Στοπ στον ρατσισμό! Απ' όπου κι αν προέρχεται!

Asdings · 53 · 4172

Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
https://www.in.gr/2020/05/30/world/fovoi-gia-nea-nyxta-kolasi-sti-mineapoli-o-tramp-stelnei-tin-ethnofroura-kai-organonei-parti-ston-leyko-oiko/

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_George_Floyd

"George Floyd was a 46-year-old African-American man [...]"

"Derek Michael Chauvin, a 44-year-old white man, [...]"

Ένας αστυνομικός προέβη σε κατάχρηση εξουσίας εναντίον πολίτη τον οποίο συνέλαβε ως ύποπτο για ελαφρύ αδίκημα. Η κατάχρηση εξουσίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του υπόπτου πολίτη. Να ρωτήσω κάτι; Τι σημασία έχει γ@μώτη μου αν ήταν λευκός ο αστυνομικός και μαύρος το θύμα; Είναι πληροφορία αυτή για να τη δίνει φάτσα-κάρτα η wikipedia; Αν ήταν μαύρος και ο αστυνομικός θα άλλαζε κάτι; Αν ήταν λευκός το θύμα θα άλλαζε κάτι;

Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό -που πρέπει να το θέλουμε, κι εγώ το θέλω- θα πρέπει επιτέλους να γίνει διεθνώς κατανοητό ότι απαγορεύεται ο φόνος οποιουδήποτε από οποιονδήποτε! Και ιδίως από τα όργανα της τάξης -εκτός αν βρίσκονται σε νόμιμη άμυνα.

Έλεος με τα φυλετικά ταμπού, πια... Καταντάει ναζιστικό από την ανάποδη...

Εν τω μεταξύ, προσέξτε και την ορολογία: ο "μαύρος" αποκαλείται African-American, ενώ ο "λευκός" δεν αποκαλείται European-American, αλλά white (με το χρώμα του, δηλαδή)... Δηλαδή όλο το θέμα ήταν ν' αντιστραφεί το στίγμα, αντί να εξαλειφθεί ο ρατσισμός γενικά.
In dubio pro reo


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Αυτά τα όργανα της τάξης είναι η απόλυτη καταστροφή σε όλες τις χώρες. Για τους δικούς μας τα λέγαμε τις προάλλες.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)



Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
Άσε που οι δικοί μας βλέπουν πολλές αμερικάνικες αστυνομικές σειρές και αντιγράφουν την τραμπουκίλα αυτούσια... Διότι, απ' όσο έχω καταλάβει, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι αστυνομικοί είναι νομικά ανεξέλεγκτοι... Και, φυσικά, το θέμα δεν είναι (μόνο) η βία εναντίον των African-Americans, αλλά και η βία εναντίον κάθε πολίτη -διότι έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που έχουν σκοτώσει και λευκούς, απλώς για κείνους δεν γίνεται ντόρος.
In dubio pro reo




Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
Απ' αυτά που διάβασα έχει πλάκα, πάντως, που το "μοντέλο"-γυναίκα του μπάτσου τον... παράτησε μόλις είδε ότι θα στιγματιστεί και η ίδια. Έτσι είναι αυτές οι lifestylούδες: διαλέγουνε κάτι τραμπούκους που τις ξυλοφορτώνουνε και, όταν οι τραμπούκοι μπλέξουνε, μετά τους παρατάνε, σαν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται.

Ο μπάτσος ήταν σίγουρα σκληρή περίπτωση, αλλά πρόσεξα και ότι ο συχωρεμένος ο Floyd είχε και υποκείμενα νοσήματα, που οδήγησαν τελικά στον θάνατό του... Αν και αυτό δεν αλλάζει κάτι ως προς τη γενικότερη βιαιότητα του συγκεκριμένου μπάτσου, θα πρέπει να μετρήσει ως προς την καταδίκη του για τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπό την έννοια ότι, υπό κανονικές συνθήκες (τις οποίες δεν μπορούσε να γνωρίζει το... "όργανον"), δεν θα είχε επέλθει ο θάνατος του συλληφθέντος.
In dubio pro reo


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Ασφαλώς πρέπει να μετρήσει. Γιατί ο κάθε αστυνομικός θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ο άνθρωπος που έχει απέναντί του ενδέχεται να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να προσέχει πώς φέρεται.

