Προειδοποίηση για την αύξηση της θερμοκρασίας!

rebanalatz

 • Newbie
 • *
  • Posts: 15
  • Gender:Female
Από την Ημερησία της Κυριακής

Kαμία παράταση, καμία ελπίδα: Aν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του πλανήτη, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη έως το 2100, προειδοποιεί το Διακυβερνητικό Πάνελ του OHE για τις Kλιματολογικές Aλλαγές (IPCC) στην έκθεση για το Περιβάλλον που δίνεται στη δημοσιότητα στις 2 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τα συμπεράσματα της πενταετούς μελέτης 2.500 επιστημόνων, στην πλέον σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια.

Tα ευρήματα είναι συγκλονιστικά:

Mεταξύ του 1901 και του 2005, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,7 βαθμούς Kελσίου, ενώ οι δύο θερμότερες χρονιές από την έναρξη της καταγραφής των σχετικών στοιχείων, το 1850, παρατηρήθηκαν το 2005 και το 1998. Tο 2006 ήταν η θερμότερη χρονιά στην ιστορία των HΠA.

H αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και περισσότερες πλημμύρες, διαβρώσεις, ερημοποιήσεις και κύματα καύσωνα, ενώ θα οδηγήσει στην αφάνεια πολλά είδη ζώων.

Tον 20ό αιώνα, το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε κατά 17 εκατοστά.

Eως το 2100, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει από 24 έως 43 εκατοστά.

Mεταξύ του 2100 και του 2200, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κι άλλο, από 30 έως 80 εκατοστά.

Tα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για μία χιλιετηρίδα, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας.

H συγκέντρωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο από τη Bιομηχανική Eπανάσταση, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν ότι είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 650.000 χρόνων.

Στην προηγούμενη έκθεσή τους, το 2001, οι επιστήμονες του IPCC διατύπωναν την εκτίμηση ότι είναι απλώς «πιθανόν», κατά 66% έως 90%, οι ανθρώπινες δραστηριότητες να προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στη φετινή έκθεση, τα ποσοστά ενισχύονται για να πλησιάσουν την απόλυτη βεβαιότητα.

Oι επιστήμονες δηλώνουν πλέον ότι είναι «πολύ πιθανόν», κατά 90% έως 99%, η υπερθέρμανση των τελευταίων πενήντα ετών να οφείλεται στον άνθρωπο. H απόπειρα διασύνδεσης της ανθρώπινης δραστηριότητας με τις κλιματολογικές αλλαγές δεν είναι τυχαία. Eχει στόχο να πείσει τους αμφισβητίες, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο των HΠA Tζορτζ Mπους, ότι η λήψη μέτρων μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να περιορίσει τους επερχόμενους κινδύνους.

Oύτως ή άλλως, οι επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Λευκό Oίκο να συναινέσει στο Πρωτόκολλο του Kιότο, μιλούν πλέον τη γλώσσα του... αμερικανικού Πενταγώνου. O Στίβεν Xόκινς επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή είναι οι κλιματικές αλλαγές. «O καπνός είναι μπροστά μας», δηλώνει ο Aμερικανός επιστήμονας Tζέρι Mάλμαν, παραφράζοντας την περίφημη ρήση του Kόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Aσφαλείας για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Iράκ. «Δεν είναι απλώς καπνός, το κλίμα σήμερα συνιστά επίθεση από... διαγαλαξιακούς πυραύλους», επισημαίνει ο Kαναδός Aντριου Γιουίβερ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης του IPCC.


Tι θα γίνει αν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά:

5 βαθμούς Kελσίου: H ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά. Oι παγετώνες των Iμαλαϊων θα εξαφανιστούν. Ένα τέταρτο των Kινέζων θα πληγούν από λειψυδρία. Mικρά νησιά και πόλεις όπως η Nέα Yόρκη, το Tόκιο και η Λισαβόνα θα απειληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

4 βαθμούς Kελσίου: H μισή αρκτική τούντρα θα εξαφανιστεί. Oι μισές προστατευμένες ζώνες του κόσμου δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν προστασία στα είδη που ζουν εκεί. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν σήμερα σε παράκτιες ζώνες θα γίνουν ενδεχομένως μετανάστες.

3 βαθμούς Kελσίου: Πάνω από 150 εκατ. άνθρωποι θα είναι ετησίως θύματα από πλημμύρες, ενώ 150-550 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με σήμερα θα πληγούν από πείνα. Aπό την άλλη, οι περιοχές στους μεγάλους παραλλήλους θα καταστούν πιο παραγωγικές από ποτέ στην ιστορία τους.

