Author Topic: Εναλλακτική Μαγειρίτσα  (Read 13955 times)

KaterinaV

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 137
  • Gender: Female
Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« on: 28 Mar, 2007, 16:38:59 »
Εεεμ ναι... δεν έχω συνταγές, αλλά θέλω να αποκτήσω :-)

Θα ήθελα, παρακαλώ, μια πιο chic εκδοχή της μαγειρίτσας και των συνοδευτικών της -ίσως κάτι που να μη συμπεριλαμβάνει καθαρισμό εντέρων (μπλιαχ), για το τραπέζι του Μεγαλοσαββατόβραδου ;)

Μερσί πολύ
« Last Edit: 28 Mar, 2007, 18:27:22 by Katie »
Strawberries cherries and an angel´s kiss in spring, my summer wine is really made from all these things...


F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3080
  • Gender: Female
Re: Πασχαλινό τραπέζι
« Reply #1 on: 28 Mar, 2007, 17:46:26 »
Μαγειρίτσα χωρίς έντερα, ε; Μμμ... Κάποτε μου είχαν μαγειρέψει μία συνταγή με μανιτάρια. Τα μυρωδικά τα ίδια, νομίζω.

  • Guest
Re: Πασχαλινό τραπέζι
« Reply #2 on: 28 Mar, 2007, 17:52:50 »
Ναι, ναι! Πολύ καλή. Τρέχω για τη μάνα μου να δω αν την έχει.


elena petelos

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3188
  • Gender: Female
  • Qui ne dit mot consent.
Re: Πασχαλινό τραπέζι
« Reply #3 on: 28 Mar, 2007, 18:03:43 »
Εεεμ ναι... δεν έχω συνταγές, αλλά θέλω να αποκτήσω :-)

Θα ήθελα, παρακαλώ, μια πιο chic εκδοχή της μαγειρίτσας και των συνοδευτικών της -ίσως κάτι που να μη συμπεριλαμβάνει καθαρισμό εντέρων (μπλιαχ), για το τραπέζι του Μεγαλοσαββατόβραδου ;)

Μερσί πολύ
Mπλιάχ (με ή χωρίς καθαρισμό) τα εντεράκια:


ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΔΕΙΛΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΟΥΣ!

(χωρίς έντερα)

Για 6-8 άτομα

3 κτσ βούτυρο

3 κτσ ελαιόλαδο

1 ½ κιλό αρνίσια κόκαλα ή κότσι

1 κρεμμύδι ολόκληρο, κομμένο στη μέση

500 γραμμ. αρνί ψαχνό

3 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

4 μαρούλια, πλυμένα και ψιλοκομμένα σε λεπτές λωρίδες

1-2 ματσάκια άνηνο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά), ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2/3 της κούπας ρύζι μπασμάτι

3 μεγάλα αυγά

Χυμό από 2-3 λεμόνια

1. Λιώνουμε 2 κτσ από το βούτυρο και 2 κτσ από το λάδι μαζί σε ένα μεγάλο καζάνι για σούπα και σοτάρουμε τα κόκαλα ή το κότσι μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε 2 λίτρα ζεστό νερό. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τον ζωμό, καθαρίζοντας την επιφάνεια με μια κουτάλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δάφνη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τον ζωμό, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, για 2-3 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτή, προσθέτουμε επιπλέον νερό για να κρατήσουμε την ποσότητα της σούπας σταθερή.

2. Εν το μεταξύ, λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε το ψαχνό, αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.

3. Σουρώνουμε τα κόκαλα. Καθαρίζουμε ό,τι ψαχνό βγαίνει από τα κότσια και το ψιλοκόβουμε. Ξαναρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρέας και τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι και τα μυρωδικά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σούπα για 25 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, για άλλα 15-20 λεπτά.

4. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο με τον συνηθισμένο τρόπο. Μπορούμε, εάν θέλουμε να είναι πιο πηχτή η σούπα, να χωρίσουμε τα αυγά και να χτυπήσουμε τα ασπράδια χωριστά, για να τα κάνουμε μαρέγκα. Κατόπιν τα ανακατεύουμε με το μείγμα από χτυπημένους κρόκους, ζωμό και λεμόνι και τα ρίχνουμε στη σούπα, γυρίζοντας την κατσαρόλα λίγο για να πάει το αυγολέμονο παντού. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και σερβίρουμε.

