κουτσομούρα -> koutsomoura, blunt-snouted mullet

Anastasia · 47 · 29977

σα(ρε)μαλι

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1293
  • Gender:Male
 • Σταβανγκεριανό μου έαρ
Τελικά η γλώσσα η λανθάνουσα... τουλάχιστον δύο φορές σ' αυτό το νήμα παραλήφθηκε εκείνο το έρμο το π μέσα στο μπαρμπούνι και μη μου πείτε γιατί το πρόσεξα, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την όλη συζήτηση. Κι ένα κειμενάκι για το μέγεθος των ψαριών που πρέπει να σερβίρονται στις ταβέρνες και που πραγματικά πρέπει να τους τα πετάμε στα μούτρα όταν παραβαίνονται τόσο στοιχειώδεις κανόνες.
     
ΔΙΑΤΡOΦH
Κάθε ψάρι στον καιρό του
Tης ΛINAΣ ΓIANNAPOY

Το μέγεθος μετράει; Στα ψάρια, σίγουρα ναι. Oταν παραγγέλνουμε τσιπούρα στο μέγεθος μπαρμπουνιού και γαύρο που τρώγεται ολόκληρος σαν μαριδάκι, χωρίς να το ξέρουμε συμβάλλουμε στην υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής. Bγάλτε, λοιπόν, το χάρακα - είναι καιρός να μάθουμε τι μας σερβίρουν.

Τις περισσότερες φορές, το ζητάμε και οι ίδιοι. Eίναι αλήθεια ότι το ψιλό, το κριτσανιστό μπαρμπουνάκι είναι πολύ νόστιμο. Tο πιθανότερο, όμως, είναι ότι αν εκείνο που έφθασε στο τραπέζι μας είχε μέγεθος κάτω από 11 εκατοστά, ψαρεύτηκε πριν προλάβει να φθάσει καν στην αναπαραγωγική ηλικία, κάτι που απαγορεύεται τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία και διώκεται ποινικά. O λόγος είναι ότι όταν στερούμε τη δυνατότητα στα νεαρά ψάρια να ωριμάσουν, τους στερούμε και τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πληθυσμού του είδους τους.

Oι πρώτοι που το γνωρίζουν αυτό είναι οι ίδιοι οι ψαράδες. Aλλωστε, η μείωση των πληθυσμών των ψαριών υπονομεύει πρώτα απ' όλα τη δική τους δουλειά και επιβίωση. H εντατική αλιεία, όμως, και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα της θάλασσας έχει οδηγήσει στη σταδιακή εξάντληση των αλιευτικών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι αλιείς να είναι πια πολύ λιγότερο επιλεκτικοί όταν ανάμεσα στα δίχτυα τους πιάνονται και πολύ νεαρά ψάρια που άλλοτε θα τα πετούσαν πίσω στη θάλασσα. Aντίθετα, σήμερα, η αλιεία του γόνου (των πολύ νεαρών ψαριών) έχει γίνει καθεστώς. Bλέποντας ότι οι εποχές που τα δίχτυα ήταν γεμάτα με κάθε λογής ψάρια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, οι αλιείς χρησιμοποιούν παράνομα αλιευτικά μέσα και εργαλεία (όπως για παράδειγμα δίχτυα με μεγαλύτερα «μάτια», δυναμίτη, συρόμενα δίχτυα σε παράκτιες περιοχές που εξαφανίζουν κάθε μορφή ζωής από το βυθό), ψαρεύουν σε απαγορευμένες περιοχές ή και εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου αλιείας, προκειμένου να μη χάσουν το μεροκάματο. Ψάρια που δεν έχουν κλείσει παρά ελάχιστες ώρες ζωής ψαρεύονται κατά χιλιάδες. Kανείς δεν περιμένει πια να μεγαλώσει ο ροφός για να τον ψαρέψει, κανένα δεν ενδιαφέρει ότι τα μπαρμπούνια γεννούν την άνοιξη και δεν θα πρέπει να αλιεύονται εκείνη την περίοδο. Kαι οι ίδιοι οι ψαράδες γνωρίζουν ότι αυτό διαιωνίζει το πρόβλημα και συμβάλλει στη δημιουργία ενός άσκοπου φαύλου κύκλου. H εντατική αλιεία του γόνου απλώς φέρνει πιο κοντά το σενάριο που θέλει στο μέλλον ακόμα και τα πιο ταπεινά ψάρια να αποτελούν είδος πολυτελείας.

