Buddha bowl → μείγμα χορτοφαγικών τροφών σερβιρισμένο σε βαθύ πιάτο, μπολ με χορτοφαγικές τροφές, βαθύ πιάτο με χορτοφαγικές τροφές, γαβαθάκι με χορτοφαγικές τροφές

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854551
    • Gender:Male
  • point d’amour
Buddha bowl → μείγμα χορτοφαγικών τροφών σερβιρισμένο σε βαθύ πιάτο

A Buddha bowl is a vegetarian meal, served on a single bowl or high-rimmed plate, which consists of small portions of several foods, served cold. These may include whole grains such as quinoa or brown rice, plant proteins such as chickpeas or tofu, and vegetables. The portions are not mixed on the plate or in the bowl, but arranged in an "artful" way. The concept appeared in 2013 and has grown popular since early 2017. Buddha bowls have been compared to Nourish Bowls (a non-vegetarian version) and to Poké Bowls (a Hawaiian raw fish dish).

There are several explanations for why the name refers to Buddha. It may originate from presenting a balanced meal, where balance is a key Buddhist concept, from the story of Buddha carrying his food bowl to fill it with whatever bits of vegetarian food villagers would offer him, or from the overstuffed bowl resembling the belly of Budai, a 10th-century Chinese monk often confused with Buddha.
https://en.wikipedia.org/wiki/Buddha_bowl

Ενας πολύ εύκολος και έξυπνος τρόπος να τρώμε υγιεινά είναι να φτιάχνουμε τα λεγόμενα «Buddha bowls» (γνωστά επίσης στο εξωτερικό ως «glory» ή «hippie bowls»). Πρόκειται για ολοκληρωμένα χορτοφαγικά γεύματα που περιλαμβάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά από όλες τις διατροφικές ομάδες και τα οποία χωρούν σε ένα και μόνο μπολ. Ετσι διασφαλίζουμε όχι μόνο ότι τρώμε σωστά, αλλά και ότι το πράττουμε στις κατάλληλες ποσότητες. Ονομάστηκαν έτσι γιατί (κατά μία εκδοχή) θυμίζουν, στη σύστασή τους, το μπολ που είχε μαζί του ο Βούδας και το οποίο γέμιζαν οι πιστοί με ό,τι φαγητό τούς περίσσευε, συνήθως με λίγο καστανό ρύζι. Στο τέλος της ημέρας ο Βούδας έτρωγε αυτό που περιείχε το μπολ. Μια άλλη εκδοχή σχετίζεται με την έννοια της ισορροπίας που δεσπόζει στη βουδιστική φιλοσοφία και που είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου Buddha bowl. Ακόμη και σήμερα τα Buddha bowls τα «χτίζουμε» ξεκινώντας από ρύζι ή από άλλα δημητριακά και συμπληρώνοντας με ό,τι άλλο θρεπτικό και υγιεινό θέλουμε.

Διατροφικός «Βουδισμός» στην πράξη

Ζητήσαμε από τη δρα Αρκάν να μας δώσει ένα υγιεινό πρότυπο για ένα σωστό «Buddha bowl»: «Ξεκινάμε επιλέγοντας ένα δημητριακό, απαραιτήτως όμως ολικής άλεσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ρύζι ολικής άλεσης, κινόα, πλιγούρι, φαγόπυρο. Προσοχή όμως, ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, στην ποσότητα. Το ένα τρίτο μιας κούπας αρκεί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από κάποιο όσπριο, για παράδειγμα ρεβίθια ή φακές, τα οποία μπορεί να είναι και από φαγητό που μας έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα. Μετά οπωσδήποτε προσθέτουμε τα λαχανικά μας. Καλές επιλογές είναι πάντοτε το σπανάκι, το κέιλ, η ρόκα, το μαρούλι. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε μπρόκολο ή κουνουπίδι (2 λεπτά βρασμένα για να είναι πιο εύπεπτα, αλλά και για να διατηρούν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους). Τρίβουμε από πάνω λίγο καρότο, φρέσκο τζίντζερ ή/και φρέσκο κουρκουμά. Στη συνέχεια, θέλουμε κάποια πρωτεΐνη. Μια καλή λύση είναι λίγο κοτόπουλο, ένα βραστό αβγό ή λίγο άπαχο τυρί. Φυσικά, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο – για να χάσουμε βάρος, καλό είναι να το περιορίσουμε σε μία κουταλιά της σούπας. Προσθέτουμε και μια κουταλιά ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, αν θέλουμε. Η επιτυχία φαίνεται στη σιλουέτα μας, αλλά και στα social media μόλις ανεβάσουμε τα πειστήρια σε Pinterest και Instagram.

Buddha bowls μπορούμε να φτιάξουμε και για πρωινό. Βράζουμε 2 κουταλιές σούπας βρόμη σε μισή κούπα αμυγδαλόγαλα (μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλουμε το κουάκερ μας) και λίγη κανέλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Δίπλα, ή από πάνω, βάζουμε μισή μπανάνα κομμένη σε φέτες και ¼ κούπας μύρτιλα. Σύμφωνα με τη δρα Αρκάν, προσέχουμε να μη χρησιμοποιήσουμε περισσότερα φρούτα γιατί το γεύμα μας θα περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Καλές επιλογές για φρούτα είναι τα μούρα και οι φράουλες και ιδιαίτερα τα μύρτιλα που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Προσθέτουμε λίγα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου. Αν προτιμάμε, χρησιμοποιούμε φυστικοβούτυρο, φυσικά χωρίς ζάχαρη.
https://www.tovima.gr/2020/01/17/vimagazino/ola-se-ena-buddha-bowl/
« Last Edit: 17 Jan, 2020, 21:51:20 by wings »


 

Search Tools