9ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, 16-25 Μαρτίου 2007

Αλ. · 19 · 8638

Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Γιατί κυοφορεί πολλές αξιόλογες προβολές...

Τρίτη, 20/3/2007

00:30 Ολύμπιον Bakushi
Εναλλακτικό τίτλος: Ιαπωνικά δεσίματα για όλα τα γούστα... Προσοχή καμία σχέση με το jakushi...

Τετάρτη, 21/3/2007
Η τετάρτη είναι μια ενδιαφέρουσα μέρα, αμέσως θα διαπιστώσετε το γιατί.

22:00 Μουσείο 2 Under the Surface – Gulf of Kavala / Γιώργος Καγιαλεδάκης
Ένα ντοκιμαντέρ για τον υποβρύχιο κόσμο του κόλπου της Καβάλας, όπου παρουσιάζονται χαρακτηριστικές καταδυτικές διαδρομές και η ποικιλομορφία των οργανισμών που συναντά ένας δύτης.
Σε αυτήν την ταινία θα είμαι παρών, όχι μόνο λόγω υποβρύχιας θεματικής αλλά και γιατί αυτά τα μονοπάτια τα έχω "περπατήσει" και εγώ...


22:00 Μουσείο 2 Περί ποιητικής τεκμήριον, Α’ ενότητα / Γιώργος Παντελεάκης
Το παρόν αποτελεί τεκμήριο της Α΄ ενότητας εργασιών(1999-2006) της Ομάδας Έρευνας «Μέθοδος», πάνω στην αρχαία ελληνική ποίηση και την μετάβαση αυτής σε φωνητικά και ορχηστικά σχήματα.

22:30 Ολύμπιον Στα κέρατα του ταύρου / Θανάσης Παπακώστας

Μια μουσική περιπέτεια με αφορμή τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η εργασία αυτή ξεκίνησε από αγάπη για τη μουσική του και καταγράφει επί δύο χρόνια την πραγματικότητα της μπάντας «Λαϊκεδέλικα», μιας παρέας μουσικών που ο συνδυασμός τους με τη μουσική και τα τραγούδια του Θανάση έδωσε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.
Θα προβληθεί και την Παρασκευή στις 18:00 στο ΙΕΚ Ακμη

22:30 Σταύρος Τορνές Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου  / Στέλιος Κούλογλου
Η ιστορία του Τζον Πέρκινς, στελέχους της μυστικής ομάδας των «οικονομικών δολοφόνων», που χρησιμοποιούν δάνεια της Διεθνούς Τράπεζας, δωροδοκίες και εκβιασμούς προέδρων του Τρίτου Κόσμου, πραξικοπήματα και πολιτικές δολοφονίες για να δημιουργήσουν την παγκόσμια αμερικανική αυτοκρατορία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασισμένο σε σπάνιο υλικό προπαγάνδας, φιλμ-νουάρ αναπαραστάσεις κ.α
Θα προβληθεί και Παρασκευή στις 15:00 στο ΙΕΚ Ακμή

23:00 Παύλος Ζάννας Φαντάσματα της Cité Soleil / Άσγκερ Λετ
Δύο αδέλφια είναι εγκλωβισμένα σ’ ένα σύστημα πολιτικής βίας. Είναι αρχηγοί στο μυστικό στρατό ενόπλων συμμοριών του Προέδρου Aristide.Ο ένας θέλει να πολεμήσει για τον πρόεδρο, ο άλλος θέλει να εγκαταλείψει. Ζουν στη Cité Soleil. Το πιο επικίνδυνο μέρος στη γη.