 



Άλλες δύο συνταγές (που δεν έχω δοκιμάσει) στο:

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=16723&m=N75&aa=1

KaterinaV

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 137
  • Gender: Female
Re: Πασχαλινό τραπέζι
« Reply #4 on: 28 Mar, 2007, 18:23:20 »
Ω τι ευτυχία! Γλιτώσαμε και τα εντόσθια!!! Ευχαριστώ πολύ Έλενα!

mousafiris

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 993
  • Gender: Male
  • Περικλής ο καλοκαιρινός
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #5 on: 28 Mar, 2007, 19:08:21 »
Η Έλενα με κάλυψε. Τώρα, αν θέλεις παραλλαγή της μαγειρίτσας με μέσα τα υπόλοιπα παραδοσιακά εκτός από έντερα, πες μου.
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.


KaterinaV

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 137
  • Gender: Female
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #6 on: 28 Mar, 2007, 19:30:05 »
Τώρα, αν θέλεις παραλλαγή της μαγειρίτσας με μέσα τα υπόλοιπα παραδοσιακά εκτός από έντερα, πες μου.
΄
Θέλω, θέλω! Μπορεί να κάνω συνδυασμό των δύο.

F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3080
  • Gender: Female
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #7 on: 28 Mar, 2007, 20:00:32 »
Μαρία, εγώ ενδιαφέρομαι και για τη συνταγή με τα μανιτάρια, μην πειραματίζομαι πασχαλιάτικα με δοσολογίες :-)

user4

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 609
  • think again!
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #8 on: 28 Mar, 2007, 20:18:05 »
Λοιπόν!
Ψευτομαγειρίτσα για ημι-χορτοφάγους , πονόψυχους και …σιχασιάρηδες
(Την έχει κάνει ο άντρας μου, είναι πεντανόστιμη!)
Υλικά
1 πακέτο  φρέσκα μανιτάρια
50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνηθο
1 φλιτζάνι ρύζι αναποφλοίωτο (μουσκεμένο)
1 αυγό από αλανιάρα κότα (λέμε τώρα…)
1 μεγάλο λεμόνι
1 κρασοπότηρο λάδι
Αλάτι προαιρετικό (βάλτε!)
Εκτέλεση
Μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα με λίγο νερό και ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια σε κομμάτια. Τα γυρίζουμε κανα-δυο βόλτες και ρίχνουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Όταν βράσει, ρίχνουμε το ρύζι και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά. Αυγοκόβουμε το φαγητό και προσθέτουμε το λάδι. Απολαμβάνουμε χωρίς την παραμικρή τύψη.
Δεν καλούμε την πεθερά μας γιατί θα μας την πετάξει στο κεφάλι. (εκτός αν είναι οικολό-γρια)

Καλή Ανάσταση!

fil

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 543
  • Gender: Female
  • I Love Backgammon!!!
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #9 on: 28 Mar, 2007, 20:33:46 »
Μαγειρίτσα (με συκωταριά, χωρίς έντερα)
 (έτσι την κάνω εδώ και χρόνια και βγαίνει σούπερ!)

1 συκωταριά αρνίσια πολύ καλά πλυμένη, ζεματισμένη για κανα δεκάλεπτο και ψιλοκομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια

1 λίτρο περίπου ζεστό ζωμό (ένα μέρος και από τη ζεματισμένη συκωταριά αν θέλετε)

1 ποτηράκι λευκό κρασί ή ρετσίνα

2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο θέλετε. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο σησαμέλαιο)
 
1 κουταλιά σούπας βούτυρο φρέσκο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

μαϊντανό σχεδόν ένα ματσάκι ψιλοκομμένο

3-4 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα

1 ντομάτα στον τρίφτη

λίγη ρίγανη

6-7 κουταλιές ρύζι σούπας

αλάτι ή κύβο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αυγολέμονο:

