Επικοινωνία μεταφραστικών εταιρειών με συναδέλφους για θέματα κριτικής

rogne · 3 · 1498

rogne

 • Newbie
 • *
  • Posts: 64
  • Gender:Male
Καλημέρα σε όλες και όλους

Ήθελα να θέσω υπόψη της κοινότητας των συναδέλφων το εξής θέμα.

Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές εκπρόσωποι ή ιδιοκτήτες εταιρειών που θεωρούν ότι θίγονται από κριτικές που διατυπώνονται σε αυτή την ενότητα του Φόρουμ να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με συναδέλφους εκφράζοντας τα παράπονά τους ή (σπανιότερα, αλλά έχει συμβεί και αυτό) απειλώντας άμεσα ή έμμεσα ότι θα προβούν σε νομική δράση εναντίον τους.

Προσωπικά θεωρώ το φαινόμενο απαράδεκτο: μια εταιρεία και ένας μεμονωμένος επαγγελματίας εξ ορισμού δεν μιλούν μεταξύ τους επί ίσοις όροις, ειδικά για τέτοια θέματα, ακόμα κι όταν η συνομιλία τους δεν γίνεται σε επιθετικό τόνο. Η πολιτική του Φόρουμ που υποχρεώνει τα μέλη του να διατυπώνουν επωνύμως τις κριτικές τους σίγουρα δεν βοηθάει στην κάλυψη των συναδέλφων απέναντι στις "θιγόμενες" εταιρείες - αλλά δεν σκοπεύω να επεκταθώ σε αυτό, είναι επιλογή των διαχειριστών του Φόρουμ και η τελική ευθύνη βαραίνει τα μέλη που γράφουν τις κριτικές τους αποδεχόμενα αυτό τον όρο. Υποθέτω ωστόσο ότι σκοπός αυτής της ενότητας του Φόρουμ είναι να ενημερώνονται οι συνάδελφοι για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, όχι να πληροφορούνται οι εταιρείες σχετικά με το ποιος λέει τι γι' αυτές...

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα προς τους συναδέλφους-μέλη του Φόρουμ εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ, www.smed.gr). Όταν δέχονται τέτοιες κρούσεις από εταιρείες, μπορούν να ενημερώνουν (όπως ήδη γίνεται σε κάποιο βαθμό) σχετικά τον Σύλλογο ώστε να μη χρειάζεται να αντιμετωπίζουν μεμονωμένα τη - φιλική ή εχθρική, πάντως ανισότιμη - αντίδραση των εταιρειών. Κι ενώ προφανώς δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις εταιρείες να επιδιώκουν άμεση επικοινωνία με συναδέλφους για να διαμαρτυρηθούν, ας έχουν κι αυτές υπόψη τους ότι ο ΣΜΕΔ, ως επαγγελματικός συνδικαλιστικός φορέας, νομιμοποιείται απολύτως να κινητοποιείται για λογαριασμό συναδέλφων, μελών του Συλλόγου ή όχι, εφόσον του ζητηθεί.

Αυτή την επισήμανση ήθελα απλώς να κάνω, για να γνωρίζουν όλα τα ενδιαφέρομενα μέρη ότι οι επαγγελματίες μεταφραστές δεν είμαστε τόσο βολικά απομονωμένοι όσο ίσως θεωρούμαστε.

Χαιρετώ


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 812632
  • Gender:Male
 • point d’amour
Αγαπητέ rogne,

Ο λόγος που πρέπει να είναι επώνυμα τα σχόλια, και δη τα αρνητικά, είναι για το ζήτημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Π.χ., δεν μπορεί ο κάθε ανώνυμος από το πουθενά να λέει κάτι δημόσια (η αλήθεια του οποίου αμφισβητείται) και να αμαυρώνει τη φήμη κάποιου τρίτου. Πώς θα σου φαινόταν, άραγε, να ήσουν εσύ σε αυτή τη θέση; Επίσης, πώς θα σου φαινόταν, να κυνηγάνε εσένα, για κάτι που είπε κάποιος τρίτος σε χώρο που διαθέτεις εσύ;

Επίσης, πώς θα σου φαινόταν, αν ένας ανταγωνιστής σου, ύπουλα κινούμενος, δημοσίευε αρνητικά σχόλια για σένα, εκμεταλλευόμενος τη διαδικτυακή του ανωνυμία;

Αν έχεις προσέξει σε διεθνείς ιστότοπους (π.χ. Blue Board του proz) τα σχόλια όχι μόνο είναι επώνυμα, αλλά πολλές φορές ελέγχονται πριν τη δημοσίευσή τους.

Καλό είναι κάποιος να εξετάζει όλες τις πλευρές και όλες τις περιπτώσεις και να έχει και το θάρρος του ονόματός του.

Και καθώς, στην παρούσα ενότητα, σύμφωνα με τους κανόνες, οι δημοσιεύσεις πρέπει να είναι επώνυμες, θα παρακαλούσα να προσθέσεις και το όνομά σου.

Σπύρος Δόικας
« Last Edit: 06 Nov, 2010, 13:04:54 by spiros »rogne

 • Newbie
 • *
  • Posts: 64
  • Gender:Male
Είναι αλήθεια ότι εξέτασα μόνο μια πλευρά του ζητήματος, αυτή που με ενδιαφέρει περισσότερο. Είπα ήδη ότι δεν θέλω να επεκταθώ στην πολιτική του Φόρουμ, η οποία πράγματι πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις πλευρές. Σκοπός μου λοιπόν δεν ήταν να καταγγείλω την πολιτική του Φόρουμ, αλλά να συμβάλω ώστε να εξισορροπηθεί μια ανισομέρεια που απορρέει ενδεχομένως από αυτή την πολιτική (η κάλυψη των συναδέλφων απέναντι στις εταιρείες) και που ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια άλλη πολιτική.

Όσο για το θέμα της ονομαστικής υπογραφής μου, όταν βλέπω μια εταιρεία να υπογράφει ανάρτηση με την εμπορική επωνυμία της (https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=55242.msg245616#msg245616), θεωρώ ότι μπορώ κι εγώ να υπογράψω με την επωνυμία του Συλλόγου μου.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΜΕΔ, λοιπόν (όπως έγραψα και νωρίτερα)
 


 

Search Tools