00:30 Ολύμπιον Scott Walker – Ο άνθρωπος του 30ου αιώνα / Στίβεν Κάιτζακ
Η φήμη του Scott Walker ανταγωνιζόταν αυτήν των Beatles και των Rolling Stones στα μέσα της δεκαετίας του 1960· ο Walker είχε την εμφάνιση και τη φωνή για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της μουσικής όλων των εποχών, ισάξιος, θεώρησαν ορισμένοι, του Tony Bennet και του Frank Sinatra. Αλλά αντί να στραφεί στο Λας Βέγκας για τη δόξα και τα χρήματα, ο Scott στράφηκε για έμπνευση στις ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στα υπαρξιακά έργα του Σαρτρ και στα βασανισμένα τραγούδια του Ζακ Μπρελ. Έγινε ένας άλλος άνθρωπος σε κάθε επίπεδο. Ένας μουσικός έξω από τα ρεύματα της μόδας και έτη φωτός μπροστά από τους άλλους, μεταμορφώθηκε σε μια από τις πιο αινιγματικές και καθοριστικές μορφές της ιστορίας του ροκ.

Μετά το 25λεπτό υποβρύχιο ντοκυμαντέρ, θα βρεθώ ανάμεσα στα κέρατα ενός ταύρου και σε έναν οικονομικό δολοφόνο, αμφότεροι ξεκινούν τη δράση τους στις 22.30. Αν φοράω κόκκινα θα προτιμήσω το δολοφόνο, αν ξεχάσω το αλεξίσφαιρο στο σπίτι, τότε θα προτιμήσω τον ταύρο. Και όλα αυτά για να καταλήξω στον άνθρωπο του 30ου αιώνα...

ΥΓ: Αναμένω συμμετοχές από το μπλοκ της Θεσσαλονίκης, πρέπει να στηρίξουμε το θεσμό..."I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Το Φεστιβάλ βαίνει σιγα σιγά προς το τέλος του. Έμειναν 3 μέρες ακόμα.

Παρασκευή 23/3/2007

18:00 ΙΕΚ Ακμή Στα κέρατα του ταύρου / Θανάσης Παπακώστας
Μια μουσική περιπέτεια με αφορμή τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η εργασία αυτή ξεκίνησε από αγάπη για τη μουσική του και καταγράφει επί δύο χρόνια την πραγματικότητα της μπάντας «Λαϊκεδέλικα», μιας παρέας μουσικών που ο συνδυασμός τους με τη μουσική και τα τραγούδια του Θανάση έδωσε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

(Από αυτά που έμαθα για αυτό το ντοκυμαντέρ εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στη μουσική του Θαν. Παπακωνσταντίνου και ελάχιστο στον άνθρωπο-δημιουργό. Κάποιοι θα πουν ότι ο Θαν. Παπακωνσταντίνου είναι η μουσική του...)

19:30 Moυσείο 2 Το χιούμορ ταξιδεύει; / Λουκία Ρικάκη
Το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις Νύχτες Κωμωδίας Comedy Club, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα stand up comedy από τη Βρετανία. Ταξιδεύει το χιούμορ; Κι αν ταξιδεύει, τι γλώσσα μιλάει; Κι αν μιλάει κάποια γλώσσα, τι εθνικότητα έχει;

20:00 Ολύμπιον Το τέλος του σχεδίου Neubacher  / Μάρκους Τζ. Κάρνι
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του κινηματογραφιστή Marcus J. Carney και της οικογένειας της μητέρας του. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το ναζιστικό παρελθόν της οικογένειας, αλλά βήμα-βήμα συναντά όλο και περισσότερα εμπόδια και ανακαλύπτει βαθύτερα επίπεδα άρνησης.

22:00 Μουσείο 2 Ανάβαση στο όρος Λένιν / Κωνσταντίνος Φύκιρης
 αποστολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στο Παμίρ αποτελεί το έναυσμα για την ιχνηλάτηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Κεντρικής Ασίας. Οι πολλαπλές αντιξοότητες, η ασθένεια του υψομέτρου, το ανυπόφορο ψύχος, οι κίνδυνοι του βουνού, μετατρέπουν την άνοδο στο όρος Λένιν στα 7.134 μέτρα σε εμπειρία ζωής και σε υπέρβαση των προσωπικών ορίων και δυνατοτήτων.

