Πίτερ Μάκριτζ: Η ελληνική προέλευση του όρου «διγλωσσία» (και η αχρησία του στα νέα ελληνικά)

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72021
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Πίτερ Μάκριτζ: Η ελληνική προέλευση του όρου «διγλωσσία» (και η αχρησία του στα νέα ελληνικά)

Ο κοινωνιογλωσσολογικός όρος «διγλωσσία» είναι ένας από τους ελάχιστους διεθνείς επιστημονικούς όρους οι οποίοι μπορούν να αποδοθούν σε κάποιον Έλληνα που ζούσε στη σύγχρονη Ελλάδα.

Από τότε που ο Φέργκιουσον δημοσίευσε το γόνιμο άρθρο του πριν από πενήντα χρόνια, αρκετοί μελετητές έχουν αναφερθεί στην πρώιμη ιστορία του όρου diglossia, αλλά ενώ καθένας από αυτούς έχει επισημάνει πολλά κομμάτια που ταιριάζουν στο παζλ, κανένας, απ’ όσο ξέρω, δεν έχει ως τώρα παρουσιάσει την πλήρη εικόνα.

Ο Αντρέ Μαρτινέ ισχυρίζεται ότι ο Φέργκιουσον εμπνεύστηκε τη χρήση του όρου «diglossia» από το παράδειγμα του «helléniste français Jean Psichari»[2]. Μπορεί να μη συμφωνήσει κανείς με την περιγραφή του Έλληνα γλωσσολόγου και μυθιστοριογράφου Ψυχάρη ως Γάλλου –ήταν Γάλλος πολίτης, αλλά γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην Οδησσό-, αλλά η διατύπωση του Μαρτινέ αποτελεί ένα πρόσφορο σημείο εκκίνησης για την αναζήτησή μας. Στην πραγματικότητα, ο Φέργκιουσον δεν αποδίδει τον όρο στον Ψυχάρη ή σε οποιονδήποτε άλλον· γράφει απλά ότι «εδώ εισάγεται ο όρος ‘διγλωσσία’, με πρότυπο το γαλλικό diglossie, το οποίο έχει εφαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση»[3], χωρίς να διευκρινίζει ποιος το εφάρμοσε. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο Ελληνογάλλος γλωσσολόγος Ψυχάρης/ Psichari έπαιξε ζωτικό ρόλο στη μετάδοσή του από την Ελλάδα προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην συλλογή του από λέξεις που επινόησαν πρόσφατα Έλληνες με βάση [...]

Πηγή: https://nomadicuniversality.com/2019/06/21/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83/
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools