisae.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=85

Με τον όρο ξηρά δόμηση ονομάζουμε την κατασκευή κτιρίων χωρίς την χρήση των παραδοσιακών υλικών (σκυρόδεμα, τούβλα, τσιμέντο, άμμο, ασβέστη κ.α.), αλλά με την βοήθεια τυποποιημένων προϊόντων νέας τεχνολογίας (γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτές ίνες). Τέτοια τυποποιημένα προϊόντα κατά κύριο λόγο, είναι οι πλάκες τσιμέντου, γύψου ή ορυκτών ινών. Οι πλάκες αυτές τοποθετούνται πάνω σε προκατασκευασμένο μεταλλικό σκελετό με την βοήθεια συστημάτων στήριξης και δίνουν μετά το σχετικό φινίρισμα λεία επιφάνεια, έτοιμη για βάψιμο, επικόλλησης ταπετσαρίας ή τοποθέτηση πλακιδίων. Στη χώρα μας η ξηρή δόμηση συνήθως εφαρμόζεται μετά την κατασκευή του σκελετού της οικοδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, στο στάδιο της τοιχοποιίας, των επενδύσεων και των ψευδοροφών. Σε χώρες της Αμερικής και της κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και ο φέρων οργανισμός(σκελετός οικοδομής) είναι μεταλλική ή άλλη σύνθετη κατασκευή που δεν χρησιμοποιεί οπλισμένο σκυρόδεμα. Η ιστορία της ξηράς δόμησης, ξεκινάει από την δεκαετία του ’50 στην Αμερική, όπου πρώτα εφαρμόστηκε και αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο κατασκευής κτιρίων. Στην Ελλάδα έχει μια 20ετή παρουσία και βρίσκεται σήμερα σε ένα επίπεδο αλματώδους ανάπτυξης, γιατί κατάφερε να πείσει στην πράξη τους κατασκευαστές για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Πηγή: http://www.nikolaouk.gr/index.php?p=5&sp=&arid=3

Dry construction: The use of dry materials such as gypsum board, plywood, or wallboard in construction, without the application of plaster or mortar.

Πηγή: http://www.answers.com/topic/dry-construction-1

Dry construction
Building construction without the use of plaster or mortar. The use of dry materials speeds the construction process and allows earlier occupancy.

Πηγή: http://www.diydoctor.org.uk/projects/buildingdictionaryd18.htm


 

Search Tools