23:00 Αποθήκη 1, Κασσαβέτης Πράσινο Ακρωτήρι / Χρήστος Μπάρμπας
Στην ξεχασμένη γωνιά της γης με την πλούσια μουσική παράδοση, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη βελούδινη φωνή της Σεζάρια Εβόρα, ταξιδεύουν «Οι Μουσικοί του Κόσμου»:στο αρχιπέλαγος του Πράσινου Ακρωτηρίου.Ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος πήγε στο λιμάνι του Μιντέλο, την πόλη της Σεζάρια Εβόρα, επισκέφθηκε το σπίτι της και συνάντησε τους παλιούς μουσικούς που έγραψαν τα τραγούδια που την έκαναν γνωστή.
Ζανζιβάρη / Χρόνης Πεχλιβανίδης
Στην παραμυθένια Ζανζιβάρη και Σουαχίλι στον κόσμο ταξιδεύουν «Οι Μουσικοί του Κόσμου». Ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος παρακολούθησε το “Sauti za Busara” (σοφά λόγια), με δεκάδες συγκροτήματα, παραδοσιακά και μοντέρνα, από τη Ζανζιβάρη, την Τανζανία αλλά και από άλλες χώρες της Αφρικής – μέχρι και την Υεμένη.

(Πρόκειται για τη σειρά ντοκυμαντερ του Λεωνίδα Αντωνόπουλου -θα τα έχετε δει στην Ετ-1 αλλά και τον ίδιο στο Εχει γούστο με την Μπήλιω Τσουκαλά.)

"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
H Μonika συμπράττει με τους 5* Hotel για μία και μοναδική συναυλία στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ. Το Φεστιβάλ έχεi μπει στην τελική ευθεία, μία μέρα πριν τη λήξη του. Έδωσε βήμα έκφρασης σε πολλούς νέους δημιουργούς και έτσι στις παράλληλες εκδηλώσεις του δε θα μπορούσε να λείπει μία συναυλία από ανερχόμενους -πόσο ανερχόμενους το μέλλον θα το δείξει- δημιουργούς και καλλιτέχνες. Η συναυλία θα γίνει στο λιμάνι στην Αποθήκη Γ, σήμερα 24-3-2007, στις 23:00. Είσοδος 10€.

Επίσης, σήμερα στις 20:30 στο Ολύμπιον στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινό. Τί εστί βραβείο κοινού; Μετά το τέλος των ταινιών -δεν ξερω αν γίνεται για όλες ή μονο για αυτές που ειναι στο διαγωνιστικό- υπάρχουν κουτιά-κάλπες όπου το κοινό ρίχνει μεσα το ειδικό χαρτονάκι με την ετυμηγορία του για την ταινία. Να δούμε ποια θα πάρει το βραβείο. Μήπως θα είναι ενα μουσικό ντοκυμαντέρ; Θα δούμε...


Για τη συναυλία από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

 Ερμηνεύτρια και συνθέτις, σε ηλικία μόλις 21 ετών, η Ελληνίδα Monika θεωρείται η αποκάλυψη της φετινής χρονιάς. Με αγγλικό στίχο και ήχο που συνδυάζει το post rock, το Folk και alternative μελωδίες, η Monika έχει ήδη αρχίζει να κερδίζει το κοινό με κομμάτια όπως το Over the Hill, το To No Avail και το Alone2, που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν στις ζωντανές της εμφανίσεις στο Ρόδον, στο An Club, στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, στον Μύλο της Θεσσαλονίκης κ.α. Με επιρροές που κινούνται από τον Χατζιδάκι, τον Moricone και τον Bob Dylan, μέχρι τους Beatles, τους New Order και τον Elliot Smith – και όχι μόνο – η Monika γράφει και ερμηνεύει κομμάτια ταξιδιάρικα, ερωτικά, μελαγχολικά.