Και δες εδώ που αναγκάστηκε να χωθεί στο καταφύγιο ο κυρ-Τραμπ: https://www.imerodromos.gr/dakrygona-mprosta-ston-leyko-oiko-sto-katafygio-gia-schedon-mia-ora-o-tramp/
« Last Edit: 01 Jun, 2020, 14:04:36 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)



Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
Βεβαίως και είμαστε αντιρατσιστές (προσωπικά, μάλιστα, θεωρώ ότι οι αφρικανοί μετανάστες είναι από τους πιο ευγενικούς και συμπαθείς στην Ελλάδα), αλλά είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας το συγκεκριμένο άρθρο και η "λογική" του: https://www.oneman.gr/opinions/ftanei-pia-me-tin-ilithiotita-tou-all-lives-matter/

Το άρθρο φέρει τον εξής τίτλο:

"Φτάνει πια με την ηλιθιότητα του All Lives Matter"

Γιατί είναι ηλιθιότητα; Δεν είναι ορθή η άποψη ότι "Όλες οι ζωές μετράνε"; Και απαντάει ο αρθρογράφος:

"Όχι. Όχι. Όχι. Απλά όχι. Black Lives Matter φίλε μου. Γιατί προφανώς All Lives Matter, όμως αντικειμενικά, η ιστορία μάς έχει διδάξει πως ένας λευκός προνομιούχος άνδρας, δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους στην ζωή του με έναν μαύρο, ειδικά στην διαχρονικά ρατσιστική Αμερική."

Όμως δεν έχει και τόσο δίκιο, για τους εξής λόγους: α) Δεν είναι όλοι οι λευκοί άντρες προνομιούχοι. β) Η κατά τόπους και περιόδους ρατσιστική Αμερική (ΗΠΑ) είχε μαύρο πρόεδρο (βασικά είναι μιγάς, αλλά πιστώνεται στους μαύρους... κι ας έχει και γερμανική καταγωγή), ενώ δεν συνέβη το ίδιο π.χ. σε όσες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν μεγάλα ποσοστά ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής (π.χ. Κούβα, Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινός, Βενεζουέλα), γ) Δεν λαμβάνει υπόψη του ότι μέρος του ρατσισμού ίσως υποδαυλίζεται και από αυξημένη εγκληματικότητα των αφροαμερικανών (που δεν είναι απαραίτητο ότι προκύπτει πάντα λόγω της δυσμενούς θέσης τους στην αμερικανική κοινωνία).

Επιμένει, όμως, ο αρθρογράφος:

"Ένας λευκός δεν θα φάει ξύλο για το χρώμα του δέρματός του, δεν θα φοβάται να κυκλοφορήσει, δεν θα δολοφονηθεί από την αστυνομία απλά επειδή είναι λευκός, δεν θα στερηθεί ίσων ευκαιριών."

Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του και κάποια απροσπέλαστα γκέτο αφροαμερικανών, όπου αν πατήσει λευκός δεν ξαναβγαίνει από 'κει μέσα; Επειδή ξεκίνησαν πρώτοι οι λευκοί, θα μου πεις, αφού αυτοί έφεραν ως σκλάβους τους μαύρους στην Αμερική. Ε, και λοιπόν; Αυτό έγινε πριν αιώνες. Θα συνεχίζουμε ρεβανσιστικά επ' άπειρον, μέχρι να αντιστραφούν (αντί να εξισορροπηθούν) οι συνθήκες διαβίωσης των δυο πλευρών; Θα ήταν απαράδεκτο κάτι τέτοιο. Επίσης, παραγνωρίζεται σταθερά το γεγονός ότι οι λευκοί αποικιοκράτες έκαναν δουλεμπόριο με τη συνεργασία άφθονων βορειοαφρικανών  (Αράβων) δουλεμπόρων (με ρατσιστικές αντιλήψεις για τους υποσαχάριους κατοίκους, ακόμα και σήμερα), αλλά και εχθρικών μεταξύ τους υποσαχάριων φυλών που έπαιρναν εκδίκηση (θυμάμαι πρόχειρα από την πρόσφατη ιστορία τη γενοκτονία κατά των Τούτσι από τους Χούτου, θυμάμαι και την περίπτωση του Νταρφούρ στο Σουδάν...).

Όμως, παρακάτω, λέει και τα εξής:

"Αν καίγεται το σπίτι σου και φωνάξεις την πυροσβεστική, οι πυροσβέστες δεν θα σου πουν “εντάξει, καίγεται το σπίτι σου, να το σώσουμε, αλλά όλα τα σπίτια είναι σημαντικά”. Όχι. Γιατί εκείνη τη στιγμή είναι το δικό σου σπίτι που κινδυνεύει και αυτό πρέπει να σωθεί, χωρίς κανείς να υποβαθμίζει τα υπόλοιπα σπίτια."

