Author Topic: Αλφαβητάρι Οδοντιατρικών Όρων (Ελληνικά)  (Read 147 times)

spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 404424
 • Gender: Male
 • point d’amour
  • spiros.doikas
  • greektranslator
  • doikas
  • 102094522373850556729
  • lavagraph
  • Greek translator CV
Αλφαβητάρι Οδοντιατρικών Όρων (Ελληνικά)

Άγκιστρο: Το λεγόμενο "γατζάκι", που συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας

Αδαμαντίνη : Η σκληρή και λευκή ουσία που καλύπτει εξωτερικά τη μύλη του κάθε δοντιού.Την καταστρέφει η τερηδόνα.Το "σμάλτο" του δοντιού!

Ακινητοποίηση(δοντιών): Γνωστη και ως "ναρθηκοποίηση ".Η σύνδεση πολλών δοντιών μεταξύ τους είτε για να μην κουνιούνται πχ λόγω περιοδοντίτιδας ή για να σταθεροποιξθεί το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Αμάλγαμα: ‘Ενα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε για το σφράγισμα των δοντιών. Το λεγόμενο και μαύρο σφράγισμα. Στην εποχή μας είναι όλο και λιγότερο δημοφιλές.

Ανασύσταση(δοντιού) : Μεγάλο σφράγισμα,που αντικαθιστά μεγάλη απώλεια δοντιού.Συνήθως χρειάζεται συγκρατητικά μέσα πχ άξονες

Ανατολή δοντιών: Η διαδικασία εμφάνισης ενός δοντιού στη στοματική κοιλότητα.

Αναγόμωση Οδοντοστοιχίας : Το "γέμισμα" της οδοντοστοιχίας από τον οδοντίατρο,όταν ξεκινήσει να μην εφαρμόζει καλά στο στόμα(να "παίζει").

Αραιοδοντία : Η κατάσταση κατά την οποία τα δόντια έχουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους.

Άξονας (δοντιού) : Συγκρατητικό μέσο που μπαίνει σε απονευρωμένα(ενδοδοντικά θεραπευμένα)δόντια για να κρατήσει το υλικό ανασύστασης πχ σφράγισμα ή να αντικαταστήσει μεγάλη απώλεια δοντιού σε περίπτωση που πρέπει να μπει στεφάνη.

Ανιχνευτήρας: Μυτερό οδοντιατρικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να εξετάζουμε τις επιφάνειες των δοντιών. Παραλλαγή του είναι ο περιοδοντικός ανιχνευτήρας,που τον χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε απώλεια οστού (κόκκαλου), κατά την περιοδοντίτιδα.

Απόξεση φατνίου: Η αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού από το εσωτερικό ενός φατνίου(Βλέπε φατνίο).

Αποτρύγωση (δoντιών): η αφαίρεση της τρυγίας (πέτρας) των δοντιών από τον Οδοντίατρο.

Αποτύπωμα : Τα λεγόμενα και “μέτρα”. Είναι η αποτύπωση των δοντιών που παίρνουμε για να ξεκινήσουμε μια προσθετική αποκατάσταση

Απόστημα (οδοντικό): Πρήξιμο (φλεγμονή) που προσβάλλει ένα δόντι με προχωρημένη τερηδόνα. Συχνά συνοδεύεται από πόνο και η θεραπεία είναι η απονεύρωση(ενδοδοντική θεραπεία).

Απόστημα (περιοδοντικό): Κατάσταση παρόμοια με την παραπάνω. Δεν οφείλεται σε τερηδόνα αλλά σε πρόβλημα(φλεγμονή) στα ούλα.

Βρυγμός ή Βρουξισμός: Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διορθώνεται με τη χρήση νάρθηκα νυκτός.

Γέφυρα: Μία οδοντιατρική κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια.

Γνάθος: το σαγόνι. Διακρίνεται σε άνω και κάτω γνάθο.

Γομφίοι: Μία από τις 4 ομάδες των δοντιών.Οι λεγόμενοι και "τραπεζίτες"

Δευτερογενής τερηδόνα: Η τερηδόνα που εμφανίζεται γύρω ή κάτω από μία οδοντιατρική εργασία(π.χ. έμφραξη).

Δυσχρωμία (δοντιών): Η αλλαγή του φυσικού χρώματος ενός δοντιού. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης: Ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν ορισμένες διαταραχές στις αρθρώσεις των γνάθων ή στους μύες που ελέγχουν τις κινήσεις τους.

