Στο Διαδίκτυο όλες οι μετονομασίες πόλεων και χωριών της Ελλάδας

Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 3770
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
Πηγή:  https://www.tanea.gr/2020/07/16/lifearts/sto-diadiktyo-oles-oi-metonomasies-poleon-kai-xorion-tis-elladas/

http://settlement-renames.eie.gr/

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ. Τα τοπωνύμια θεωρήθηκαν τεκμήρια της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού χώρου και η διαχείρισή τους απέκτησε χαρακτηριστικά πολιτικού ζητήματος από τη δημιουργία του ελληνικού βασιλείου και ύστερα. Η μελέτη της διαδικασίας των μετονομασιών από το 1831 έως το 2011 αποτυπώνει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας για εθνική ολοκλήρωση και τις προτεραιότητες της κεντρικής διοίκησης σε αυτή τη μακρά περίοδο. Οπως έγραφε και ο Δημήτριος Καμπούρογλου το 1920 στο βιβλίο του «Τοπωνυμικά παράδοξα»: «Μα είναι ανεκτόν, διά όνομα του Θεού και των Θεών, ο Σωκράτης και ο Αριστείδης να είναι από το Μπραχάμι, ο Θεμιστοκλής από το Λιόπεσι και ο Θηραμένης και ο Θρασύβουλος από το Κοκοτσίνι;».

Η προσπάθεια, βέβαια, αυτής της ομογενοποίησης με τις μετονομασίες δεν ήταν πάντα κοινώς αποδεκτή, αφού στον δημόσιο διάλογο αρκετές φωνές υποστήριζαν τη διατήρηση των παλαιών ονομάτων. Ηδη από το 1886 ο Α. Μηλιαράκης στο βιβλίο του «Γεωγραφία πολιτική νέα και αρχαία του Νομού Αργολίδος και Κορινθίας» έγραφε: «Αν τα ονόματα τούτα είνε ίχνη της διαβάσεως ξένων φυλών επί του ελληνικού εδάφους, τις έχει το δικαίωμα να διαγράφει τα ίχνη της ιστορίας; Αν θεωρή τα ίχνη τούτα βάρβαρα, ας υψώση αυτός παρ' αυτά τα ένδοξα μνημεία του νεώτερου πολιτισμού του». Χαρακτηριστικό είναι επίσης το σχόλιο του Κ.Θ. Δημαρά στο άρθρο του «Περί μετονομασιών» που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου 1955 στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Δραγαμέστο, Βραχώρι, Σάλωνα, Ζητούνι. Ο,τι λέμε πως σεβόμαστε, η εμορφιά του θανάτου και της ζωής, είταν μέσα σε αυτά τα ονόματα και εχάθηκε μαζί τους. Δεν καταλαβαίνουμε τα παλιά ηρωικά κείμενα όταν τα διαβάζουμε, δεν τραγουδάμε ή δεν απαγγέλλουμε "στην Αμφισσα σφάζουν αρνιά" ή "καπνίζει κι η Λαμία". Νήματα που εκόπηκαν, χωρίς τίποτε να τα αντικαταστήσει».


Δυστυχώς, με τις μετονομασίες κρύβουμε την ιστορία μας. Όπως και με τα οικογενειακά μας επίθετα, που τόσες οικογένειες έχουν αλλάξει επειδή... δεν τους άρεσε η... γλώσσα προέλευσης.
In dubio pro reo


 

Search Tools