Αυτή όμως η πρόταση μπορεί κάλλιστα να συνεπάγεται και το εξής: στη συγκεκριμένη περίπτωση του G. Floyd ήταν ακριβώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος που δολοφονήθηκε, όχι όλοι οι μαύροι συλλογικά. Άρα γιατί να φωνάζουν όλοι μαζί; Ανθρώπινη αλληλεγγύη; Συμφωνώ, αλλά να κινείται στο πλαίσιο της ανθρώπινης ταυτότητας, όχι ειδικά της μαύρης. Αποδείχτηκε ότι ο μπάτσος-δολοφόνος έκανε τον φόνο με σαφή ρατσιστικά κίνητρα; Ή απλώς έκανε τον φόνο και έτυχε το θύμα να ήταν και μαύρος; Πόσο σίγουρο είναι ότι, αν ήταν λευκό το θύμα, ο μπάτσος δεν θα είχε φερθεί όμοια;

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος τσιτάρει τον Φ. Σεργουλόπουλο, που είπε αναφορικά με το ερώτημα "γιατί να μην υπάρχει και straight pride":

“Τι εννοείτε; Οι straight έχουν αυτοκτονήσει ποτέ για την επιλογή τους, έχουν κρυφτεί, έχουν διωχτεί από το σπίτι τους; Έχουν κραχτεί στο δρόμο; Δεν είναι κοινότητα οι straight που να έχει δεινοπαθήσει και να δεινοπαθεί ακόμα. Τους έχει πλακώσει κανείς στο ξύλο επειδή κρατιούνται χέρι-χέρι; Μπορούν δύο άτομα του ίδιου φύλου να εκδηλώνουν την αγάπη τους στο δρόμο χωρίς να έχουν επιπτώσεις; Και θα πει κάποιος γιατί δεν υπάρχει τέτοια εκδήλωση για τους straight; Όποιος το λέει είναι ανόητος και αμόρφωτος”.

Υπάρχουν πολλοί straight που έχουν αυτοκτονήσει π.χ. από προσβλητικές συμπεριφορές γυναικών που τους υποτίμησαν για τη σεξουαλική τους ικανότητα. Υπάρχουν πολλοί straight που "κόβονται" από διάφορα επαγγέλματα-lobby στα οποία αν δεν είσαι ομοφυλόφιλος δεν μπαίνεις με τίποτα. Υπάρχουν πολλές λευκές γυναίκες (αλλά και άντρες, στις μεσογειακές χώρες της "αντρίλας") που υφίστανται το bullying κατά του χρώματός τους (τις λένε χαζογκόμενες, barbie, χαζοξανθές, ξανθόψειρες κ.ά.). Μάλιστα, στις σκανδιναβικές χώρες, ξανθές γυναίκες πέφτουν διαρκώς θύματα βιασμού από ασιάτες και αφρικανούς μετανάστες (έχω και πηγές, αν ζητηθούν...).

Το πρόβλημα είναι ότι, όταν παραχαϊδέψεις μια μειονοτική ομάδα που όντως καταπιέζεται, κινδυνεύεις να αντιστρέψεις τους όρους, αντί να πετύχεις την εξισορρόπηση. Οι ιερές αγελάδες πάσης φύσεως (λευκές, μαύρες, κίτρινες κ.λπ.) βλάπτουν γενικά τις κοινωνίες. Άλλωστε, οι μειονότητες γίνονται εύκολα πλειονότητες, όταν οι επιμέρους "κοινότητες" καταπιεσμένων (για άλλους λόγους καθεμία) ενώνονται σε μια κοινή πάλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καταντάει μειονότητα η άλλοτε κυρίαρχη ομάδα, με ρεβανσιστικές συνέπειες.

Άλλωστε, είναι εντελώς λάθος και επιστημονικά να μιλάει κανείς για "μαύρη" φυλή, αφού όλοι οι "μαύροι" δεν έχουν ίδια καταγωγή, ούτε ίδια χρωμοσώματα. Μπορεί π.χ. κάποιες μαύρες φυλές να συγγενεύουν πολύ περισσότερο μ' έναν Έλληνα παρά μ' έναν άλλο Αφρικανό. Είναι απατηλό, απλουστευτικό και επικίνδυνο το τσουβάλιασμα όλων των αφρικανικής καταγωγής ανθρώπων σε μία φυλή.

Όσο για το ποιος είναι ανόητος κι αμόρφωτος... θα το κρίνει η ιστορία.

Κατά τα λοιπά, είμαι απόλυτα σύμφωνος: STOP RACISM!!! Ο μπάτσος να τιμωρηθεί παραδειγματικά και αποτρεπτικά για άλλους συναδέλφους του που θα διανοούνταν να διαπράξουν τέτοιο έγκλημα.
« Last Edit: 05 Jun, 2020, 15:21:58 by Asdings »
In dubio pro reo



Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο άρθρα που μου επισημαίνεις. Για το πρώτο έχω να πω ότι είναι ακριβώς η απόδειξη των όσων λέω παραπάνω: όσοι αστυνομικοί σκέφτονται σαν μπάτσοι (και στις ΗΠΑ αφθονούν αυτοί) δεν ξεχωρίζουν μαύρους και λευκούς, ασκούν βάρβαρη βία εναντίον οποιουδήποτε πολίτη βάλουν στόχο. Και αυτό είναι που πρέπει να προβληθεί πρωτίστως!