2 βαθμούς Kελσίου: Στην περιοχή της Mεσογείου ο διαθέσιμες ποσότητες νερού θα μειωθούν κατά 20-30%. 40-60 εκατ. άνθρωποι θα αρρωστήσουν στην Aφρική από ελονοσία, ενώ θα εξαφανιστεί το 15-40% της πανίδας. Tο λιώσιμο των παγόβουνων θα καταστεί αναντίστρεπτο.

1 βαθμό Kελσίου: Aπειλή για το 80% των κοραλλιογενών ζωνών. 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό, ενώ 300.000 θα πεθάνουν στην τροπική ζώνη από ελονοσία και άλλες ασθένειες. Ωφελημένες οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερους παραλλήλους, όπου η σοδειά θα αυξηθεί, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

Εφιαλτική προειδοποίηση
Αύξηση θερμοκρασίας από 2 έως 4,5 Κελσίου

Eως το 2100, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 2 έως 4,5 βαθμούς Kελσίου, με πιθανότερη τιμή τους 3 βαθμούς Kελσίου. Όταν από την τελευταία εποχή των Παγετώνων, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μόλις 5 βαθμοί, είναι εμφανές ότι η υπερθέρμανση θα προκαλέσει ποικίλα προβλήματα. H Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δύο βαθμούς θα προκαλέσει «επικίνδυνες αλλαγές», όπως τα κύματα καύσωνα τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο 35.000 Eυρωπαίων το 2003. Aξίζει να σημειωθεί ότι όταν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν αυξημένη κατά τρεις βαθμούς, πριν από 125.000 χρόνια, το επίπεδο της θάλασσας ήταν υψηλότερο πιθανότατα κατά τέσσερα έως έξι μέτρα.« Last Edit: 29 Jan, 2007, 19:00:26 by spiros »


Σουρπουίτσα

 • Dolce far niente...!
 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 1172
  • Gender:Female
 • Whatevah...
Πραγματικά δυσοίωνο. Δυστυχώς όλοι μιλάμε με ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη και διακηρύσσουμε με ζέση πως επιτέλους πρέπει να γίνει κάτι για να αλλάξει αυτή η απειλητική κατάσταση, αλλά δε νομίζω ότι έχουμε στ' αλήθεια σκεφτεί πόσες δραματικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στον σύγχρονο (και σε κάποιο βαθμό πολυτελή) τρόπο ζωής, για να επιτευχθεί. Είμαστε έτοιμοι και κυρίως διατεθειμένοι να κάνουμε όλες αυτές τις υποχωρήσεις από τις μικροπολυτέλειές μας; Θα μου πείτε, είμαστε δεν είμαστε, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε αργά ή γρήγορα (μάλλον πολύ αργά). Απλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι κόπτονται για το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι έτοιμοι ως πολίτες να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν και το προσωπικό τους μερίδιο από την ευθύνη, πέρα από το να πιέζουν για την αναγνώριση της ευθύνης από κυβερνήσεις και βιομηχανίες (οι οποίες φυσικά και ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση, απλώς τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, η προσπάθεια είναι ανάγκη να γίνεται, κατά τη γνώμη μου και σε προσωπικό επίπεδο.)

Εντάξει, αυτό το κείμενο ήταν "μαχαιριά στην καρδιά" πρωινιάτικα. Πείτε μου ότι δεν ήταν η απάντηση των in-house translators στον Πεσόα μου...
Στο ίντερνετ όλα διίστανται.
W4tt4n4b3rebanalatz

 • Newbie
 • *
  • Posts: 15
  • Gender:Female
Πολύ σωστά αυτά που λες!
Εάν όλοι μας προσπαθήσουμε έστω και λίγο πιστεύω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει...όχι βέβαια σε βαθμό που να επαναφέρουμε το κόσμο στα φυσιολογικά του επίπεδα!
Αυτό το ξεχνάμε!

Too late...


F_idάνι

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3077
  • Gender:Female
Έ, εντάξει, ο Μπους πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο... Και να ξεπεράσει το στάδιο της denial.
progvamp

