Ισπανική παέγια

hope71 · 13 · 21835

hope71

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 117
    • Gender:Female
  • Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Η άλλη μου αγάπη...
(Πρόσφατα δοκιμασμένη συνταγή)

ΥΛΙΚΑ:
  3  γαρίδες μεγάλες
  1 συσκευασία γαρίδες μεσαίες χωρίς κέλυφος με ουρά (50-70 τεμάχια)
  1 συσκευασία μύδια ψίχα
10 μύδια με κέλυφος
  2 καλαμαράκια
  1 κρεμμύδι
  2 σκελίδες σκόρδο
  1 ποτηράκι λευκό κρασί
  2 πιπεριές (1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί)
  5 φλιτζάνια νερό
  ½ φλιτζάνι αρακά
   2 φλιτζάνια ρύζι
 6-7 στίγματα κρόκου Κοζάνης (σ.σ. δεν έχει σχέση με κρόκους, για αρωματικό είναι)
   3 κουταλιές μαργαρίνη
   αλάτι
   πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξύνουμε με ένα βουρτσάκι τα μύδια με κέλυφος και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Πλένουμε τις γαρίδες, τα μύδια ψίχα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μύδια με κέλυφος. Πλένουμε τα καλαμαράκια, χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους, αφαιρούμε τα έντερα, το χόνδρο τους, τα ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγει όλο το μελάνι τους και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τις γαρίδες και τα μύδια για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Όσα από τα μύδια με κέλυφος δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Κρατάμε τον ζωμό τους και μέσα διαλύουμε τα στίγματα κρόκου Κοζάνης.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο ειδικό σκεύος για παέγια με τη μαργαρίνη, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τον αρακά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, ρίχνουμε τον ζωμό με τον κρόκο, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Έτοιμο, σερβίρουμε την παέγια μέσα στο σκεύος και καλή σας όρεξη!


nimatiks

  • νηματώδης
  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 150
    • Gender:Male
  • ...I'm just a man, still learning how to fall...
Παέλα δεν προφέρεται;
..."The quicksand of life drags us
     Down into the circle
     One day. we might not catch you"...



hope71

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 117
    • Gender:Female
  • Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Η άλλη μου αγάπη...
Τι να σου πω, δεν ξέρω. Έτσι το έχω δει γραμμένο στα Ελληνικά.
Εσείς οι Ισπανόφωνοι θα γνωρίζετε καλύτερα...


banned13

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2972
    • Gender:Female
Όχι, από τα λίγα ισπανικά που ξέρω, και από τις επισκέψεις μου στην Ισπανία, παέγια.

Εδώ ακούτε την προφορά:
« Last Edit: 06 Apr, 2007, 21:07:41 by alexandra_k »



nimatiks

  • νηματώδης
  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 150
    • Gender:Male
  • ...I'm just a man, still learning how to fall...
O.K.! Λάθος μου!
..."The quicksand of life drags us
     Down into the circle
     One day. we might not catch you"...


F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3077
    • Gender:Female
Να προσθέσω αυτό που άκουσα για την παέγια, ότι δηλαδή πρέπει να την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να              ''ξεροψηθεί'' και ν' αρχίσει να κολλάει στον πάτο του σκεύους (ίσα- ίσα να χρυσίσει δηλαδή, όχι να γκαγκανιάσει :-)


mousafiris

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 993
    • Gender:Male
  • Περικλής ο καλοκαιρινός
Από τις 22 του μηνός φάγαμε 9 φαγητά και γλυκά. Άντε, σήμερα είναι Δευτέρα, έχουμε μια εβδομάδα δουλειά μπροστά μας και χρειαζόμαστε ΘΕΡΜΙΔΕΣ για να λειτουργήσουμε. Όλο το Σαββατοκύριακο κανένας δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να πεινάμε; Μόνο διασκέδαση είστε όλοι;-)))
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.


Lila

  • Newbie
  • *
    • Posts: 64
    • Gender:Female
Στα ισπανικα το διπλο "l" προφέρεται γι
π.χ. Paella=Παεγια
ή ο συνθέτης Gustavo Santaolalla=Σανταολάγια
(και οχι Σανταολαλα που τον ειπαν μεχρι και στα Όσκαρ)

Βεβαια στην Βαρκελώνη υπήρχε ένας σταθμός του μετρό Paral.lel (συγγνώμη,δεν βρισκω την άνω τελεία) που προφέρεται Παραλέλ γιατι τα δύο "l" χωρίζονται απο την τελίτσα.
no tener vicios no añade nada a la virtud - Antonio Machado


hope71

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 117
    • Gender:Female
  • Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Η άλλη μου αγάπη...
Στα ισπανικα το διπλο "l" προφέρεται γι
π.χ. Paella=Παεγια
ή ο συνθέτης Gustavo Santaolalla=Σανταολάγια
(και οχι Σανταολαλα που τον ειπαν μεχρι και στα Όσκαρ)

Βεβαια στην Βαρκελώνη υπήρχε ένας σταθμός του μετρό Paral.lel (συγγνώμη,δεν βρισκω την άνω τελεία) που προφέρεται Παραλέλ γιατι τα δύο "l" χωρίζονται απο την τελίτσα.

