Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;

ragnaroc · 54 · 31101

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour
Και η αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων ακόμη πιο απάνθρωπη...


FoReIgNeR

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 725
    • Gender:Female
Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι και πάλι το οικονομικό είναι το θέμα, σε συνδυασμό με τους γιατρούς που θα σου τύχουν (γιατί ναι, εκεί παίζει ρόλο η τύχη, είτε πας σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο).

Αν δε σου φτάνουν να πληρώσεις σε δημόσιο νοσοκομείο αποκλειστική, δε θα σου έφταναν να πληρώσεις ιδιωτική όταν ήσουν καλά.

Αν πάλι έχεις χρήμα, καλύτερα να πας σε δημόσιο αρχικά κι ύστερα βλέπεις τι θα κάνεις, παρά να'χεις σκάσει 15.000 ευρώ για κλινική που τελικά θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο και στα δύσκολα θα σε παρκάρει στον Ευαγγελισμό.

Από εκεί και πέρα για τα επείγοντα και για άλλες έκτακτες και μη εξετάσεις, σύμφωνοι για την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά αν τα σκάσεις επί 5-10-15 χρόνια και σου φαλιρίσει η εταιρεία, γιατί η περίπτωση της ΑΣΠΙΣ δεν είναι κάτι απίθανο στις μέρες μας και στη χώρα που ζούμε, θα βρεθείς να'χεις χάσει τα λεφτά χρόνων.

Κατ' εμέ, αν σε παίρνει να αποταμιεύεις τα λεφτά που θα έδινες ετησίως για ιδιωτική ασφάλιση, αν υποθέσουμε ότι είσαι απ' τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν σπανίως και κάνουν τσεκ απ μία φορά το χρόνο, καλύτερα να τα έχεις κάπου "επενδυμένα" (γιατί κι οι τράπεζες ξέρουμε τι Δράκουλες είναι), και να έχεις να πληρώσεις από εκεί όταν χρειαστεί.

Από εκεί και πέρα φυσικά, καθένας μας παίρνει τα ρίσκα του.

Υ.Γ. Χαροπαλεύοντας δικό μου άτομο απευθύνθηκα σε δύο κορυφαίες ιδιωτικές κλινικές και με κοιτούσαν μόνο στην τσέπη. Όσο για την επέμβαση που επειγόταν να κάνει; Μου κανόνιζαν μετά από μέρες, γιατί ήταν Παρασκευή και τις Παρασκευές οι γιατροί ριλαξάρουν με τα κότερά τους. Στο δημόσιο πάλι, έπεσαν πάνω του μ' ενδιαφέρον και επί ένα μήνα κυριολεκτικά τον ανάστησαν. Γι' αυτό λέω ότι εξαρτάται σε τι ανθρώπους θα πέσεις κι όχι αν είναι ιδιωτικό ή δημόσιο το νοσοκομείο.
« Last Edit: 15 May, 2010, 15:48:04 by FoReIgNeR »
And my heaven is wherever you are ...



Falcon

  • Dimitra Tsakiroglou
  • Full Member
  • ***
    • Posts: 479
    • Gender:Female
Για να μην εξυμνήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, πράγματι ο τομέας αυτός κοιτάζει την τσέπη σου... επιχείρηση είναι άλλωστε. Και επιλέγει αν θα σε θεραπεύσει.

Επειδή μου αρέσει να μιλάω πρακτικά με παραδείγματα, θα σας κουράσω πάλι με 2 ακόμα εμπειρίες μου.

— Το 2001, η διοίκηση του Υγεία είχε δώσει εντολή στον χειρούργο, ακριβώς τη στιγμή που ήμουν ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι και έτοιμη για τοπική αναισθησία να με διώξουν διότι ήμουν 5 μηνών έγκυος και η προϊσταμένη μου είπε ξεκάθαρα ότι η διοίκηση ανησυχούσε ότι θα είχε μπλεξίματα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε περίπτωση που πήγαινε κάτι στραβά. Είχε μπει καρφίτσα στο γόνατό μου και προχωρούσε. Υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μπει σε φλέβα. Είχαν δύο ζωές να προστατέψουν. Τη δική μου και του παιδιού μου.
— Να είναι καλά ο χειρούργος που διαφώνησε κάθετα με τη διοίκηση του Υγεία και τηλεφώνησε σε όλες τα ιδιωτικά μέχρι που δέχτηκε το ΗΡΑ ([που έγινε Γενικό Νοσοκομείο) και με χειρούργησε εκεί. Να είναι καλά και το ΗΡΑ που δέχθηκε να με χειρουργήσει.
Αλλά γιατί κατέληξα στο Υγεία; Διότι στον Ερυθρό Σταυρό όπου απευθύνθηκα πρώτα, οι ιατροί αρνήθηκαν να με αναλάβουν. Μόνο που με είδαν έγκυο, με έδιωξαν. Μου το δήλωσαν καθαρά... συγκεκριμένα, μου είπαν "απαπαπαπα.... δεν υπάρχει περίπτωση να σε αναλάβω. Είναι μεγάλη ευθύνη".
Ούτε η διοίκηση του Υγεία, ούτε οι ιατροί του Ερυθρού νοιάζονταν που κινδύνευε η ζωή μου και η ζωή του παιδιού μου.
— Να είναι καλά και το ΚΑΤ που αρνιόταν να χειρουργήσει το βραχίονά μου, όταν έπαθα το 1994 συντρηπτικό κάταγμα, διότι φοβόντουσαν μην κόψουν κανένα νεύρο και πέρασαν 3 μήνες μέχρι να βρω χειρούργο σε άλλο νοσοκομείο, ο οποίος είχε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη. Και η ζημιά που είχε γίνει στο χέρι σε όλο αυτό το διάστημα αναμονής ήταν μεγάλη.