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1572
  • Gender:Female
Ποιος Μπους, ρε παιδιά, εδώ μας κάνουν ενημέρωση για την Ανακύκλωση εν έτει 2007 (τώρα το θυμήθηκαν;) μοιράζοντας από μια σακούλα και ένα φυλλάδιο σε κάθε πόρτα και δεν ξέρουν πού έχουν βάλει τους κάδους τους! Πέντε φορές τους πήρα τηλέφωνο τα Χριστούγεννα να ρωτήσω. Στην αρχή μου έλεγαν "δεν υπάρχουν ακόμα κάδοι, απλά κάναμε την ενημέρωση", ενώ εγώ είχα δει έναν κάπου στην Κηφισίας, στην τύχη. Όταν επέμεινα μου είπαν ότι υπάρχουν, κάπου στην Πατησίων, από'δώ, από'κεί, κ.λπ, αλλά όχι ακόμα στη γειτονιά σας. Δηλαδή θα πάρω τη σακούλα και θα τρέχω έντρομος στην Πατησίων να ψάχνω για μπλε κάδο ανακύκλωσης σαν τον τρελό; Είχα μαζέψει δυο μεγάλες μαύρες σακούλες με ανακυκλώσιμα για να αποδείξω σε όλους στο σπίτι (που με κορόιδευαν) ότι τα μισά τουλάχιστον από αυτά που πετάμε είναι ανακυκλώσιμα! Μια φορά πήρα τον ηλεκτρικό και πήγα ως την πλατεία Αττικής για να τα πετάξω. Τα επόμενα τελικά τα πέταξα κανονικά μαζί με τα άλλα σκουπίδια και έκτοτε δεν ξαναμαζεύω, αν δεν βάλουν κάδο κάπου κοντά τέλος πάντων.

« Last Edit: 29 Jan, 2007, 16:58:05 by nickel »


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 813973
  • Gender:Male
 • point d’amour
Η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο με πιθανότητα 90% και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν σίγουρα αιώνες, καταλήγει η σημαντική νέα έκθεση του ΟΗΕ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η διεθνής πολιτική για το φαινόμενο. Πλημμύρες, ξηρασία και τυφώνες είναι οι ορατές συνέπειες.

Το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα την περίληψη της νέας του έκθεση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 3.700 επιστήμονες σε πάνω από 130 χώρες.

Περισσότεροι από 500 ειδικοί συνεδρίασαν στο Παρίσι κεκλεισμένων των θυρών για να οριστικοποιήσουν τη φρασεολογία της έκθεσης, οι προβλέψεις της οποίας είχαν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

Τα ευρήματα θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των μέτρων κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, έχουν αρνηθεί να το επικυρώσουν, επικαλούμενες τις οικονομικές επιπτώσεις και τις υποτιθέμενες επιστημονικές αβεβαιότητες.

Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό έγγραφο που προχωρά αρκετά βήματα πέρα από τις προηγούμενες έρευνες» δήλωσε ο επικεφαλής του IPCC Ραζέντα Πακάουρι.

Οι κυριότερες προβολές:

* Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με πιθανότερη μια άνοδο κατά 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει έως και μια χιλιετία. Στη προηγούμενη έκθεσή του το 2001, το IPCC πρόβαλε αύξηση από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου.

* Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Το 2001, το IPCC προέβλεπε άνοδο κατά 9 έως 88 εκατοστά.

*Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί, με πιθανότητα 66%.

* Το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα το κάλυμμα επιπλέοντος πάγου θα εξαφανίζεται το καλοκαίρι από την Αρκτική. Ξηρασίες αναμένονται με αυξημένη συχνότητα σε όλο τον πλανήτη.

Αν και η έκθεση του ΟΗΕ προσφέρει τη συνολικότερη μέχρι σήμερα εικόνα για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, οι προβλέψεις της θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες, εκτιμούν ορισμένο επιστήμονες. Την Πέμπτη, για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδιό Science καταλήγει ότι στάθμη των ωκεανών ανυψώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις του ΟΗΕ το 2001. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η στάθμη ανεβαίνει με ρυθμό 3,3 χιλιοστά ανά έτος, κατά μέσο όρο, συγκριτικά με 2 χιλιοστά ανά έτος στην πρόβλεψη του ΟΗΕ.

Τα πλήρη κείμενα της έκθεσης του IPCC δημοσιεύονται σε τρεις φάσεις. Το κεφάλαιο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή αφορά την επιστημονική γνώση που έχει συγκεντρωθεί για την κλιματική αλλαγή. Το δεύτερο κεφάλαιο, που αναμένεται στις 2 Απριλίου, αναφέρεται στις επιπτώσεις του φαινομένου, ενώ το τρίτο, που θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο, προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους ενέκρινε χωρίς επιφυλάξεις τα αποτελέσματα της έκθεσης.

«Η έκθεση αυτή συνεισφέρει στο σύνολο όσων γνωρίζουμε για να μπορέσουμε να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις προκλήσεις των κλιματολογικών αλλαγών και θεωρούμε ότι λόγω τούτου, η έκθεση είναι εξαιρετικά πολύτιμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο προσθέτοντας: «τα αποτελέσματά της είναι πράγματι πολύ σημαντικά».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι «ο πρόεδρος Μπους έχει πει από τον Ιούνιο του 2001 ότι η Γη υπερθερμαίνεται και ότι οι άνθρωποι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υπερθέρμανση αυτή». Υπενθύμισε ότι ο Μπους έχει ήδη καθορίσει στόχο τη μείωση κατά 18% των εκπομπών αερίων από τώρα έως το 2012 και διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ πρόκειται να τηρήσουν αυτό το στόχο».

