Αντίγραφα σωτηρίας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας (εφημερίδα "Το Βήμα")

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72123
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Αντίγραφα σωτηρίας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας

Οκτώ κίονες απομακρύνονται οριστικώς για να διασωθούν και στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ | Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010


Οι ιωνικού ρυθμού κίονες στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας οι οποίοι, αφού συντηρηθούν, θα εκτεθούν μελλοντικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Φεύγουν για να σωθούν. Οι οκτώ κίονες που στέκονται ακόμη όρθιοι στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και στην ουσία δίνουν το στίγμα του χώρου από μακριά απομακρύνονται οριστικώς. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα, ενώ τα πρωτότυπα, αφού συντηρηθούν, θα εκτεθούν μελλοντικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Πρόκειται συγκεκριμένα για το περιστύλιο της «οικίας του Διονύσου», διάσημης χάρη στα ψηφιδωτά της δάπεδα με παράσταση του θεού. «Η κατάσταση των κιόνων είναι  τραγική. Εάν μείνουν στη θέση  τους, μέσα σε δέκα το πολύ χρόνια  θα έχουν καταστραφεί» λέει η προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Μαρία Ακαμάτη. Αιτία είναι το υλικό κατασκευής τους, ο τοπικός ασβεστόλιθος, ευπαθής στον χρόνο και στην έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει «απώλειες» με ταχύ ρυθμό. Γι΄ αυτόν τον λόγο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ήδη την έγκρισή του και αναμένεται η εξασφάλιση των χρημάτων προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Οι ιωνικού ρυθμού κίονες, που αρχικώς ήταν 20, βρίσκονται περιμετρικά της αυλής της «οικίας του Διονύσου» και σήμερα διατηρούνται σε ύψος 2- 2,50 μέτρων. Το επίχρισμά τους όμως από λεπτόκοκκο κονίαμα διασώζεται μόνον ως ίχνη σε κάποια σημεία της επιφανείας τους. Ολόκληρο το περιστύλιο ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές των ετών 1957-1964, οπότε και έγινε και η αναστήλωση των κιόνων. Μισό αιώνα περίπου αργότερα, τα αποκαλυφθέντα αρχαία δίνουν σήμα κινδύνου.

...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα Το Βήμα
« Last Edit: 27 Jan, 2010, 14:05:21 by spiros »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools