lex parsimoniae -> νόμος των ελάχιστων και απλούστατων υποθέσεων, νόμος της οικονομίας, νόμος της φειδωλίας, νόμος της φειδωλότητας, αρχή της οικονομίας

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 812600
    • Gender:Male
  • point d’amour
lex parsimoniae -> νόμος της οικονομίας, νόμος της φειδωλίας, νόμος της φειδωλότητας, αρχή της οικονομίας, ξυράφι του Όκαμ, ξυράφι του Όκκαμ, λεπίδα του Όκαμ

law of parsimony, law of succinctness

Occam's razor (also Ockham's razor or Ocham's razor: Latin: novacula Occami; or law of parsimony: Latin: lex parsimoniae) is the problem-solving principle that states "Entities should not be multiplied without necessity."
https://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor

Το Ξυράφι του Όκαμ (Occam's Razor ή Ockham's razor , εναλλακτική ορθογραφία Το Ξυράφι του Όκκαμ, αποδίδεται και ως Λεπίδα του Όκαμ), είναι επιστημονική αρχή, η οποία αποδίδεται στον Άγγλο σχολαστικό φιλόσοφο, φραγκισκανό μοναχό και θεολόγο του 14ου αιώνα, Γουλιέλμο του Όκαμ. Η αρχή αυτή αποτελεί την βάση της μεθοδολογικής απαγωγής και αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας.

Στην απλούστερη διατύπωσή του, το Ξυράφι του Όκαμ εκφράζεται ως εξής: «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες».

Η αρχή αυτή πρωτοδιατυπώνεται από τους Πυθαγόρειους δυο χιλιετίες νωρίτερα, όπως μας πληροφορεί ο φιλόσοφος Πρόκλος (του οποίου το Πανεπιστήμιο είναι στην οδό Ηρώδου Αττικού, θαμμένο κάτω από το πεζοδρόμιο, μπροστά στο θέατρο του Διονύσου). Στα Ελληνικά διατυπώνεται ως εξής "τῶν μὲν Πυθαγορείων ... παρακέλευσμα ἦν ...... δι' ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων ἐπειδὴ δὲ καὶ τοῖς κλεινοῖς Πυθαγορείοις" και "δεῖν γὰρ ἐπ' ἐκείνων καὶ αὐτὸν παρακελεύεσθαι τὸν Πυθαγόραν ζητεῖν ἐξ ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων δεικνύναι τὰ ζητούμενα·"

Ενώ στα Λατινικά διατυπώνεται όπως παρακάτω: Pluralitas non est ponenda sine necessitate Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί πολύ ελεύθερα ως εξής: Όταν δύο θεωρίες παρέχουν εξίσου ακριβείς προβλέψεις, πάντα επιλέγουμε την απλούστερη.

Παράδειγμα: Παρατηρούμε ότι ένα δέντρο έχει πέσει μετά από μια θύελλα. Βάσει του δεδομένου της θύελλας συνδυασμένου με αυτό του πεσμένου δέντρου, μια λογική εικασία θα ήταν να υποθέσουμε ότι η ισχύς της θύελλας ξερίζωσε και έριξε κάτω το δέντρο. Αυτή η υπόθεση δεν προσβάλλει την κριτική μας σκέψη, καθότι υπάρχουν ισχυροί λογικοί δεσμοί μεταξύ αυτού που ήδη γνωρίζουμε και αυτού που υποθέτουμε ότι έγινε (δηλ. το ότι βλέπουμε και ακούμε τις θύελλες αποτελεί ισχυρή απόδειξη για την ύπαρξή τους και για το ότι είναι ικανές να ξεριζώσουν και να ρίξουν κάτω δέντρα). Μία εναλλακτική υπόθεση θα ήταν ότι ένας γιγάντιος εξωγήινος ξερίζωσε το δέντρο. Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, προϋποθέτει αρκετές περαιτέρω εικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διάφορες λογικές αδυναμίες που προκύπτουν από ασυνέπειες με τα όσα ήδη γνωρίζουμε (αναφορικά με την ύπαρξη των εξωγήινων, την ικανότητα και την πρόθεσή τους να εκτελούν διαστρικά ταξίδια, την ικανότητα και την πρόθεσή τους να ξεριζώνουν δέντρα—είτε επίτηδες είτε όχι—καθώς και την ύπαρξη εξωγήινης βιολογίας που τους επιτρέπει να έχουν 200 μέτρα ύψος παρά την βαρύτητα της γης), πράγμα που την καθιστά απορριπτέα.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9E%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%8C%CE%BA%CE%B1%CE%BC

af
Ockham se skeermes
ar
نصل أوكام
ast
Navaya d'Ockham
az
Okkam ülgücü
bar
Rasiamessa vom Ockham
be_x_old
Лязо Окама
be
Брытва Окама
bg
Бръснач на Окам
bs
Ockhamova britva
ca
Navalla d'Occam
cs
Occamova břitva
cy
Rasel Ockham
da
Ockhams ragekniv
de
Ockhams Rasiermesser
el
Ξυράφι του Όκαμ
en
Occam's razor
eo
Razilo de Ockham
es
Navaja de Ockham
et
Ockhami habemenuga
eu
Ockhamen labana
fa
تیغ اوکام
fi
Occamin partaveitsi
fr
Rasoir d'Ockham
gl
Navalla de Occam
he
תערו של אוקאם
hr
Ockhamova britva
hu
Occam borotvája
hy
Օկկամի ածելի
id
Pisau Ockham
is
Rakhnífur Ockhams
it
Rasoio di Occam
ja
オッカムの剃刀
kk
Оккам ұстарасы
ko
오컴의 면도날
ku
Dûzana Ockhamê
la
Novacula de Ockham
lmo
Resoeuj de l'Occam
lt
Okamo skustuvas
lv
Okama "bārdas nazis"
ml
ഓക്കമിന്റെ കത്തി
nl
Ockhams scheermes
nn
Ockham sin barberkniv
no
Ockhams barberkniv
oc
Rasor d'Occam
pa
ਔਕਾਮ ਦਾ ਉਸਤਰਾ
pl
Brzytwa Ockhama
pt
Navalha de Occam
ro
Briciul lui Occam
ru
Бритва Оккама
scn
Rasolu di Occam
sco
Occam's razor
sh
Occamova oštrica
simple
Occam's razor
sk
Occamova britva
sl
Ockhamova britev
sr
Окамова бритва
sv
Ockhams rakkniv
th
มีดโกนอ็อกคัม
tr
Ockham'ın usturası
uk
Бритва Оккама
vi
Dao cạo Ockham
wuu
奥卡姆剃刀
zh_yue
奧坎剃刀
zh
奥卡姆剃刀
« Last Edit: 17 Oct, 2019, 09:38:29 by spiros »


 

Search Tools