othering -> ετεροποίηση

dominotheory

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2041
othering -> ετεροποίηση

Προκρίνεται σαφώς η ετεροποίηση, ως μια όχι μόνο εύστοχη αλλά και επίσης καθιερωμένη και –γι' αυτό– αναγνωρίσιμη απόδοση, ενώ έχουν γίνει και κάποιες άλλες προτάσεις, όπως η αλλοτριοποίηση (δεν πολυχρησιμοποιείται) και η αλλοποίηση ή η ετέρωση (που ήδη απαντούν, εντός λιγότερο ή περισσότερο συγγενικών πεδίων, με διαφορετικές σημασίες), καθώς και η περίφραση «κατασκευή του άλλου». Για κάποιες σχετικές απόψεις, δείτε εδώ.

(philosophy, politics) gerund of other: the process of perceiving or portraying someone or something as essentially alien or different.
Estonian: teisestamine
Finnish: toiseuttaminen
French: altérité (fr) f
German: Othering (de) n
Spanish: alteridad f, otredad f
Turkish: ötekileştirme
https://en.wiktionary.org/wiki/othering

The term Othering describes the reductive action of labelling and defining a person as a subaltern native, as someone who belongs to the socially subordinate category of the Other. The practice of Othering excludes persons who do not fit the norm of the social group, which is a version of the Self; likewise, in human geography, the practice of othering persons means to exclude and displace them from the social group to the margins of society, where mainstream social norms do not apply to them, for being the Other.
https://www.wikiwand.com/en/Other_(philosophy)

Η πολιτισμική διακριτότητα ή ετεροποίηση ως "στίγμα" είναι αποτέλεσμα ιστορικών διεργασιών κατά τις οποίες έχει ασκηθεί λόγος (discourse) αποκλεισμού και ισχυρός λόγος ετεροπροσδιορισμού, σύμφωνα με τον οποίο ο "άλλος" είναι κατώτερος, για να το θέσω με απλούς όρους. Οι "υποδεέστεροι άλλοι" τοποθετούνται έτσι από μια αποδυναμωμένη θέση, έχοντας υποστεί τον καταναγκασμό του αποκλεισμού τους που εν μέρει εμπεριέχει την πολιτισμική τους διακριτότητα ως "πρόβλημα" όπως ήδη ανάφερα.
https://independent.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/public-culture-online/%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BD

Η πολιτισμική «εξομοίωση» των μεταναστών ενισχύει τον εθνικισμό, κάτι που γίνεται φανερό στη μεταχείριση μιας ειδικής κατηγορίας μεταναστών, τους λεγόμενους «ομογενείς». Η Ευτυχία Βουτυρά εξετάζει την «ετεροποίηση» των «παλιννοστούντων» από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Εξηγεί γιατί παρά την προνομιακή μεταχείριση αυτής της ομάδας από την κρατική πολιτική, η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία δεν είναι λιγότερο προβληματική απ' αυτή άλλων, λιγότερο «τυχερών», ομάδων μεταναστών. Ως αποτέλεσμα πολλοί απ' αυτούς επιλέγουν να γυρίσουν πίσω ή μετακινούνται διαρκώς μεταξύ δύο πατρίδων, διαμορφώνοντας έτσι μια «αντίστροφη διασπορά».
[...]
Η αίσθηση ότι στον τόμο η προβληματική αυτή περιορίζει, αντί να ανοίγει, το θεωρητικό πεδίο, μάλλον έχει να κάνει με τη χρήση της λέξης «ετερότητα», την οποία συχνά φαίνεται να επικαλείται ως συνώνυμη με τον «μετανάστη» ή τη «μειονότητα» και τις «κοινότητες» και «ομάδες» τους, αντί να δηλώνει τη σχέση που παράγει τον «Αλλο» ως διαδικασία νομιμοποίησης του κυριάρχου «Εαυτού» του «πολίτη». Από αυτήν την άποψη, η εκτενής συζήτηση για την έμφυλη διαφορά -που είναι και η πιο ολοκληρωμένη και σημαντική συμβολή της ελληνικής Ανθρωπολογίας στην πολιτισμική θεωρία- θα πρόσφερε πολύτιμα εργαλεία για την ανάλυση της «ετεροποίησης» καθώς και για την ιστορική μελέτη των αποκλεισμών από το έθνος-κράτος. Αν το φύλο αποτελούσε πιο κεντρική κατηγορία ανάλυσης στον τόμο, το άρθρο της Βενετίας Καντσά για τη διαπραγμάτευση των κανονιστικών λόγων για το φύλο, τη μητρότητα και τη σεξουαλικότητα από γυναίκες με ομόφυλες ερωτικές προτιμήσεις καθώς και οι οικογένειές τους, θα έμοιαζε πιο «οργανικό» μέρος του.
Περιπέτειες της Ετερότητας: Η παραγωγή της πολιτισμικής διαφοράς στη σημερινή Ελλάδα
« Last Edit: 16 May, 2020, 14:30:11 by spiros »


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 816798
  • Gender:Male
 • point d’amour
Και ένα ποίημα, χαρακτηριστικό αυτής της τάσης: Martin Niemöller, Als die Nazis die Kommunisten holten (When the Nazis came for the communists)

Ενδιαφέρουσα είναι και η χρήση του «other» (και «otherize») ως ρήμα, με την έννοια του «εξοστρακίζω», άρα και «εξοστρακισμός» για τα othering/otherization. Επίσης, otherer -> ετεροποιός.

other
To regard, label or treat as an "other", as not part of the same group; to view as different and alien.
To treat as different or separate; segregate; ostracise.
https://en.wiktionary.org/wiki/other#Verb


Για το αλλοτριοποίηση υπάρχουν και τα foreignization, alienation, estrangement (Entfremdung, Verfremdung).
« Last Edit: 16 May, 2020, 14:46:36 by spiros »dominotheory

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2041
Σπύρο, ως συνήθως, εξαιρετικά τα σχόλια και οι προσθήκες!

Ιδιαίτερα το ποίημα.

Και συχώρα μου το ντιλέι στις απαντήσεις, συμβαίνουν διάφορα στον δρόμο. ;)


 

Search Tools