Author Topic: Τούρκικος καφές  (Read 8293 times)

banned8

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 133
  • Gender: Male
Τούρκικος καφές
« on: 06 Mar, 2007, 00:27:31 »
Εγώ ανυπομονώ για τη συνταγή του καφέ :-)

- Χρειαζόμαστε απαραιτήτως μεγάλη κούπα με χερούλι
(κατά προτίμηση κόκκινη), καμινέτο με γκαζάκι
(ποτέ στο μάτι ηλεκτρικής κουζίνας) και μπρίκι.
- Βάζουμε στο μπρίκι αρκετό νερό για διπλή μερίδα καφέ.
Αν δεν έχουμε αρκετή πείρα να το υπολογίσουμε με το μάτι,
χρησιμοποιούμε την κούπα σαν μεζούρα.
- Ισορροπούμε το μπρίκι πάνω στο καμινέτο και το ανάβουμε
με αναπτήρα που φροντίζουμε να έχουμε πάντα πρόχειρο.
Δυνατή φωτιά για να τελειώνουμε γρήγορα – η χόβολη
είναι για τους ανατολίτες.
- Ενόσω ζεσταίνεται το νερό, βάζουμε πρώτα τη ζάχαρη
(δυο φουσκωτές κουταλιές καφέ ζάχαρη βάζω εγώ)
και ύστερα τον καφέ (δυο ακόμα πιο φουσκωτές κουταλιές)
και ανακατεύουμε αρκετά (εγώ, συνήθως μέχρι να αρχίσει
να εκνευρίζεται η γυναίκα μου).
ΣΗΜ: Βάζουμε πρώτα τη ζάχαρη γιατί δεν είναι ωραίο
να λερώνουμε τη ζάχαρη στη ζαχαριέρα με τον καφέ.
- Όταν δείχνει ο καφές ν’ αρχίζει να φουσκώνει, κόβουμε
λίγο τη φωτιά για να φουσκώσει αργά και να κάνει καλό καϊμάκι.     
- Βγάζουμε το μπρίκι από τη φωτιά όταν το καϊμάκι σκεπάσει
όλη την επιφάνεια του υγρού και πριν αρχίσει να φουσκώνει
περισσότερο. Σερβίρουμε τον καφέ στην κούπα.
- Ρίχνουμε λίγο νερό στο μπρίκι, ξεπλένοντας κάπως τον καφέ
που έχει μείνει μέσα, και ρίχνουμε λίγο απ’ αυτό το νερό
στην κούπα για να μη μας κάψει στην πρώτη γουλιά.
Με αυτή τη διαδικασία διορθώνουμε και μικρολάθη
στην αρχική ποσότητα του νερού (άρα, κλασικός κανόνας:
καλύτερα λιγότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται παρά περισσότερο).
- Ξεπλένουμε καλά το μπρίκι και το βάζουμε στη θέση του.
- Παίρνουμε μερικά μπισκοτάκια και καθόμαστε στον
υπολογιστή. Κλικ στο τρανσλάτουμ. Το πρωί αρχίζει ωραία.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τρις ημερησίως.

ΥΓ. Επιμένω να τον λέω «τούρκικο καφέ».


F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3077
  • Gender: Female
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #1 on: 06 Mar, 2007, 00:41:22 »
Α, αυτό είναι εύκολο... Δε χρειάζεται δεύτερο άτομο :-Ρ

banned8

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 133
  • Gender: Male
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #2 on: 06 Mar, 2007, 00:47:45 »
Α, αυτό είναι εύκολο... Δε χρειάζεται δεύτερο άτομο :-Ρ

Πάντα χρειάζονται δύο άτομα: ένας να φτιάχνει κι ένας να τρώει / πίνει.


mousafiris

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 993
  • Gender: Male
  • Περικλής ο καλοκαιρινός
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #3 on: 06 Mar, 2007, 01:08:13 »
Μπορώ να προσθέσω κάτι ουσιαστικό που σου διέφυγε Νίκο μου; Όταν φουσκώσει ο καφές και φτάσει μέχρι το χείλος του μπρικίου μας, αποσύρουμε το μπρίκιον από την εστία, αφήνουμε τις φουσκάλες να υποχωρήσουν κάπως και επανατοποθετούμε το σκεύος στην εστία. Η διαδικασία πρεπει να επαναληφθεί τρεις φορές για να μερακλωθεί ο καφές και η πρώτη ρουφηξιά θα πρέπει σαφώς να αντιλαλήσει στους τέσσερεις τοίχους του δωματίου για να μερακλωθεί ο πότης. Τα υπόλοιπα όπως τα λες.
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.