Οπότε, συμφωνώ με τον (την?) FoReIgNeR, ότι και οι δύο τομείς υγείας μπορούν να αρνηθούν να σε αναλάβουν. Εξαρτάται πού θα πέσεις.

Αλλά, διαφωνώ ως προς την αποταμίευση.
Και να έχουμε μαζέψει λεφτά στην άκρη αντί να πληρώνουμε ιδιωτική ασφάλιση, πόσο νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε για αποκλειστικές και για πόσο διάστημα;

Οι αποκλειστικές εργάζονται 5ωρο. Αν θέλουμε 6 ώρες, πληρώνουμε παραπάνω. Δεν εργάζονται πάνω από 6 ώρες.

Ποιος πιστεύει ότι, σε περίπτωση που η κατάστασή μας είναι κρίσιμη, ότι θα μας φτάσει μια αποκλειστική μόνο; Αν δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι και δεν έχουμε κάποιον που μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας (και που να ξέρει τι να κάνει... π.χ., να ξέρει πώς να τοποθετήσει έναν επίδεσμο πάνω σε έλκος κατάκλισης, να ελέγχει τον ορό κτλ.), θα χρειαστούμε τουλάχιστον 3 αποκλειστικές το 24ωρο.  Ας πούμε, όμως, ότι αρκούμεθα με 2 αποκλειστικές:
Δευτ-Παρ. = 2 αποκλειστικές Χ 80 Ευρώ η κάθε μία Χ 5 μέρες = 800 Ευρώ
ΚΑΙ
Σαβ-Κυρ. = 2 αποκλειστικές Χ 100 Ευρώ η κάθε μία Χ 2 μέρες = 400 Ευρώ
Άρα, τη βδομάδα θα χρειαστούμε να διαθέσουμε 1200 ευρώ για αποκλειστικές, επειδή οι νοσοκόμες του δημόσιου έχουν άλλα πράγματα να κάνουν.
Κι αν η κατάστασή μας είναι κρίσιμη και χρειαστεί να μείνουμε 2 μήνες στο νοσοκομείο; Τότε, 4800 Ευρώ το μήνα.

4800 Ευρώ το μήνα, ΜΟΝΟ για αποκλειστικές , όχι και ιατρική περίθαλψη, φάρμακα και νοσηλεία....

Οπότε, στην παραπάνω περίπτωση που χρειαστώ 2 αποκλειστικές τη μέρα, πέρα από τα 75 ευρώ το μήνα που πληρώνω στον ΟΑΕΕ για τον κλάδο ασφάλισης (όχι σύνταξης) σε δημόσιο νοσοκομείο, θα χρειαστεί να δώσω κι άλλα 4800 Ευρώ το μήνα.

Αντίθετα, η ιδιωτική μου ασφάλιση, που μου καλύπτει και ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία και φάρμακα μέχρι ένα μεγάλο ποσό με απαλλαγή 3000 Ευρώ, μου κοστίζει 60 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, 720 το χρόνο... και δε θα χρειαστεί να δώσω άλλα 4800 το μήνα για αποκλειστικές.
Θα μου πείτε ναι... αλλά τα πρώτα 3000 Ευρώ είναι από την τσέπη μας. Ναι... αλλά ετησίως, όχι μηνιαίως, και μόνο αν η κατάστασή μας είναι κρίσιμη, που σημαίνει ότι τα έξοδα θα ξεπεράσουν αυτό το ποσό.