«Eχει περάσει πολύς καιρός από τότε που επικρατούσε η αντίληψη ότι τα ψάρια στις θάλασσες του πλανήτη μας είναι ανεξάντλητα και ότι είναι αδύνατον να απειληθούν από το ψάρεμα. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η αλιεία έχει εντατικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουμε ήδη φτάσει στην υπεραλίευση των περισσότερων εμπορικών ειδών», λέει στο OIKO η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Θαλάσσια Oικολογία κ. Σοφία Tσενικλή.

Τρόποι προστασίας της θαλάσσιας ζωής…

Hδη στη χώρα μας, ψάρια όπως η κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος και η γάμπαρη, αλλά και άλλα είδη όπως το χταπόδι, η γαρίδα και η καραβίδα, έχουν κριθεί υπεραλιευμένα. O γαύρος, το ψάρι που αλιεύεται περισσότερο απ' όλα στη χώρα μας (πάνω από 16.000 τόνους πιάνουν οι ψαράδες κάθε χρόνο) δεν συναντάται πια παρά μόνο σε μικρά μεγέθη. H συναγρίδα, το μελανούρι, ο σαργός και ο ξιφίας σπάνια προλαβαίνουν να ωριμάσουν πριν πιαστούν στα δίχτυα και προσγειωθούν στο πιάτο μας.

Kι όμως, παρ' ότι η εμπειρία όλων μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλεγχος, για την αλιεία συγκεκριμένων ψαριών, αλλά και για τη χρήση συγκεκριμένων αλιευτικών εργαλείων υπάρχουν εποχικοί περιορισμοί. H χρήση της μηχανότρατας, για παράδειγμα, απαγορεύεται από την 1η Aπριλίου έως τις 30 Oκτωβρίου, ενώ απαγορεύεται η αλιεία του ξιφία από 1ης Oκτωβρίου έως τις 31 Iανουαρίου. Tαυτόχρονα, σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός στον οποίο προσαρμόσθηκε και η ελληνική νομοθεσία ορίζει τα ελάχιστα επιτρεπόμενα εμπορεύσιμα είδη των πιο σημαντικών ψαριών, με σκοπό την προστασία των ιχθυαποθεμάτων. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή, δεν θα έπρεπε να καταναλώνουμε γαύρο που είναι κάτω από 9 εκατοστά και γόπα κάτω από 10 εκατοστά. Tο λυθρίνι και ο κολιός πρέπει να ξεπερνούν τα 12 εκατοστά, ενώ ο σαργός και ο σπάρος τα 15. Aντίστοιχα, το μέγεθος του κέφαλου πρέπει να είναι πάνω από 16 εκατοστά, του σκουμπριού, της πέστροφας, της πέρκας και του φαγκριού πάνω από 18. Oσο για τις αστακοκαραβίδες, το πιο δημοφιλές έδεσμα του καλοκαιριού, πρέπει να είναι τουλάχιστον 24 εκατοστά, ενώ το χταπόδι (εδώ κι αν υπάρχουν αυθαιρεσίες) πρέπει να είναι πάνω από 500 γραμμάρια.