Τη βραδιά θα μοιραστεί με τους Θεσσαλονικιούς 5 * Hotel, ένα από τα πλέον ανερχόμενα σχήματα της συμπρωτεύουσας με επιρροές από Smiths, Pulp, Stone Roses κ.α. Tο ντεμπούτο single τους, This is the Night, αναμένεται να εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς, αναμιγνύοντας με ξεχωριστό τρόπο την pop με την disco και την indie με το βαλς σε μια διαφορετική άποψη της σύγχρονης pop αισθητικής. Μην τους χάσετε!
« Last Edit: 24 Mar, 2007, 21:54:12 by w4tt4n4b3 »
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Το Φεστιβάλ σας αποχαιρετά, ελπίζω όχι για πάντα...
Διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά οργανώνεται απο και στην Αθήνα. Πολλές φήμες είχαν ακουστεί ότι μπορεί να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα, αλλά αυτά ήταν μάλλον περισσότερο φήμες -το πόσο ανυπόστατες δεν μπορώ να το γνωρίζω, γιατί δεν παρακολουθώ από μέσα ή από κοντά τα συμβαίνοντα περι το Φεστιβάλ.
Έχω παρακολουθήσει το φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και όσο καλές και αξιόλογες ταινίες κι αν είχε, το κλίμα του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης δεν το είχε. Αλλά φτάνει μόνο αυτό. Η δικιά μου αίσθηση -που δεν είναι μόνο δικιά μου- τόσα χρόνια που το παρακολουθώ, είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, εξαιρώντας του φοιτητές δεν έχουν αγκαλιάσει τα Φεστιβαλ Κινηματογράφου και Ντοκυμαντέρ. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικέων που δε γνωρίζει καν ότι υπάρχει Φεστιβάλ, και μια πλειοψηφία που αγνοεί τις ημερομηνίες διεξαγωγής...μάλλον επειδή ο θεσμός δεν έχει σχέση με ΠΑΟΚ, και Αρη δεν είναι άξιος προσοχής από την πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, στην γκρίνια όμως και στη μιζέρια, πρώτοι. Αυτό δεν αφορά το σύνολο των κατοίκων αλλά ένα μεγάλο μέρος. Μπορεί κάθε χρόνο να παρατηρείται αυξητική τάση των ανθρώπων που παρακολουθούν το Φεστιβάλ, αν όμως ληφθεί υπόψη η αύξηση των ταινιών και της διαφημιστικής προώθησης του θεσμού, η αύξηση δεν είναι τόσο σημαντική. Ξένο μέσα στην ίδια του την πόλη έχω ακούσει να λένε για το Φεστιβάλ...

Και κάθε χρόνο στα Φεστιβάλ η ίδια ιστορία με τους συμβασιούχους...Φέτος για 21 από αυτούς δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Ευθύνες ίσως έχουν και οι προηγούμενες διοικήσεις του Φεστιβάλ, για την ομηρία τους. Αν όντως δεν καλύπτουν ανάγκες να μη "μονιμοποιηθούν", μήπως όμως δεν καλύπτουν τις ανάγκες γιατί αυτές τις συρρικνώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και η Διοίκηση του Οργανισμού; Φεστιβάλ δεν πρέπει να είναι τα 2 μόνο δεκαήμερα, αλλά αυτά να είναι το αποκορύφωμα και όχι 2 πυροτεχνήματα μέσα σε μια έρημο...

Ακόμα και η τιμώμενη Αμερικανίδα σκηνοθέτης Τζούλια Ράιχαρτ μίλησε για τους εργαζομένους, όταν παραλάμβανε το βραβείο της χρησιμοποιώντας εγκωμιαστικά λόγια για αυτούς και λέγοντας ότι έμαθε για το πρόβλημα τους και ότι ελπίζει να μη χάσουν τη δουλειά τους, όπως αναφέρει ο Εξώστης στο πρωτοσέλιδο του.
Για τον ίδιο λόγο αυτή η εβδομαδιαία επιθεώρηση κινηματογράφου δεν αναφέρεται καθόλου στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμβασιούχους...

Αυτά τα ολίγα για τα εξωκαλλιτεχνικά του Φεστιβάλ...
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca|| 

Search Tools