Author Topic: Ξέρει κανείς καμία συνταγή για χαλβά με ταχίνι;  (Read 29895 times)

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 485596
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • doikas
    • 102094522373850556729
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Έψαξα, αλλά δεν βρήκα. Για τον πολίτικο ξέρω και τον κάνω. Με ταχίνι όμως;


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 66571
  • Gender: Female
  • Vicky Papaprodromou
    • vicky.papaprodromou
    • @hellenic_wings
    • 116102296922009513407
    • hellenicwings
    • Ποίηση, ποιητές, ποιήματα, Θεσσαλονίκη
Πας στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, αγοράζεις Μακεδονικό χαλβά κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Άντε, να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας. :-)

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 485596
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • doikas
    • 102094522373850556729
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Δεν μου κάνει. Έχω βρει έναν σχετικά καλό χαλβά Γιαννιτσών με αναποφλοίωτο ταχίνι, τελείως διαφορετικό και σε έντονο καφέ χρώμα (το χρώμα που έχει το αναποφλοίωτο ταχίνι).


user10

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1244
  • Gender: Female
Βρήκα αυτό: http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=357&offset=17#start, σου κάνει;
Επίσης, για έτοιμους, χαλβάς Κοσμίδη Δραπετσώνας. Εγγύηση. Τι Μακεδονικοί και κουραφέξαλα! (:ΡΡΡΡΡ)

KaterinaV

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 137
  • Gender: Female
Χαλβάς με ταχίνι, παραδοσιακή συνταγή: http://www.halvas-drapetsonas.gr/pos.htm

Το ταχίνι τοποθετείται μέσα σ' ένα χάλκινο σκεύος στο σχήμα του ημισφαιρίου που ονομάζεται πασίμι.
Η ζάχαρη με το νερό μέσα σ' ένα μεγάλο καζάνι ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι να φύγει η υγρασία και το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Όταν η καραμέλα φτάσει στους εκατόν δεκαπέντε βαθμούς ρίχνεται επιδέξια μέσα στο πασίμι με το ταχίνι.
Στη συνέχεια οι παρασκευαστές φορούν τα ειδικά γάντια από καραβόπανο, που φτάνουν πάνω από τους αγκώνες, και ξεκινούν με τα χέρια τους το ζύμωμα. «Τα γάντια -λέει ο Νικόλαος Γαβρίλης - δεν είναι πυρίμαχα, χρησιμεύουν στο να μην κολλήσει η καραμέλα στο δέρμα και να μειώσουν τη θερμοκρασία που φτάνει μέχρι το χέρι.

Το ζύμωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή η θερμοκρασία του μείγματος είναι γύρω στους ογδόντα βαθμούς, πολύ δύσκολο να την αντέξει κανείς και χρειάζονται επιδέξιοι χειρισμοί και μεγάλη υπομονή για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ποιότητα του χαλβά». Οσο για τα υπόλοιπα είδη, το αμύγδαλο, η σοκολάτα και το κακάο προστίθεται σταδιακά και ζυμώνονται μαζί με τον χαλβά για να πάνε παντού.
Το ζύμωμα κρατάει περίπου μισή ώρα. Μετά ο χαλβάς, που είναι ζεστός ακόμα και δεν σηκώνει μαχαίρι, κόβεται με το χέρι μέσα στο πασίμι, ζυγίζεται και συσκευάζεται. «Πολλοί τον προτιμούν ζεστό - συμπληρώνει ο κ. Γαβρίλης - ενώ τα ποσοστά της κατανάλωσης είναι 50% με αμύγδαλο και από 25% με σοκολάτα και ο σκέτος».
Strawberries cherries and an angel´s kiss in spring, my summer wine is really made from all these things...

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 485596
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • doikas
    • 102094522373850556729
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Τον γνωρίζω, τον χαλβά Κοσμίδη Δραπετσώνας, δεν με ενδιαφέρει αυτό το στυλ χαλβά.


user4

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 609
  • think again!
Σπύρο, άσε καλύτερα! Ακολούθησε τη συμβουλή της Βίκυς. (ή ψάξε να βρείς χαλβά Κοσμίδη-εκτός από το εργαστήριο στην Δραπετσώνα τον έχουν και άλλα μαγαζιά γιατί έγινε trendy).

Το λέω γιατί βρήκα ένα άρθρο στην Καθημερινή και κουράστηκα και μόνο που το διάβασα:

Οι μικροσκοπικοί σπόροι του σουσαμιού τοποθετούνται μέσα σε ανοξείδωτες λεκάνες διαμέτρου 2 μέτρων και βάθους 40 πόντων, όπου κυκλοφορεί ατμός. Από εκεί, καθώς ζεσταίνεται ο σπόρος μέσα από σωλήνες και κοχλίες, κατεβαίνει και απλώνεται πάνω σε δίσκους πέτρινους, διαμέτρου ενός μέτρου και βάρους ενός τόνου η καθεμιά. Στην έσω επιφάνειά τους υπάρχουν σμιλευμένοι αύλακες. Εκεί, ανάμεσα στους δίσκους αυτούς, οι κόκκοι συνθλίβονται και από τα λούκια σταλάζει ο αλεσμένος φυσικός πολτός, δηλαδή το ταχίνι. Το ταχίνι αδειάζεται κρύο σε ειδικές ανοξείδωτες λεκάνες ζυμώματος και αναμένει την καραμέλα από γλυκόζη και ζάχαρη να τον ζεστάνει…
Σε ένα τεράστιο ανοξείδωτο καζάνι, ζάχαρη και γλυκόζη αναδεύονται, θερμαίνονται, παίρνουν τον αέρα τους και γίνονται μια κατάλευκη ρευστή μάζα, που για να μετατραπεί σε καραμέλα απαιτεί οπωσδήποτε ένα πολύ πικρό και στυφό, χρώματος σκούρου καρυδιού υγρό που προέρχεται από το βράσιμο της χαλβαδόριζας (ή τσουένι=ρίζα κέθρου), υλικό το οποίο εισάγεται συνήθως από τη Ρωσία. Αυτό είναι που προσδίδει στην λευκή καραμέλα την ελαστικότητα και την μαστιχωτή υφή της.
Το ζύμωμα
Η καραμέλα βυθίζεται μέσα στο ταχίνι. Παρακολουθώ τον Λευτέρη Ελευθερίου να βουτάει τα χέρια του μέσα στο καυτό μίγμα για να βοηθήσει στην πρώτη ένωση. Aλλωστε, το μυστικό, όπως μου ομολογεί, είναι πώς θα «κολλήσουν» μεταξύ τους τα δύο υλικά. Αρχίζει το ζύμωμα. Στην αρχή οι ίνες από τη γλυκόζη μοιάζει να αντιστέκονται και να βουλιάζουν στον πυθμένα του καζανιού. Eπειτα αρχίζουν να ενσωματώνονται στο μίγμα, το οποίο σταδιακά σφίγγει και αποκτά μια συνοχή. Προς το τέλος του ζυμώματος ενσωματώνονται και τα υλικά που θα του προσδώσουν διαφορετική γεύση, όπως η σοκολάτα ή το κακάο. Eπειτα από λίγο, κι εφόσον το μίγμα είναι πλέον μία μεγάλη ομοιογενής ελαστική μπάλα, αρχίζει το ζύμωμα με τους αγκώνες (αγκωνάτο). Το φινάλε είναι φαντασμαγορικό: η λεκάνη μεταφέρεται σε μια μαρμάρινη επιφάνεια κι ένα ρυθμικό λίκνισμα των 50 κιλών χαλβά, με τα χέρια παρακαλώ, αρχίζει! Με αυτόν τον τρόπο η υφή του γίνεται ακόμα πιο λεπτή. Δοκιμάζω ένα μικρό κομμάτι. Είναι ακόμα ζεστός αλλά έτοιμος, κόβεται σαν ζυμαράκι, ζυγίζεται σε τοποθετείται σε καλούπια, όπου θα πάρει το τελικό σχήμα του.


user4

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 609
  • think again!
Βρήκα και αυτό, αλλά δεν με πείθει. Άκου μαργαρίνη!   