Έγκλειστο (δόντι): Ένα δόντι το οποίο βρίσκεται μέσα στο οστό της γνάθου και δεν έχει ανατείλει καθόλου στο στόμα. Συνήθως αναφέρεται στους φρονιμήτες(τρίτους γομφίους )που πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Εκμαγείο : Φτιαγμένο από οδοντιατρική γύψο.Είναι το αποτύπωμα του στόματος (δοντιών).

Έμφραξη (σφράγισμα): Η διαδικασία αναπλήρωσης του κατεστραμμένου τμήματος ενός δοντιού με την χρησιμοποίηση ειδικών υλικών(ρητίνης ή αμαλγάματος)

Εμφυτεύματα : Κατασκευασμένα από τιτάνιο συνήθως,τα εμφυτεύματα είναι κατασκευές που τοποθετούνται χειρουργικά στο κόκκαλο,εκεί που δεν υπάρχει δόντι και παίζουν το ρόλο της ρίζας,πάνω στην οποία θα στηριχθεί μια προσθετική αποκατάσταση(στεφάνη, γέφυρα, μερική οδοντοστοιχία) και θα αντικαταστήσουν το ελλείπον ή τα ελλείποντα δόντια.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση): Η θεραπεία που ακολουθείται όταν αποκαλυφθεί και μολυνθεί το νεύρο(πολφός) ενός δοντιού πχ  από τερηδόνα, από κάταγμα κ.λ.π.

Εξαγωγή(δοντιού) : Διαδικασία κατά την οποία αφαιρούμε ένα δόντι που έχει πρόβλημα,μη επανορθώσιμο, από το στόμα.Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε τομή στα ούλα και να αφαιρέσουμε και οστό,οπότε μιλάμε για χειρουργική εξαγωγή.

Επένθετο και ένθετο : Κατασκευές από ρητίνη ή πορσελάνη που υποκαθιστούν μεγάλες απώλειες δοντιού,αλλά είναι πιο συντηρητικές στο τρόχισμα από ότι οι στεφάνες.

Ημιέγκλειστο (δόντι): Ένα δόντι το οποίο βρίσκεται εν μέρει μέσα στο οστό της γνάθου.Περιβάλλεται ακόμα από ούλο γι’αυτό συχνά προσβάλλεται από μία φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα.

Ιατρικό ιστορικό: το ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει ο ασθενής και αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Κροταφογναθική διάρθρωση : Η άρθρωση που ενώνει το οστό της κάτω γνάθου με το κρανίο.

Κρημνός : Χειρουργικός όρος που περιγράφει το σχεδιασμένο κόψιμο των ούλων για να φανεί κάτι πχ έγκλειστος φρονιμήτης ή να βάλουμε εμφύτευμα.

Κυνόδοντες: Μία από τις 4 ομάδες των δοντιών.Τα "σκυλόδοντα"!

Λεύκανση : Μέθοδος αλλαγής του χρώματος των δοντιών για αισθητικούς λόγους.Μπορεί να γίνει στο ιατρείο αλλά και στο σπίτι,με χρήση ειδικών ναρθήκων(μασελάκια).

Μεσοδόντια διαστήματα: τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.Είναι σχετικά μεγάλα σε περιπτώσεις αραιοδοντίας.

Μερική οδοντοστοιχία: Το λεγόμενο και “μηχανάκι”. Πρόκειται για μία κινητή αποκατάσταση η οποία τοποθετείται σε περιπτώσεις απώλειας ορισμένων δοντιών όταν η κατασκευή γέφυρας δεν είναι εφικτή.

Μηχάνημα σταθεροποίησης : Κατασκευή σαν νάρθηκας που φοριέται μετά την αφαίρεση των συρμάτων και το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας για τη σταθεροποιηση και τη διατήρηση των ίσιων δοντιών(διατήρηση θεραπευτικού αποτελέσματος).

Μύλη (δοντιού): Το τμήμα του δοντιού που είναι ορατό στο στόμα.

Νάρθηκας : Κατασκευή  που τοποθετείται επάνω στα δόντια και τα καλύπτει για διάφορους λόγους (π.χ. για λεύκανση, για προστασία των δοντιών στα σπορ κ.λ.π.).Ειδικά για τη λεύκανση τα λέμε και "μασελάκια".

Νάρθηκας νυκτός: Κατηγορία του νάρθηκα. Κατασκευή από ειδικό(σκληρό) υλικό που τοποθετείται στα άνω ή στα κάτω δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου για να αποτρέψει το σφίξιμο ή το τρίξιμο τους.