2 αυγά

χυμό από 2-3 λεμόνια


Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, μαζί με την ψιλοκομμένη συκωταριά. Σβήνουμε με το κρασί και, στη συνέχεια, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, το μαρούλι, τη ρίγανη και τη ντομάτα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρουν μία βράση προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράζει για ένα 20λεπτο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας και πάλι ανά διαστήματα. Σε περίπου 20 λεπτά είναι έτοιμη.
Αυγολέμονο: χτυπάμε αρκετά τα 2 ασπράδια, προσθέτουμε 1 ή 2 κρόκους και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιών. Στο τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο ένα ποτήρι από τη σούπα, για να μην κόψει, χτυπώντας διαρκώς. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, κάνουμε ένα τελευταίο δυνατό ανακάτεμα και τέεεελος!
Α, μην ξεχάσετε το αλατοπίπερο
« Last Edit: 28 Mar, 2007, 20:37:14 by fil »

andy

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 308
  • Gender: Female
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #10 on: 28 Mar, 2007, 20:38:09 »
Μπράβο, βρε παιδιά. Πέρσυ έκανα το πρώτο Πάσχα στο δικό μου σπίτι με το φίλο μου. Μετά την Ανάσταση γυρίσαμε σπίτι και βάλαμε στο φούρνο μια κατεψυγμένη πίτσα, την οποία βαφτίσαμε "μαγειπίτσα". Φέτος λέω να ξεστραβωθώ να μαγειρέψω κάτι. Αυτή η συνταγή με τα μανιτάρια πολύ μου άρεσε...
Έλα να πάμε στο νησί, η μάνα σου, εγώ κι εσύ...

  • Guest
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #11 on: 28 Mar, 2007, 21:32:37 »
Λοιπόν!
Ψευτομαγειρίτσα για ημι-χορτοφάγους , πονόψυχους και …σιχασιάρηδες

Αυτή είναι η δική μου πάνω κάτω.

(χιχι, γλίτωσα και το γράψιμο).
Να την δοκιμάσετε, είναι τέλεια!
Και καλή επιτυχία!

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 288738
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • 102094522373850556729
    • doikas
    • greektranslator
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Re: Εναλλακτική Μαγειρίτσα
« Reply #12 on: 13 Apr, 2009, 13:03:19 »
Ποιος την έχει δοκιμάσει;

Frederique

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 80225
  • Gender: Female
  • Creative, Hardworking and Able!
    • V and F
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
« Reply #13 on: 03 Apr, 2010, 11:59:28 »
Καλές συνταγές θα βρείτε εδώ:
http://www.facebook.com/topic.php?uid=45523870548&topic=5822

Καλή Ανάσταση! :-)
« Last Edit: 03 Apr, 2010, 12:02:43 by Frederique »
Communicate. Explore potentials. Find solutions.

Frederique

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 80225
  • Gender: Female
  • Creative, Hardworking and Able!
    • V and F
Η μαγειρίτσα των χορτοφάγων
« Reply #14 on: 08 Apr, 2011, 18:08:04 »
Η μαγειρίτσα των χορτοφάγων

Υλικά
1/2 κιλό μανιτάρια πλευρότους
1/4 κούπα λάδι
1 κούπα φρεσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
1/3 κούπας ρύζι Καρολίνα
1 ασπράδι αυγού
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε με απορροφητικο χαρτί κουζίνας.
Τα κόβουμε με ψαλίδι σε κομματάκια και σε μία κατσαρόλα ζεστένετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν.
Ρίξτε τα κρεμμύδάκια και συνεχίστε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακομη.
Προσθέστε τον άνηθο, το μαιντανό, το νερό, αλατι και πιπέρι. Όταν η σουπα φτασει στο σημείο βρασμού, ρίξτε το ρύζι.
Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα μανιτάρια και το ρύζι.
Σε ένα μπόλ χτυπήστε ελαφρά το ασπράδι, ρίξτε το χυμό λεμονιού κ συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε μερικές κουταλιές απο το ζουμί της σούπας. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά και κατβάστε την απο την φωτιά.
http://www.sintagespareas.gr/sintages/i-mageiritsa-ton-xortofagon.html

« Last Edit: 12 Apr, 2012, 22:28:18 by spiros »