Ο Γάλλος προεδρος Ζακ Σιράκ, που έχει από καιρό εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα θέματα του περιβάλλοντος, δήλωσε ότι ο πλανήτης υποφέρει: «Γιατί είμαστε τόσο καθυστερημένοι στη λήψη των απαραίτητων μέτρων; Διότι μας καταλαμβάνει o εγωισμός της ενοχής και αρνούμαστε να αποδεχθούμε τις επιπτώσεις» της καταστροφής του περιβάλλοντος.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


rebanalatz

 • Newbie
 • *
  • Posts: 15
  • Gender:Female
Σε ευχαριστούμε πολύ Σπύρο για την ενημέρωση!


user2

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1283
Top 10 Things You Can Do to Reduce Global Warming

1) Reduce, Reuse, Recycle
2) Use Less Heat and Air Conditioning
3) Change a Light Bulb
4) Drive Less and Drive Smart
5) Buy Energy-Efficient Products
6) Use Less Hot Water
7) Use the "Off" Switch
8) Plant a Tree
9) Get a Report Card from Your Utility Company
10) Encourage Others to Conserve


auditor

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2469
  • Gender:Male
Γιάννη, δεν ξέρω πόσο εξοχή είσαι και πόσο χώρο έχεις, αλλά εγώ έχω περιορίσει σημαντικά τα σκουπίδια, πετώντας ότι φλούδια, κουκούτσια, κοτσάνια κλπ, γενικά ό,τι οργανικό στους λάκκους των δέντρων (ή και καταγής αν λάχει). Τα δεντράκια αποκτούν λίπασμα και γω πετάω λιγότερο σκουπίδι. Είναι απίστευτο. Ακόμα και τα πιο φριχτά και σάπια "βιολογικά" (όπως τα λέει η πιτσιρικαρία μου) παύουν να ζέχνουν μέσα σε 1 περίπου ώρα, ενώ το πολύ σε δύο εβδομάδες είναι άφαντα. Μόνο οι πορτοκαλόκουπες κρατάνε.
Στο διαμερίσμα μπορείτε, λόγου χάρη, να ρίχνετε τα κατακάθια απ' το φίλτρο του γαλλικού καφέ στις γλάστρες, όπως και τον άνηθο που ξεχάσατε και σάπισε.
Nick Roussos


σα(ρε)μαλι

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1293
  • Gender:Male
 • Σταβανγκεριανό μου έαρ
Quote
Γιάννη, δεν ξέρω πόσο εξοχή είσαι και πόσο χώρο έχεις, αλλά εγώ έχω περιορίσει σημαντικά τα σκουπίδια, πετώντας ότι φλούδια, κουκούτσια, κοτσάνια κλπ, γενικά ό,τι οργανικό στους λάκκους των δέντρων (ή και καταγής αν λάχει). Τα δεντράκια αποκτούν λίπασμα και γω πετάω λιγότερο σκουπίδι. Είναι απίστευτο. Ακόμα και τα πιο φριχτά και σάπια "βιολογικά" (όπως τα λέει η πιτσιρικαρία μου) παύουν να ζέχνουν μέσα σε 1 περίπου ώρα, ενώ το πολύ σε δύο εβδομάδες είναι άφαντα. Μόνο οι πορτοκαλόκουπες κρατάνε.

Κομποστοποίηαη.
I can live everywhere in the world, but it must be near an airport -and a pharmacy, I would add.

Δεν είναι ο ύπνος της λογικής που γεννάει τέρατα, αλλά ο άγρυπνος ορθολογισμός που πάσχει από αϋπνίες.


auditor

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2469
  • Gender:Male
Η κομποστοποίηση είναι μανίκι, θέλει προετοιμασία και βαριέμαι. Απλώς τα αμολάω. Βέβαια, εγώ έχω άφθονο χώρο.
Nick Roussos


inertia

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 822
  • Gender:Female
Θυμάστε ένα βιβλιαράκι που είχε κυκλοφορήσει το 90 από τις εκδόσεις Ποντίκι με τίτλο "50 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη Γη"; (ή κάπως έτσι) Είχα πάθει πλάκα, θυμάμαι, όπως και η μαμά μου, που αναγκαζόταν να αγοράζει συνέχεια κουτιά φρέσκου γάλατος, γιατί τα έκανα σπιτάκια για πουλιά!
Nobody puts Baby in a corner!


Tess

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 145
  • Gender:Female

zephyrous

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3698
  • Gender:Male
Tess, αυτό μού έστειλαν το πρωί! Είναι λίγο... βαρύ. :)


 

Search Tools