Τι συμπέρασμα βγάζω; Ότι και η δημόσια ασφάλιση και η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαίο κακό. Απλά, οικονομικά με συμφέρει η ιδιωτική.
Το αν θα με αναλάβει ο ιατρός να με θεραπεύσει, είναι θέμα τύχης, όπως είναι και στον δημόσιο τομέα.
« Last Edit: 16 May, 2010, 13:31:17 by spiros »


FoReIgNeR

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 725
    • Gender:Female

Οπότε, συμφωνώ με τον (την?) FoReIgNeR

Την, βρε, φαίνεται στο προφίλ μου XD

Τι συμπέρασμα βγάζω; Ότι και η δημόσια ασφάλιση και η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαίο κακό. Απλά, οικονομικά με συμφέρει η ιδιωτική.
Το αν θα με αναλάβει ο ιατρός να με θεραπεύσει, είναι θέμα τύχης, όπως είναι και στον δημόσιο τομέα.

Αρκεί να μην πάθεις ό,τι μια γνωστή μας που πλήρωνε 10 χρόνια στην ΑΣΠΙΣ και τους χρειάστηκε 15 μέρες αφού φαλίρισαν. Εκεί υπολόγισε πόσα έχασε αυτά τα 10 χρόνια που δεν έκανε παρά ένα τσεκ απ το χρόνο (γι' αυτό κι ανέφερα υπό ποιους όρους δε συμφέρει η ιδιωτική) και μόλις χρειάστηκε για σοβαρή περίπτωση σαν αυτή που περιέγραψες, ακόμα πληρώνει απ' την τσέπη της. Σ' αυτήν την περίπτωση, σταμάτησαν τις δουλειές τους οι δικοί της για να βοηθήσουν να γίνει ο άνθρωπος καλά, γιατί κι οι αποκλειστικές δε θα βοηθούσαν σε όλα. Και τώρα κλαίει κι οδύρεται για τα λεφτά που έχασε σε ασφάλειες.
And my heaven is wherever you are ...



Falcon

  • Dimitra Tsakiroglou
  • Full Member
  • ***
    • Posts: 479
    • Gender:Female
Α, ναι! Πράγματι φαίνεται στο προφίλ σου. Συγνώμη.
Όσο για την ΑΣΠΙΣ, όντως αυτό ήταν τραγωδία για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους εργαζομένους.


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour
Σε «κώμα» τα νοσοκομεία λόγω τραγικής έλλειψης υλικών

«Εβδομάδα των παθών» στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι πλέον τραγικές οι ελλείψεις σε υλικά για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων. Σε πολλές περιπτώσεις αρχίζουν να αναβάλλονται πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231048546


mariapar

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1898
    • Gender:Female
Και δεν είπατε ακόμα τίποτα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις...
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)


xerola

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 625
Με τα 500+ ευρώ που πληρώνουμε στο ΤΕΒΕ ανά 2μηνο στον ιδιωτικό τομέα θα ερχόταν ο ίδιος ο CEO της ασφαλιστικής να μας κάνει την αποκλειστική νοσοκόμα, ενώ στο δημόσιο στην καλύτερη θα εξασφαλίσουμε ράντσο σε νοσοκομείο που σερβίρει ποντικόσουπα. Από οικονομικής άποψης σαφώς η ιδιωτική ασφάλιση συμφέρει καλύτερα, προς το παρόν,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι "αμέμπτου ηθικής" αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών γιατρών, οι 7 στις 10 επεμβάσεις που γίνονται σε αυτά γίνονται μόνο για εισπρακτικούς λόγους και θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Επίσης πολλές δύσκολες περιπτώσεις τις μεταφέρουν τελικά στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν έμπειρους γιατρούς (φυσικό αφού βλέπουν χιλιάδες περιστατικά) αλλά πάσχουν σε εξοπλισμό.
Ως προς τις ιδιωτικές ασφάλειες, υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει κανείς...
πχ. Η δέσμευση για νοσηλεία ή εξετάσεις μόνο σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια πολλές φορές σημαίνει υπερτιμολόγηση από την ίδια την εταιρεία ώστε ο ασθενής να εξαντλήσει με λιγότερες παροχές το όριο νοσηλιών του, πχ σου λένε 500 ευρώ/χρόνο για εξωνοσοκομειακές εξετάσεις στο τάδε κέντρο μόνο που όμως χρεώνει τόσο ακριβά τις υπηρεσίες του ώστε να εξαντλείται το ποσό με δυο απλές εξετάσεις.
Κι εγώ έχω προτιμήσει τη λύση της απαλλαγής των πρώτων 1500 ευρώ, ώστε να πληρώνω λιγότερα (360/εξάμηνο) και να καλύπτομαι σε περίπτωση σοβαρής πάθησης. Το σκεπτικό είναι ότι τα 1500Ε μπορώ να τα εξασφαλίσω ή να καλυφθώ από τα δημόσια ταμεία, ενώ για σε μια σοβαρή πάθηση χρειάζεσαι την οικονομική βοήθεια της ιδιωτικής ασφάλισης .
« Last Edit: 15 Jun, 2010, 14:03:34 by xerola »


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour
Με τα 500+ ευρώ που πληρώνουμε στο ΤΕΒΕ ανά 2μηνο στον ιδιωτικό τομέα θα ερχόταν ο ίδιος ο CEO της ασφαλιστικής να μας κάνει της αποκλειστική νοσοκόμα...