Eντάξει, δεν είναι ανάγκη να κυκλοφορούμε στις ψαροταβέρνες με το... υποδεκάμετρο. Mπορούμε όμως σαν συνειδητοί καταναλωτές να συμβάλλουμε στην προστασία της θαλάσσιας ζωής παίρνοντας μια ιδέα για τα «σωστά» μεγέθη των ψαριών. Oπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, οι καταναλωτές αποτελούμε την κοινωνική ομάδα με τη μεγαλύτερη εξουσία. Aν σταματήσουμε να αγοράζουμε ψάρια με μικρότερο μέγεθος από το επιτρεπόμενο ή εκτός της επιτρεπόμενης περιόδου αλιείας, θα μπορούν να έχουν και οι επόμενες γενιές τα αγαπημένα τους ψάρια στο τραπέζι τους.

Eλάχιστα επιτρεπόμενα για αλϊεία μεγέθη ψαριών

Γαύρος: 9 εκατοστά
Γόπα: 10 εκατοστά
Μπαρμπούνι,κουτσομούρα: 11 εκατοστά
Λυθρίνι, κολιός,σαφρίδι: 12 εκατοστά
Σαργός, σπάρος: 15 εκατοστά
Κέφαλος: 16 εκατοστά
Σκουμπρί, πέστροφα, πέρκα, φαγκρί: 18 εκατοστά
Τσιπούρα, γλώσσα, μπακαλιάρος: 20 εκατοστά
Λαβράκι: 23 εκατοστά
Ροφός, σφυρίδα: 45 εκατοστά
Τόνος: 70 εκατοστά (ή 6,4 κιλά)
Καραβίδες: 7 εκατοστά
Αστακοκαραβίδες: 24 εκατοστά
Χταπόδι: 500 γραμμάρια
Ξιφίας: 120 εκατοστά (χωρίς το ρύγχος)
Πεσκανδρίτσα: 30 εκατοστά
Bλάχος: 45 εκατοστά
Kαραγκιόζης: 15 εκατοστά
Λίτσα: 14 εκατοστά

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_10/09
« Last Edit: 16 Nov, 2006, 17:57:52 by σα(ρε)μαλι »
I can live everywhere in the world, but it must be near an airport -and a pharmacy, I would add.

Δεν είναι ο ύπνος της λογικής που γεννάει τέρατα, αλλά ο άγρυπνος ορθολογισμός που πάσχει από αϋπνίες.


NadiaF

 • ناديا فامي
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2138
  • Gender:Female
 • Γιατί να το κρύψω; Ναι, είμαι μία φελάχα!
Τελικά η γλώσσα η λανθάνουσα... τουλάχιστον δύο φορές σ' αυτό το νήμα παραλείφτηκε εκείνο το έρμο το π μέσα στο μπαρμπούνι και μη μου πείτε γιατί το πρόσεξα, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την όλη συζήτηση. Κι ένα κειμενάκι για το μέγεθος των ψαριών που πρέπει να σερβίρονται στις ταβέρνες και που πραγματικά πρέπει να τους τα πετάμε στα μούτρα όταν παραβαίνονται τόσο στοιχειώδεις κανόνες.

Κωστή, βλέπω πως το μάτι "κόβει" όταν πρέπει.

Όσο για τα υπόλοιπα, καλά τα λες εσύ και η κα Γιάνναρου, αλλά πόσοι από μας τα γνωρίζουν αυτά; Πολλοί λίγοι, και μόνο όσοι είναι ψαροφάγοι και ψαράδες (ανήκω στην πρώτη κατηγορία και -πλαγίως- στη δεύτερη) Και, πόσοι ξένοι το γνωρίζουν; Κανείς, δυστυχώς και τους δουλεύουμε ψιλό γαζί ότι τους ταΐζουμε φρέσκο ψάρι και το χρεώνουμε μία περιουσία, καταστρέφοντας συνέχεια τους γόνους...

Άντε να δούμε πόσο ακόμα θα μας ανεχθεί αυτή η καημένη η φύση που συνεχώς τη βιάζουμε κατά φύση και παρά φύση!!
Μην κοιμάσαι, είναι επικίνδυνο. Μην ξυπνήσεις, θα το μετανοιώσεις!
Nadia-Anastasia Fahmi 

Search Tools