 * 400 γρ. ταχίνι
    * 1 1/2 φλ. λάδι (που στραγγίζει από το ταχίνι) και μαργαρίνη
    * 4 φλ. αλεύρι
    * 1 φλ. μέλι
    * 1/2 φλ. τριμμένο αμύγδαλο ή σουσάμι
    * 100 γρ. λιωμένη σοκολάτα (προαιρετικά)

Ανακατεύετε το λάδι και τη μαργαρίνη και λιώνετε. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το μέλι μέχρι τους 112 C (μια σταγόνα σε κρύο νερό σχηματίζει μια μαλακή μπαλίτσα που κάθεται όταν βγει από το νερό), ανακατεύετε με το υπόλοιπο μίγμα και προσθέτετε τα αμύγδαλα ή το σουσάμι. Απλώνετε σε βουτυρωμένη επιφάνεια (μάρμαρο ή φορμάικα) και δίνετε τετράγωνο σχήμα πάχους 2 εκ. με ένα βρεγμένο μαχαίρι. Αν θέλετε καλύπτετε με σοκολάτα. Κόβετε σε κομμάτια προτού κρυώσει τελείως.

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 485596
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • doikas
    • 102094522373850556729
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Κι εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν να δοκιμάσω, μέλι, ταχίνι και αλεύρι για να δέσει.

user4

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 609
  • think again!
Όλο το άρθρο από το Οίκο της Καθημερινής εδώ: http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_oiko1_100070_15/02/2006_146084
Έχει ενδιαφέρον. Ο Κοσμίδης φτιάχνει και με αναποφλοίωτο σουσάμι. Το καλύτερο βιολογικό και αναποφλοίωτο σουσάμι που έχω βρει είναι μάρκας "Το περιβόλι" (της οικολογίας). Εκτός από το ομώνυμο κατάστημα στην Ανδρέου Μεταξά στα Εξάρχεια το έχει  και η αλυσίδα "Βιολογικός κύκλος"

mousafiris

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 993
  • Gender: Male
  • Περικλής ο καλοκαιρινός
Θα ψαξω σήμερα και θα σου πω.
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.

F_idάνι

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3077
  • Gender: Female
Ναι, τρέμω μήπως βγω off topic, αλλά είναι τόσο νόστιμο, που θέλω να το μοιραστώ: Ζεστό κρουασάν με ταχίνι, μέλι και τριμμένα φουντούκια. Αν θέλεις, το βάζεις όλο μαζί στο φούρνο να ''στεγνώσει'' λίγο το ταχίνι.

banned8

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 133
  • Gender: Male
Προσφέρομαι για δοκιμαστής, επειδή χαλβαδιάζω απίστευτα. Σοβαρά, τρώγω μεγάλες ποσότητες χαλβά, κυρίως Μακεδονικού, αλλά και από διάφορους άλλους παρασκευαστές, οπότε μπορώ να σας πω αν πέτυχε η συνταγή και κυρίως αν θα είχε ενδιαφέρον να την εκμεταλλευτούμε βιομηχανικά.

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 485596
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • doikas
    • 102094522373850556729
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Γι' αυτό και διατηρείσαι νέος: το σησάμι έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.
« Last Edit: 14 Apr, 2007, 16:39:01 by nickel »

banned8

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 133
  • Gender: Male
[off topic]Το άλλο χαλβάδιασμα βοηθάει καθόλου;[/off topic]

Μη δίνετε σημασία στο παραπάνω γιατί θα πάρω point. Και θα πάρετε κι εσείς.