Lol, κάπως έτσι... εν τω μεταξύ:

Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης και προμηθευτών νοσοκομειακού υλικού

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και προμηθευτών δημοσίων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν «στεγνώσει από υλικά και να αναβάλλονται ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231048702


xerola

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 625
Αθροίστε τις εισφορές που έχετε πληρώσει μέχρι τώρα στο ΤΕΒΕ.
Σκεφτείτε αντί να πληρώνετε ΤΕΒΕ, κάθε μήνα να αγοράζατε για το ίδιο ποσό μετοχές κάποιας μεγάλης κρατικής τράπεζας (ελληνικής ή ξένης) τις οποίες δε θα πειράξετε πριν περάσουν 35 χρόνια (όσα χρειάζονται για σύνταξη ΤΕΒΕ)
Υπολογίστε την μακροπρόθεσμη άνοδο των τιμών των μετοχών, την αύξηση του αριθμού τους μέσα από τη διάθεση δωρεάν μετοχών στους ήδη μετόχους, προσθέστε και τα μερίσματα που θα λαμβάνετε.
Μετά από 35 χρόνια θα έχετε φτιάξει μια περιουσία με αυτό τον τρόπο. Αρκεί να αγοράζετε μετοχές μεγάλων τραπεζών με την ίδια συνέπεια που πληρώνετε το ΤΕΒΕ και να μην τις πουλήσετε πριν περάσει 35ετία, ο κόσμος να χαλάσει.
Είναι σαφώς πιο συμφέρον και από  τα ιδιωτικά προγράμματα σύνταξης που δεν αναπροσαρμόζουν τις παροχές τους ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Τυχαίο; Δε νομίζω! Αλλά είναι να τρελένεται κανείς όταν σκέφτεται ότι δουλεύει σε ελεύθερο επάγγελμα χωρίς εξασφαλίσεις και κάποιοι κερδοσκοπούν με τους κόπους του ή το χειρότερο, ούτε αυτό δεν ξέρουν να κάνουν και κατασπαταλούν τα χρήματά του για ανούσιες δαπάνες.

Συμπέρασμα, αξίζει να ψάξει κανείς τρόπους να πληρώνει τα λιγότερα δυνατά χρήματα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να αρχίσει να επενδύει μόνος του. Φυσικά, μιλάω για το θέμα της σύνταξης και όχι της περίθαλψης για το οποίοι σίγουρα πρέπει να φροντίσει να έχει κάποιος ασφάλιση. Προσωπικά έχω επιλέξει την ταυτόχρονη ημιαπασχόληση με ΙΚΑ ώστε να μην πληρώνω ΤΕΒΕ, επίσης η εποχιακή αδράνεια είναι μια καλή λύση για όποιον μπορεί να ρυθμίσει με τους πελάτες του να τους δίνει μια συγκεντρωτική απόδειξη κάποιον συγκεκριμένο μήνα του χρόνου.
« Last Edit: 15 Jun, 2010, 14:11:15 by xerola »


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour
Το ιδανικό θα ήταν να μπορεί ο καθένας να διαλέξει τρόπο ασφάλισης (ή μη ασφάλισης). Η εποχιακή αδράνεια μπορεί να έχει εφαρμογή σε μεταφραστές; Δηλαδή τι, ανοίγεις και κλείνεις βιβλία ΟΑΕΕ κάθε χρόνο;



spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour

xerola

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 625
Πάντως ο λογιστής μου είπε και έκανα διακοπή για το β'εξάμηνο του '10 ώστε να αποφύγω μήνες ΤΕΒΕ και να εισπράξω και το ταμείο ανεργίας που δικαιούμαι από τη μισθωτή μου εργασία μόλις λήξει η σύμβασή μου. Θα κάνω νέα έναρξη το 2011 για να δώσω αποδείξεις για όσες δουλειές συγκεντρωθούν μέχρι τότε. Για την αδράνεια θα το ψάξω όταν ξανακάνω νέα έναρξη...


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour
Ναι, αλλά αυτό μπορείς εσύ λόγω μισθωτής εργασίας, δεν ξέρω αν μπορούν οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες.


 

Search Tools