Ναρθηκοποίηση(δοντιών): Βλέπε λήμμα για ακινητοποίηση. 

Νεογιλά (δόντια): Τα πρώτα δόντια του ανθρώπου, είκοσι συνολικά.

Νήμα (οδοντικό): Συμπληρωματικό μέσο στοματικής υγιεινής. Πολύτιμο για την αφαίρεση της πλάκας που συσσωρεύεται στα μεσοδόντια διαστήματα.

Νωδότητα: Η κατάσταση απώλειας ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Αν χαθούν όλα τα δόντια τότε μιλάμε για ολική νωδότητα ενώ αν χαθεί ένας ορισμένος αριθμός δοντιών μιλάμε για μερική νωδότητα.

Ξηροστομία: Η μειωμένη έκκριση σάλιου στο στόμα.
.
Οδοντιατρικό ιστορικό: Το ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντά ο ασθενής και αφορά την κατάσταση της υγείας των δοντιών του.

Οδοντίνη: Ένας από τους οδοντικούς σχηματισμούς που περιβάλλουν  το δόντι.
Βρίσκεται ανάμεσα στην αδαμαντίνη και τον πολφό.

Ολική οδοντοστοιχία: Η γνωστή “Mασέλα”. Μια κινητή αποκατάσταση που τοποθετείται σε περιπτώσεις απώλειας όλων των δοντιών.

Ορθοδοντική θεραπεία : Το ίσιωμα των δοντιών που είναι στραβά.Μπορεί να γίνει και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Οστεΐνη: Ένας από τους οδοντικούς σχηματισμούς,που περιβάλλει το δόντι.Βρίσκεται στη ρίζα του δοντιού

Οστεοενσωμάτωση : Η διαδικασία κατά την οποία το εμφύτευμα ενσωματώνεται και γίνεται ένα με το κόκαλο.

Ουδέτερο στρώμα: Υλικό που τοποθετείται κάτω από μία έμφραξη προκειμένου να προστατέψει το νεύρο(πολφό) του δοντιού.

Ουλεκτομή: Μία μικρή χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται ένα τμήμα των ούλων.

Ουλίτιδα: Μία από τις πιο διαδεδομένες φλεγμονές των ούλων. Προσβάλει τα ούλα και χαρακτηρίζεται από αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.Τα ούλα φαίνονται κόκκινα και πρησμένα. Αντιμετωπίζεται με τον καθαρισμό και είναι ιάσιμη.

Ουλοδοντική σχισμή: Η σχισμή που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα. Λόγω της ανατομίας της περιοχής εκεί μαζεύει υπολειμματα τροφών και πέτρα.


Όψεις : Κατασκευές από ρητίνη ή πορσελάνη,μικρού πάχους που χρησιμοποιούνται για διόρθωση αραιοδοντίας,στραβών δοντιών κτλ. Θεωρούνται από τις πράξεις της Οδοντιατρικής που είναι ελάχιστα παρεμβατικές για τα δόντια,μια και προϋποθέτουν λίγο τρόχισμα του δοντιού.

Περιοδόντιο: Το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν κάθε δόντι.

Περιοδοντίτιδα: Η φλεγμονή των ούλων που αποτελεί εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας. Αντιμετωπίζεται με περιοδοντική θεραπεία και χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού. Η περιοδοντίτιδα όταν θεραπευθεί, χαρακτηρίζεται ως θεραπευμένη περιοδοντίτιδα, γιατί το κόκαλο δεν ξανασχηματίζεται.

Περιστεφανίτιδα: Φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από έναν ημιέγκλειστο σωφρονιστήρα (φρονιμίτη) ή ημιέγκλειστο δόντι(που δεν έχει βγει δηλαδή πλήρως στο στόμα) λόγω συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφής γύρω από το ούλο της περιοχής.

Πέτρα(οδοντική) : Αλλιώς και "τρυγία".Άμορφη μάζα,στερεά προσκολλημένη στα δόντια,που προκαλεί τραυματισμό στα ούλα και την εμφάνιση ουλίτιδας και σε προχωρημένο στάδιο,περιοδοντίτιδας.Δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή. Αφαιρείται μόνο με τον καθαρισμό απο τον οδοντίατρο


Πλάκα (οδοντική): Μαλακή και άμορφη μάζα που συσσωρεύεται στα δόντια μετά από κάθε γεύμα. Μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή με σωστό βούρτσισμα.

