Εκδήλωση σχολής meta|φραση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, 29/9/2018, 18:00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

spiros · 1 · 1506

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 815991
    • Gender:Male
  • point d’amour
Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, 29/9/2018, 18:00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Για 10η συνεχόμενη χρονιά, η meta|φραση διοργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στις 6 μ.μ., και απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές και διορθωτές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.

Θα ξεκινήσουμε με τον χαιρετισμό του εκλεκτού συναδέλφου κ. Παναγιώτη Κριμπά, Αναπληρωτή Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα», στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Χάσμα γενεών: Ο νέος είναι ωραίος, αλλά κι ο παλιός ήταν αλλιώς!». Ο Διευθυντής Σπουδών της σχολής μας, κ. Βασίλης Μπαμπούρης, θα συντονίσει τη συζήτηση μεταξύ μιας ομάδας νέων και σχετικά πρωτόπειρων μεταφραστών (Δάφνη Κιούση, Δημήτρης Πολέμης, Σοφία Στεργίου και Παναγιώτης Χούμπαυλης) με μια ομάδα παλιών και πολύπειρων συναδέλφων τους (Τώνης Μόζερ,  Χίλντα Παπαδημητρίου και Σάββας Παυλίδης). Στόχος της συζήτησης είναι να προκύψουν, μέσα από τη σύγκριση της μετάφρασης στο χτες και στο σήμερα, χρήσιμα συμπεράσματα για τη μετάφραση ως διαδικασία και ως επάγγελμα.

Θα κλείσουμε την εκδήλωση με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh». Η Διευθύντρια Σπουδών της σχολής μας, κα. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου, θα συζητήσει για τη φθορά και την αφθαρσία, την ουσία και την παρουσία της ελληνικής γλώσσας στο παρόν και στο μέλλον με τέσσερις ειδήμονες:

τον κ. Παναγιώτη Αλεβαντή, τέως υπεύθυνο του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
την κ. Μαρία Γαβριηλίδου, γλωσσολόγο, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά»
τον κ. Διονύση Γούτσο, Καθηγητή κειμενογλωσσολογίας στον Τομέα Γλωσσολογίας (Τμήμα Φιλολογίας) του ΕΚΠΑ και
τον κ. Παντελή Μπουκάλα, συγγραφέα, αρθρογράφο, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων.
Στο τέλος κάθε συζήτησης, οι ομιλητές θα απαντήσουν και σε ερωτήματα του κοινού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει κλήρωση για 2 θέσεις στα σεμινάρια Υποτιτλισμού της σχολής μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

6:00 - 6:15 Χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2018
6:15 - 7:30 Στρογγυλή τράπεζα: «Χάσμα γενεών: Ο νέος είναι ωραίος, αλλά κι ο παλιός ήταν αλλιώς!»
7:30 - 7:45 Ερωτήσεις από το κοινό.
7:45 - 8:00 Διάλειμμα 15 λεπτών
8:00 - 9:15 Στρογγυλή τράπεζα: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh»
9:15 - 9:30 Ερωτήσεις από το κοινό.
9:30 - 9:45 Κληρώσεις και λήξη της εκδήλωσης.

Δηλώστε συμμετοχή στο event της εκδήλωσης στο Facebook. Σας περιμένουμε και φέτος, για να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης!
« Last Edit: 06 Sep, 2018, 14:34:55 by spiros »


 

Search Tools