Ευχαριστούμε, για την ωραιότατη ανάλυση. :-))


Porkcastle

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 424
Να μοιραθτώ κι εγώ μαδί θαθ την εκδοχή που μου έμαθε μία Θπανιόλα θτην Ανδαλουθία.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Καταρχάς, παίρνουμε ένα βαθύ και μεγάλο σε διάμετρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό και με καπάκι. Αν δεν έχουμε το ειδικό τηγάνι για παέγια, that is (που γιατί να το έχουμε κιόλας; Αν κι έχω δει κάπου να πουλάνε τέτοια). Όλη η δουλειά θα γίνει μ' αυτό μόνο το σκεύος και μαγειρεύουμε τα πάντα σε μέτρια φωτιά με το καπάκι μισόκλειστο.


Έπειτα, αρχίζουμε και προσθέτουμε ένα-ένα τα υλικά*, τα οποία είναι:

1) Ελαιόλαδο (να κάψει)
2) Κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια (μία φτερούγα, μπούτι στα δύο κλπ)
3) Γαρίδες μεγάλες (τις γκρίζες, 4-5) και μικρές (τις ροζ, 7-8)
4) Καλαμαράκια σε ροδέλες και ένα μικρό κρεμμύδι, επίσης σε ροδέλες
5) Σκόρδο ψιλοκομμένο, αρκετούτσικο (4 δόντια περίπου ή κατά βούληση)
6) Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
7) Καρδιές από αγκινάρες (σημαντικό κι ας μη φαίνεται)
8) Αρακά (ένα φλιτζάνι σχετικά μικρό)
9) Ντομάτα (1 μεγάλη ή 2 μικρές) κομμένη σε μικρά κομμάτια

Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά

10) Λευκό κρασί (όσο πάρει, περίπου ένα ποτηράκι)
11) Ένα ποτήρι νερό (και μετά προσθέτουμε κι άλλο, αναλόγως)
12) Μαϊντανό και 2-3 δαφνόφυλλα
13) Μύδια (μεγάλα και μικρά ή ένα από τα δύο, με το κέλυφος)
14) Ζωμό κότας σε σκόνη (1 κουταλιά σούπας περίπου)
15) Ρύζι (υπολογίζουμε για κάθε άτομο μία χούφτα, όσο πιάνει το χέρι μας σχεδόν κλειστό)
16) Σαφράν/κρόκο Κοζάνης (1 πρέζα περίπου, για χρώμα και γεύση)

Αφήνουμε να βράσει το ρύζι, δεν ανακατεύουμε πολύ. Μόλις γίνει το ρύζι και απορροφήσει τα υγρά, είναι έτοιμο το φαγητό.

Συνήθως η δεύτερη φορά που το μαγειρεύουμε είναι καλύτερη από την πρώτη (για μένα, τουλάχιστον).

*Τα υλικά τα προσθέτουμε ανά 3-4 περίπου λεπτά. Το κοτόπουλο το αφήνουμε λίγο παραπάνω (5-6 λεπτά).


lionpsyche

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1848
    • Gender:Female
Κι εγώ για θαλασσινά σε συνδυασμό με φιλέτο κοτόπουλου το ξέρω. Επίσης προτιμώ το κόκκινο ξηρό κρασάκι.


Katerina Ro

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 153
    • Gender:Female
  • Truth to life, invisible on lies
Κι εγώ για θαλασσινά σε συνδυασμό με φιλέτο κοτόπουλου το ξέρω. Επίσης προτιμώ το κόκκινο ξηρό κρασάκι.

Αχ, αχ, βραδιάτικα...τι είναι αυτό καλέ;; Τα σάλια μου τρέχουν....άστε που έχω και πολύ καιρό να φάω την παέγια. Την ''πρωτοαντίκρυσα'' πριν 5 χρόνια, τυχαία, και έκτοτε κεραυνοβολήθηκα! Η αλήθεια είναι ότι-αν και τη λατρεύω-δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να την ετοιμάσω σπίτι, μόνο κάτι απλές παραλλαγές. Και οι συνταγές που έβρισκα ήταν λίγο εξεζητημένες...τώρα, όμως, την έχω βάλει στο μάτι..... To be continued...in my kitchen!

Καλό βράδυ,
Always and forever, whatever, whenever, wherever, whoever...


lionpsyche

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1848
    • Gender:Female
Περιμένουμε νέα σου για την...επιτυχία σου! Αδημονούμε, αδημονούμε!


 

Search Tools