Για το δεύτερο, συμφωνώ επίσης, αλλά όλος ο ντόρος με τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται, φοβάμαι, μόνο και μόνο επειδή τους εξυπηρετεί ως σύμβολο ο Floyd, επειδή έτυχε να είναι μαύρος. Γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε επιμνημόσυνες δεήσεις για άλλα αδικοχαμένα θύματα αστυνομικής -και όχι μόνο- βίας; Μήπως επειδή δεν ταιριάζουν στα προφίλ των "κοινοτήτων" που προωθεί η διεθνής μαφία των δουλεμπόρων και των ΜΚΟ που, ουσιαστικά, τις εκμεταλλεύεται και κονομάει απ' αυτές;

Δηλαδή ο φόνος λόγω ρατσιστικών πεποιθήσεων είναι χειρότερος από τον φόνο για ληστεία; Εμένα μου προκαλούν την ίδια απέχθεια όλοι οι φόνοι, με τη διαβάθμιση να περιορίζεται μόνο στον τρόπο διάπραξης (τ.έ. σίγουρα είναι χειρότερος ένας που ξυλοκοπάει μέχρι θανάτου το θύμα του με λοστό από έναν που του ρίχνει μια σφαίρα στην καρδιά -λέμε τώρα). Ο ρατσισμός είναι κάτι ελεεινό, αλλά εξίσου ελεεινή είναι λ.χ. η μανία για χρήμα, όταν τη βάζεις πάνω απ' την ανθρώπινη ζωή.

Αν, ας πούμε, πέθαινε λόγω της αστυνομικής βίας αυτός ο λευκός που είδαμε στο πρώτο βίντεο, θα γίνονταν αντίστοιχες κινητοποιήσεις; Δεν νομίζω... Αν όμως αυτός ο λευκός ήταν... ομοφυλόφιλος; Αν ήταν γυναίκα; Αν ήταν μουσουλμάνος; Τότε ναι, θα γίνονταν κινητοποιήσεις, αλλά και πάλι μόνο αν ο θύτης ανήκε στην "απέναντι" όχθη. Αν ο θύτη ήταν κι αυτός μαύρος, κι αυτός ομοφυλόφιλος, κι αυτός γυναίκα, κι αυτός μουσουλμάνος, το θέμα θα πέρναγε πιο "μαλακά"...

Ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός ότι ο δολοφόνος του Floyd λέγεται... Chauvin (> chauvinisme > σωβινισμός)!
« Last Edit: 05 Jun, 2020, 19:50:29 by Asdings »
In dubio pro reo



Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Κτήνη. Το περίεργο είναι πως σε όλες τις χώρες κάνουν τα ίδια.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4118
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
Νομίζω ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις ανά χώρα... Αλλά, γενικότερα, θεωρώ ότι όταν ένας άνθρωπος επιλέγει επαγγέλματα που εμπεριέχουν την -νόμιμη ή παράνομη- βία (μπράβοι, σεκιουριτάδες, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυγμάχοι), συνήθως κάτι τρέχει με δαύτον...

Από την άλλη -για να γυρίσω στο θέμα του ρατσισμού: https://www.in.gr/2020/06/05/world/verolino-psifistike-nomos-kata-ton-diakriseon-antidraseis-apo-ti-deksia-kai-astynomikous/

Όμως είναι προβληματική, θεωρώ, η απαγόρευση που θέτει στους πιθανούς αστυνομικούς ελέγχους σε πρόσωπα λόγω των χαρακτηριστικών τους. Γιατί, όταν ελέγχω κάποιον λόγω των χαρακτηριστικών του, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι (αναγκαστικά) ρατσιστής. Μπορεί να έχω π.χ. πληροφορίες ότι ένας με τα τάδε χαρακτηριστικά έχει διαπράξει το τάδε έγκλημα. Ε, δεν θα ελέγξω όλους όσους του μοιάζουν, μέχρι να τον εντοπίσω;

Νομίζω ότι το παραχέζουνε με το θέμα των χαρακτηριστικών του προσώπου...
« Last Edit: 05 Jun, 2020, 21:16:51 by Asdings »
In dubio pro reo


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Αν και δεν θέλω να γενικεύω, κι εγώ το ίδιο πιστεύω για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Εννοείται ότι πάντα υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα πολλών ανθρώπων.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools