Γιατί λέω ΟΧΙ στη θεσμοθετημένη θανατική ποινή

Asdings

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 4067
    • Gender:Male
  • unte þeina ist þiudangardi jah mahts
https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/kosmos/ipa-i-proti-epikeimeni-ektelesi-gynaikas-edo-kai-70-chronia/

ΗΠΑ: Η πρώτη επικείμενη εκτέλεση γυναίκας εδώ και 70 χρόνια

Όποιος διαβάσει τι έκανε αυτή η γυναίκα, σίγουρα -και με το δίκιο του- θα πει "μωρέ, καλά που θα της κάνουνε, της αξίζει!" Ωστόσο, διαβάζοντας το άρθρο, ένιωσα αυτό που νιώθω πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις: ότι, αν και είναι αναμφίβολο ότι δεν αξίζει να ζούνε κάποια άτομα, αν και είναι αναμφίβολο ότι σε πολλά άτομα θα άξιζε να πάθουν ακριβώς αυτό που προξένησαν σε άλλους, κι όμως δεν θα πρέπει αυτή την εξουσία της εσχάτης των ποινών να την έχει η Πολιτεία. Πέραν της πιθανότητας δικαστικής πλάνης, που θα οδηγήσει σε εκτέλεση αθώων!

Θα αθώωνα έναν συγγενή που πήρε τον νόμο στα χέρια του. Θα τον καταλάβαινα απολύτως. Πράγματι είναι φορές που το κοινωνικό αίσθημα δεν αρκείται σε απλές φυλακισούλες, σε ψευτοϊσοβιάκια και τα ρέστα... Κι εγώ θεωρώ ότι οι ποινές για κάποια εγκλήματα πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηρές: είμαι υπέρ των καταναγκαστικών έργων (διότι έτσι χτίζεται και κάτι, βρε αδερφέ, και μάλιστα δωρεάν), είμαι υπέρ της ακατέβατης ισόβιας κάθειρξης, ακόμα και απομόνωσης σε ειδικά κελιά για ειδεχθείς εγκληματίες. Αλλά να βάζεις γιατρούς, που έχουνε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να κάνουνε ένεση σε ζωντανό άτομο και να το σκοτώνουνε σαν ποντίκι; Αυτό δεν το δέχομαι, γιατί ΚΑΘΕ ανθρώπινο σώμα συμβολίζει το σώμα όλων μας. Είναι μια προσωπική μου φιλοσοφική -όχι θρησκευτική- άποψη.

Δεν έχω πρόβλημα να υποφέρει για χρόνια ένας ειδεχθής εγκληματίας, θεωρώ ότι τέτοια άτομα το αξίζουν. Αλλά ΟΧΙ στη θανατική ποινή. Και μάλιστα με τρόπους που ατιμάζουν το ίδιο το ανθρώπινο σώμα -ακόμα και ενός καθάρματος. Η άθλια ηλεκτρική καρέκλα, για παράδειγμα, ή η κρεμάλα, ή η ένεση... Κράτη που ανέχονται τέτοιες εκτελέσεις στη σύγχρονη εποχή ή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ, κι ας διακηρύσσουν τις... "δημοκρατικές" τους αρχές με τη ντουντούκα. Η εκτέλεση στα δύο μέτρα με το ντουφέκι ήτανε πιο αντρίκια, τουλάχιστον -αλλά και πάλι διαφωνώ. ΟΧΙ στη θανατική ποινή.
In dubio pro reo


 

Search Tools