Πολφίτιδα: Η φλεγμονή του πολφού ενός δοντιού.Όταν πονάει το νεύρο του δοντιού.

Πολφός (οδοντικός): Το νεύρο του δοντιού. Βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού και είναι υπεύθυνος για την αίσθηση, τη θρέψη και την άμυνα του δοντιού.

Προγόμφιοι: Μία από τις 4 ομάδες των δοντιών.

Προληπτική έμφραξη οπών και σχισμών(sealant): Προληπτικό σφράγισμα που γίνεται στα παιδιά,όταν η μορφολογία των δοντιών είναι τέτοια που επιτρέπει τη συσσώρευση τροφών,πέτρας και μικροβίων.

Ρίζα : Το τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τα ούλα και μέσα στο οστό της γνάθου.

Σιελόρροια: Η παραγωγή(ροή) σάλιου.

Στελεχιαία αναισθησία: η αναισθητοποίηση ενός μεγάλου νευρικού στελέχους, με αποτέλεσμα να μουδιάζει μία μεγάλη περιοχή του σώματος.Στο στόμα συνήθως μιλάμε για στελεχιαία αναισθησία της κάτω γνάθου,με αναισθητοποίηση του κάτω φατνιακού νεύρου.

Στεφάνη : Οδοντιατρική κατασκευή που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το τμήμα του δοντιού που έχει χαθεί. Γνωστή και ως  "θήκη" ή "κορώνα" ή "χρυσό δοντάκι".

Σωφρονιστήρας: Ο λεγόμενος φρονιμίτης, δηλαδή ο τρίτος κατά σειρά γομφίος.

Στίλβωση (δοντιών): Το γυάλισμα των δοντιών. Συνήθως γίνεται με τη χρήση ειδικής πάστας ή με χρήση διττανθρακικού νατρίου(σοδοβολή).

Στήριγμα: Το κάθε δόντι στο οποίο στηρίζεται μία γέφυρα.

Στοματικό διάλυμα: Υγρό ειδικής σύνθεσης που χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό μέσο στοματικής υγιεινής. Μπορεί να περιέχει φθόριο ή αντιμικροβιακές ουσίες.

Σύνθετη ρητίνη: Το λεγόμενο και “’Άσπρο σφράγισμα”. Οδοντιατρικό υλικό που χρησιμοποιείται ως υλικό σφραγίσματος(έμφραξης).

Τερηδόνα: Μικροβιακής αιτιολογίας πάθηση του δοντιού και κυριότερη αιτία καταστροφής του.

Τερηδονικός κίνδυνος : Η πιθανότητα εμφάνισης νέων τερηδόνων,που είναι συνάρτηση των διατροφικών συνηθειών και της στοματικής υγιεινής.

Τομείς : Μία από τις 4 ομάδες των δοντιών.Οι "κοπτήρες".

Τομή : Χειρουργικός όρος. Σημαίνει ουσιαστικά το "κόψιμο" των ούλων.

Τρόχισμα : Η αφαίρεση δοντιού σε συγκεκριμένο πάχος, για να τοποθετηθεί μια ακίνητη αποκατάσταση(στεφάνη/γέφυρα)

Υδράργυρος: Ένα από τα συστατικά του αμαλγάματος. Έχει κατηγορηθεί για τοξική δράση στον οργανισμό.

Υφίζηση: O όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την υποχώρηση των ούλων.

Φατνιακό οστό: Tο οστό που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών.

Φατνίο: Ειδική υποδοχή στο οστό της γνάθου μέσα στην οποία είναι τοποθετημένο το δόντι.

Φθόριο: Χημικό στοιχείο που βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.

Φθορίωση : Η διαδικασία κατά την οποία τοποθετείται τοπικά φθόριο στα δόντια, για την καταπολέμηση της τερηδόνας.Μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο,αλλά γίνεται και καθημερινά μέσω της φθοριούχου οδοντόκρεμας.

Χαλινός : Ανατομικό στοιχείο που συνδέει ευκίνητα με ακίνητα μέρη της ανθρώπινης ανατομίας. Στο στόμα μας ενδιαφέρει ο χαλινός των χειλειών και της γλώσσας.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: Αλφαβητάρι Οδοντιατρικών Όρων. Α έως Κ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: Αλφαβητάρι Οδοντιατρικών Όρων. Λ έως Ω
« Last Edit: 31 Mar, 2018, 17:59:15 by spiros »