IRIS: Μεταφορά χρημάτων μέσω κινητού (χωρίς ΙΒΑΝ, όριο 500 ευρώ)

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854561
    • Gender:Male
  • point d’amour
Μεταφορά χρημάτων μέσω κινητού (χωρίς ΙΒΑΝ, όριο 500 ευρώ)

 Ως μια μεγάλη ανατροπή στις συναλλαγές, χαρακτηρίζουν ειδικοί τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει το σύστημα on line πληρωμών με την ονομασία IRIS. Η υπηρεσία που υποστηρίζεται από το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ καλύπτει τις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Ουσιαστικά μπορεί κάποιος με ένα smart κινητό τηλέφωνο να πληρώνει οτιδήποτε και να μεταφέρει χρήματα χωρίς να είναι απαραίτητος ο αριθμός λογαριασμού του δικαιούχου, το γνωστό IBAN. Με τη χρήση ενός εναλλακτικού αναγνωριστικού στοιχείου, όπως ο αριθμός του κινητού για πληρωμές προς ιδιώτες ή ΑΦΜ για πληρωμές προς εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μπορούν να γίνουν όλα με ευκολία.

Η άμεση πληρωμή ενεργοποιείται από τον εντολέα και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα με αντίστοιχη ενημέρωση του δικαιούχου και του εντολέα για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την Υπηρεσία, ο εντολέας και ο δικαιούχος πρέπει να εγγραφούν στην εφαρμογή της τράπεζας επιλογής τους. Μπορούν να εγγραφούν σε περισσότερες εφαρμογές για την μεταφορά χρημάτων, ωστόσο θα λαμβάνουν χρήματα σε λογαριασμό μιας μόνο τράπεζας.

Η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο του 2017, αλλά όχι ευρέως διαδεδομένη. Ο συναλλασσόμενος δεν χρεώνεται για μεταφορές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο μεταφορών (έμβασμα στο γκισέ ή e-banking), στις οποίες υπάρχουν χρεώσεις.

Η μεταφορά γίνεται σε πραγματικό χρόνο ενώ δεν χρειάζεται το IBAN του παραλήπτη των χρημάτων. Εφόσον ο παραλήπτης έχει κάνει εγγραφή στο IRIS, αυτό σημαίνει ότι έχει δηλώσει το IBAN του λογαριασμού του όπου θέλει να λαμβάνει τα χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο συναλλασσόμενος είναι να επιλέξει τον παραλήπτη από τις επαφές του τηλεφώνου του.

Πώς ενεργοποιήσετε την υπηρεσία IRIS

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσει ο ενδιαφερόμενος την εφαρμογή (app) της τράπεζας που συνεργάζεται, οπότε θα εγγραφεί αυτόματα στην υπηρεσία IRIS

Υπηρεσία IRIS online payments | Τράπεζα Πειραιώς
Υπηρεσία IRIS 24/7 Payment | Τράπεζα Πειραιώς

i-bank Pay από την Εθνική Τράπεζα,
https://ibankpay.nbg.gr/iBankPay/el/

Alpha Quick Transfer από την Alpha Bank,
https://www.alpha.gr/el/idiotes/myalpha/ergaleia/alpha-quick-transfer

Paf - Pay a Friend από τη Eurobank,
https://www.eurobank.gr/el/retail/ilektroniki-trapeziki/upiresies-kai-pliromes-ilektronikis-trapezikis/oi-online-pliromes-sas/upiresies-paf-payments/upiresia-paf-pay-a-friend

Για να στείλετε χρήματα:

Απαραίτητη προϋπόθεση ο συναλλασσόμενος να είναι να είναι εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία IRIS. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής για κάθε τράπεζα, θα επιλέξει επιλέγετε τον γνωστό του πρόσωπο που επιθυμεί να στείλει τα χρήματα από τον τηλεφωνικό του κατάλογο. Σημειώνεται ότι για τις μεταφορές μέσω IRIS υπάρχει ανώτατο ημερήσιο όριο 500 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει ο συναλλασσόμενος να έxει γραφτεί στο IRIS. Μόλις του μεταφερθούν τα χρήματα, λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του (SMS) που τον ενημερώνει για το ποσό και τον αποστολέα.
Άρθρο - Ειδήσεις - Οικονομία - in.gr
« Last Edit: 10 Sep, 2018, 11:32:04 by spiros »


 

Search Tools