nixtamalización -> νισταμαλοποίηση
nixtamalization -> νισταμαλοποίηση,
νιξταμαλοποίηση,
νιξταμαλισμός;
https://forvo.com/search/nixtamal/nixtamalisation «Οι διακρίσεις αυτές περιλαμβάνουν επίσης πλιγούρια και σιμιγδάλια από καλαμπόκι, το οποίο ονομάζεται “αλεύρι masa” και λαμβάνεται με τη μέθοδο “nixtamalization”, η οποία χαρακτηρίζεται από μία φάση έψησης και διαβροχής των κόκκων του καλαμποκιού σε διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου, ακολουθούμενη από ξήρανση και άλεση.
EUR-Lex - C2007/276/05 - EN - EUR-LexΗ διαδικασία μάλιστα διατηρείται μέσες-άκρες και σήμερα (ένα είδος κατεργασίας σε αλκαλικό διάλυμα), σε διάφορες εκδοχές ανά την ήπειρο, και φέρει το όνομα που της είχαν δώσει οι Αζτέκοι. Αν μπορούσε να εκφραστεί στα ελληνικά ο όρος θα ήταν «νιξταμαλισμός» ή ακόμα χειρότερα «νιξταμαλοποίηση».
Στοιχεία προσωπικής μυθολογίας και άλλες ιστορίες: ΑραβόσιτοςNixtamalization typically refers to a process for the preparation of maize (corn), or other grain, in which the corn is soaked and cooked in an alkaline solution, usually limewater (but sometimes wood ash lye) washed, and then hulled. This process, originating in Mexico, is famously known to remove up to 97-100% of aflatoxins from mycotoxin contaminated corn. The term can also refer to the removal via an alkali process of the pericarp from other grains such as sorghum.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalizationplural nixtamal \"\ or nixtamales \-(ˌ)lās\
limed kernels of corn that is ready to be ground into masa
https://www.merriam-webster.com/dictionary/nixtamalEN nixtamalisation
DA nixtamalisering
DE Nixtamalisierung
ES nixtamalización
FR nixtamalisation
IT nistamalizzazione
NL nixtamaliseringsprocédé
PT nixtamalização