F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3077
  • Gender: Female
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #4 on: 06 Mar, 2007, 01:20:19 »
Τώρα που το σκέφτομαι... από μια άλλη οπτική γωνία...

1) Αντικαθιστούμε όλες τις κούπες με σπασμένο χερούλι. Φροντίζουμε να είναι κόκκινες. Αν όχι, επιμένουμε ότι είναι.
2) Προμηθευόμαστε ασφαλή γκαζάκια και αλλάζουμε τη φιάλη στα  μισοτελειωμένα.
3) Σαπουνίζουμε το μπρίκι γιατί μόνο με ξέπλυμα γεμίζει ασπρίλες και άλατα.
4) Προμηθευόμαστε καμιά κατοσταριά αναπτήρες.
5) Προμηθευόμαστε καμιά κατοσταριά βετέξ.
6) Επεμβαίνουμε με το βετέξ, αλλά παριστάνουμε τις κουφές σε περίπτωση ατυχήματος.
7) Αναπληρώνουμε με καφέ καφέ και καφέ ζάχαρη τα ειδικά δοχεία και τα τοποθετούμε μπροστά- μπροστά στα ντουλάπια/ ράφια/ γκαζάκια, ανάλογα με την περίπτωση. Αφήνουμε στοιχεία για το πού βρίσκονται.
8) Αν θέλουμε, ανακατεύουμε λευκή ζάχαρη με καφέ καφέ. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εναλλακτικά, κρύβουμε όλα τα καθαρά κουταλάκια εκτός από ένα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ψιλογκρινιάζουμε για να μη μας πάρουν χαμπάρι.
9) Επεμβαίνουμε με το βετέξ διακριτικά.
10) Ξαναεπεμβαίνουμε με το βετέξ διακριτικά.
11) Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το βετέξ αν χρειαστεί. Χρησιμοποιούμε δεύτερη βρύση ή δεύτερο βετέξ, αν χρειαστεί.
12) Φροντίζουμε να υπάρχουν μπισκοτάκια δίπλα στο γκαζάκι. Εναλλακτικά, δίπλα στο βάζο με τον καφέ. Αν όχι, διακριτικά, υποδεικνύουμε τη θέση στην οποία βρίσκονται. Ανοίγουμε το ντουλάπι, το κουτί και τη ζελατίνα, αν υπάρχει.
13) Επεμβαίνουμε με τη σκούπα.
14) Σαπουνίζουμε το μπρίκι για να μην ασπρίσει από τα άλατα. Κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτε. Εν τω μεταξύ, παριστάνουμε ότι παρακολουθούμε daytime TV.
15) Επεμβαίνουμε με το βετέξ και τη σκούπα.
16) Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τρις ημερησίως.
17) Επιμένουμε να τον λέμε ''τούρκικο καφέ''. Επιβραβεύουμε την προσπάθεια. Αν είναι Κυριακή, προσποιούμαστε ότι κάνουμε δίαιτα για να αποφύγουμε το μπάρμπεκιου.

banned8

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 133
  • Gender: Male
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #5 on: 06 Mar, 2007, 01:27:43 »
@Γιώργο, σωστός και παράλειψή μου. Το τρις είναι διαδικασία που δεν εφαρμόζω. Δεν τρελαίνομαι με το πολύ καϊμάκι. Απλώς, δεν ανακατεύω πολύ τον καφέ -- ίσα-ίσα για να ξεκολλήσει από το κουτάλι. Και έχω κόψει το ρούφηγμα: μπορεί μέχρι και να με σκοτώσει ο γιος μου. Αν βρίσκεται μπροστά όταν πίνουμε καφέ μαζί με τη γυναίκα μου, αλλάζει δωμάτιο / σπίτι / γειτονιά.

@Τυραννισμένη Έφη: αυτή η σχέση με το βετέξ καταντά ερωτική. Αλλά μη βιάζεσαι. Κράτα παρατηρήσεις και για την επόμενη συνταγή: αβγά μάτια (με μπόλικο λάδι, ιδιαίτερα γύρω από το τηγάνι). [Α ναι: Τα βάζα, τεράστια, πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Ποτέ μέσα σε ντουλάπι.]


