Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, Ετ1, 21.15

Σουρπουίτσα

 • Dolce far niente...!
 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 1172
  • Gender:Female
 • Whatevah...
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ***

Διάρκεια: 89'
Παραγωγή:Τσεχίας/Σλοβακίας
Παίζουν: Βάτσλαβ Νέκαρ, Γιόζεφ Σομρ, Βλαντιμίλ Μπρόντσκι, Βλαντιμίρ Βαλέντα, Αλόις Βάτσεκ
Σκηνοθέτης: Γίρι Μένζελ
Σενάριο: Γίρι Μέντσελ, Μποχουμίλ Χραμπάλ (από το μυθιστόρημα του Μποχουμίλ Χραμπάλ)
Φωτογραφία: Γιαρομίρ Σοφρ
Μουσική: Γίρι Πάβλικ


Ο νεαρός Μίλος (Βάτσλαβ Νέκαρ) εργάζεται ως μαθητευόμενος στον σιδηροδρομικό σταθμό ενός χωριού, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία ο πόλεμος και οι συνέπειές του δεν τον πολυαπασχολούν, γιατί έχει να λύσει ένα πολύ προσωπικό ‘φλέγον’ ζήτημα: να ξεπεράσει το τρακ του πρωτάρη και να καταφέρει, επιτέλους, να έχει μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Στην επιδίωξή του αυτή, θα γίνει ήρωας κωμικοτραγικών καταστάσεων επεισοδίων, μέχρι που κάποια στιγμή θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια επιχείρηση ανατίναξης ενός γερμανικού τραίνου και θα γίνει, άθελά του, ήρωας της αντίστασης.

Τρυφερή και ανθρώπινη, διάσπαρτη με ειρωνικό χιούμορ αλλά με ένα απροσδόκητα δραματικό φινάλε, η πολυβραβευμένη αυτή ταινία γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και καθιέρωσε τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Γίρι Μέντσελ ως έναν από τους πρωτεργάτες του τσεχοσλοβακικού ‘νέου κύματος’, δίπλα σε σκηνοθέτες όπως ο Μίλος Φόρμαν και η Βέρα Τσιτίλοβα. Γυρισμένη στη σύντομη περίοδο φιλελευθεροποίησης, που έμεινε στην ιστορία ως Άνοιξη της Πράγας, η ταινία του Μέντσελ, αν και τοποθετείται την εποχή της γερμανικής κατοχής, θεωρήθηκε ως μια αλληγορία για την κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία της εποχής του. Στα ατού της ταινίας, η θαυμάσια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γιαρομίρ Σοφρ, η μουσική του Γίρι Πάβλικ και η απολαυστική ερμηνεία του Βάτσλακ Νέκαρ στο ρόλο του Μίλος.
Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Μανχάιμ, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας και δύο υποψηφιότητες στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας και μουσικής).

Από τον ιστότοπο της Ετ1.

Αυτή εδώ είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. Αγαπώ την απλότητά της, τη ζεστασιά της, τη λεπτή ειρωνεία της, την "ομορφιά" των ανθρώπων της, τη γλυκιά αισιοδοξία που κρύβεται στις γωνίτσες της, την "ευαίσθητη παρουσίαση της ανθρώπινης εμπειρίας" (που λέει και μια καθηγήτριά μου) και τον υπέροχο τρόπο της να σου κλείνει το μάτι. Όσες φορές και να τη δω, ποτέ δεν παύει να με σοκάρει η εκπληκτική φρεσκάδα της, σε πείσμα της ηλικίας της.

Trivia: Στο ρόλο του ψυχίατρου που εξετάζει τον κεντρικό ήρωα, ο ίδιος ο Μένζελ.


[voodoo mode]Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη! Δείτε τη![/voodoo mode]
« Last Edit: 26 Aug, 2007, 02:25:55 by Σουρπουίτσα »
Στο ίντερνετ όλα διίστανται.
W4tt4n4b3


stathis

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3373
  • Gender:Male
Το βουντού δεν έπιασε και δεν την είδαμε. Επιφυλασσόμεθα όμως να διαβάσουμε το βιβλίο.
;) 

Search Tools