«Μουσείο Μορίς Μπεζάρ» στις Βρυξέλλες (εφημερίδα «Καθημερινή»)

wings · 1 · 1239

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 69308
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
«Μουσείο Μορίς Μπεζάρ» στις Βρυξέλλες

Μουσείο προς τη τιμή του διάσημου χορευτή και χορογράφου Μορίς Μπεζάρ εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες.

Το «Μουσείο Μορίς Μπεζάρ» που θα θυμίζει για πάντα τον διάσημο χορευτή που πέθανε το 2007, εγκαινιάστηκε σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου και διέμενε.

Το νέο αυτό Μουσείο που θα έχει τη μορφή ενός ιδρύματος, θα περιλαμβάνει ένα χώρο όπου θα φιλοξενείται το αρχείο του, έναν εκθεσιακό χώρο και μια προσωρινή κατοικία για καλλιτέχνες και χορογράφους που περνούν από τη βελγική πρωτεύουσα.

Ο χώρος βρίσκεται δύο βήματα από το Μέγαρο των Βρυξελλών όπου ο Μπεζάρ έζησε και εργάστηκε για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι την αναχώρησή του για την Ελβετία το 1987.

Το «Μουσείο» θα απονέμει κάθε χρόνο ένα βραβείο σε όποιον καλλιτέχνη « θα συνεισφέρει στην άνθιση του χορού στο Βέλγιο ή αλλού στον κόσμο».

«Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Μασσαλία και πέθανε στη Λωζάνη, οι Βρυξέλλες έκαναν τον Μπεζάρ να διαπρέψει και να φέρει το χορό κοντά σε όλο τον κόσμο. Και ήταν πολύ φυσικό να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος στη μνήμη του», ανέφερε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Γλωσσών και Γαλλικής Φιλολογίας, Ζακ ντε Ντεκέρ.

Στην βελγική πρωτεύουσα ο Μπεζάρ εμπνεύστηκε τα διάσημα έργα του «Μπολερό» και «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης», ενώ στις Βρυξέλλες δημιούργησε και το περίφημο σε όλο τον κόσμο Μπαλέτο του 20ου αιώνα, το οποίο τον έκανε πολύ αγαπητό και διάσημο απ' άκρη σε άκρη της γης..

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ (31 Αυγούστου 2009)


 

Search Tools