F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3077
  • Gender: Female
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #6 on: 06 Mar, 2007, 01:50:06 »
Αααα, όλα κι όλα... Εγώ μισώ τα βετέξ... Αν θέλετε να μαγειρέψετε, να φωνάξετε την ΕΜΑΚ ;-))))

mousafiris

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 993
  • Gender: Male
  • Περικλής ο καλοκαιρινός
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #7 on: 06 Mar, 2007, 05:54:01 »
Αααα, όλα κι όλα... Εγώ μισώ τα βετέξ... Αν θέλετε να μαγειρέψετε, να φωνάξετε την ΕΜΑΚ ;-))))
Δεν ξέρω Έφη μου... μια ιδιαίτερη σχέση με τα βετέξ βλέπω. Χμμμ...πολύ στενή αυτή η σχέση φαίνεται.
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.

auditor

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2469
  • Gender: Male
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #8 on: 06 Mar, 2007, 07:41:27 »
Προς τους άντρες του φόρουμ: καταλάβατε ποτέ γιατί πρέπει να βρέχουμε το βετέξ (γνήσιον-προϊόν Σουηδίας) όταν είναι να καθαρίσουμε νερά ή άλλα υγρά;
Nick Roussos

mousafiris

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 993
  • Gender: Male
  • Περικλής ο καλοκαιρινός
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #9 on: 06 Mar, 2007, 07:48:32 »
Προς τους άντρες του φόρουμ: καταλάβατε ποτέ γιατί πρέπει να βρέχουμε το βετέξ (γνήσιον-προϊόν Σουηδίας) όταν είναι να καθαρίσουμε νερά ή άλλα υγρά;

Να ζητήσουν οι άντρες του φόρουμ από το F idaνάκι να οργανώσει σεμινάριο.
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.

paraskevi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 703
  • Gender: Female
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #10 on: 06 Mar, 2007, 08:01:35 »
Πριν απολαύσετε τον καφέ σας, δεν πρέπει να ρίχνετε και λίγο νεράκι μέσα για να κατακάτσει πιο γρήγορα ο ντελβές; (Έχω δει πολλούς γεράκους να το κάνουν αυτό στο χωριό του άντρα μου).

Προς τους άντρες του φόρουμ: καταλάβατε ποτέ γιατί πρέπει να βρέχουμε το βετέξ (γνήσιον-προϊόν Σουηδίας) όταν είναι να καθαρίσουμε νερά ή άλλα υγρά;
Προφανώς για να το ξεπλύνετε από την προηγούμενη φορά που καθαρίσατε νερά ή άλλα υγρά, και το παρατήσατε έτσι στο νεροχύτη της κουζίνας...
Never explain yourself to anyone. Because the person who likes you, doesn't need it, and the person who dislikes you, won't believe it.

observer

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 604
  • Gender: Female
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #11 on: 06 Mar, 2007, 11:48:55 »
Προς τους άντρες του φόρουμ: καταλάβατε ποτέ γιατί πρέπει να βρέχουμε το βετέξ (γνήσιον-προϊόν Σουηδίας) όταν είναι να καθαρίσουμε νερά ή άλλα υγρά;

Εξήγηση Νο 2: γιατί όταν είναι στεγνό λόγω ζαρώματος δεν ακουμπά με ολόκληρη την επιφάνειά του στον πάγκο και χρειάζεται περισσότερους χειρισμούς για να απορροφήσει. Ενώ όταν είναι βρεγμένο, ένα απλό πέρασμα είναι αρκετό.

Προς Fidάνι: γιατί τόση διακριτικότης; Τους τα χώνουμε γερά που μας έκαναν άνω-κάτω την κουζίνα για έναν καφέ.

auditor

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2469
  • Gender: Male
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #12 on: 06 Mar, 2007, 12:49:29 »
Νομίζω ότι η αντρική σιωπή πάνω στο ζήτημα είναι εκκωφαντική και ενδεικτική.
Nick Roussos

banned8

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 133
  • Gender: Male
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #13 on: 06 Mar, 2007, 15:03:26 »
Πριν απολαύσετε τον καφέ σας, δεν πρέπει να ρίχνετε και λίγο νεράκι μέσα για να κατακάτσει πιο γρήγορα ο ντελβές; (Έχω δει πολλούς γεράκους να το κάνουν αυτό στο χωριό του άντρα μου).

Αν διαβάσεις λίγο πιο προσεκτικά, θα δεις ότι το κάνουν κι οι γεράκοι της πόλης.

- Ρίχνουμε λίγο νερό στο μπρίκι, ξεπλένοντας κάπως τον καφέ
που έχει μείνει μέσα, και ρίχνουμε λίγο απ’ αυτό το νερό
στην κούπα για να μη μας κάψει στην πρώτη γουλιά.

Pink Panther

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1675
  • Gender: Female
  • Τσα!
Re: Τούρκικος καφές
« Reply #14 on: 06 Mar, 2007, 15:05:37 »
Ένα καφεδάκι στην εδώ παρακαλώ γιατί μας τελείωσε ο τούρκικος και έχω μεγάλο πόνο σήμερα!
Κάθε που νιώθω μοναξιά, σκέφτομαι πως υπάρχεις
Και θέλω να 'ρθω εκεί κοντά, τίποτα να μην πάθεις