Ανακοίνωση για ιούς τύπου Dialer

Evmorfia

  • My Website
  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 638
    • Gender:Female
Ειδοποίηση που έλαβα από το ΤΕΕ:

Αγαπητέ συνδρομητή,

"Η ΤΠ/ΤΕΕ χρησιμοποιεί μία εξελιγμένη μέθοδο προστασίας (anti-virus, anti-spamming) για τη διασφάλιση μίας αξιόπιστης και αδιάλειπτης υπηρεσίας.

Παρόλα αυτά συνιστά στους συνδρομητές ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα μέσω Internet και ιδιαίτερη προσοχή σε ιστοσελίδες και email τα οποία φαινομενικά δείχνουν να προέρχονται από κάποια τράπεζα και ζητάνε στοιχεία σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες.

Επίσης η ΤΠ/ΤΕΕ συνιστά υποχρεωτικά την χρήση προγραμμάτων anti-virus και anti-dialer.
Για απόλυτη ασφάλεια από πιθανή χρέωση του τηλεφώνου από ιό μορφής dialer (για τις PSTN και ISDN συνδρομές) παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ΟΤΕ για ενεργοποίηση φραγής προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και αριθμούς εξωτερικού.

Οι συνδρομητές ADSL για να μην διατρέχουν κίνδυνο από ιούς τύπου dialer θα πρέπει να έχουν αποσυνδέσει τους υπολογιστές τους από τα παλαιά modem (PSTN και ISDN) και να είναι συνδεδεμένοι μόνο με modem ADSL.

Η ΕΕΤΤ προέβη sτην παρακάτω ειδική ανακοίνωση για για να βοηθήσει την προφύλαξη των χρηστών του διαδικτύου από τους dialers. Η ανακοίνωση συνίσταται να διαβαστεί από όλους τους χρήστες και ιδιαίτερα από τους μη έμπειρους επάνω στη χρήση του Internet.

Τι είναι τα προγράμματα dialer

Τα προγράμματα dialer είναι λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μέσω διαδικτύου και να εγκατασταθεί στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Αυτό που κάνουν οι dialers, αφού εγκατασταθούν στον υπολογιστή σας είναι να αλλάξουν τις ρυθμίσεις (settings) του modem σας από μία συγκεκριμένη σύνδεση στο διαδίκτυο σε μία άλλη. Συνήθως η αλλαγή είναι από το συνήθη αριθμό του παροχέα Internet (ISP) που χρησιμοποιείτε, σε έναν αριθμό αυξημένης χρέωσης, είτε αυτός είναι της σειράς 90ΧΧΧΧΧΧΧΧ είτε αριθμός στο εξωτερικό (00ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ).


Ποιο είναι το πρόβλημα

Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο χρήστης δεν γνωρίζει ότι έχει «κατεβάσει» (download) έναν dialer από το διαδίκτυο ή όταν δεν γνωρίζει τι κάνει αυτός ο dialer τον οποίο έχει κατεβάσει. Η απάτη μέσω dialers συμβαίνει όταν ο διαδικτυακός τόπος δεν καθιστά σαφές για τον χρήστη ότι με τις ενέργειές του, οδηγείται στην εγκατάσταση λογισμικού στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή ότι η σύνδεσή του στο διαδίκτυο θα αλλάξει, όχι μόνο για την πρόσβαση σε ειδικό περιεχόμενο, αλλά σε πιο συχνή ή και μόνιμη βάση. Οι dialers αυτοί μπορεί να πραγματοποιούν συνέχεια κλήσεις προς έναν αριθμό αυξημένης χρέωσης, εις βάρος του χρήστη, κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου, ακόμα και κάθε λίγα λεπτά, αρκεί ο υπολογιστής να είναι αναμμένος.

Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα, κάποιοι dialers να φτάσουν στον χρήστη ως συνημμένα (attachment) σε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail). Αυτοί δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν, και εγκαθίστανται χωρίς να ζητήσουν τη συγκατάθεση του χρήστη.

Απάτες τέτοιου είδους μπορεί ακόμα να σιγήσουν τους ήχους κλήσης (dialing) στο διαδίκτυο που κάνει το modem σας για να αποκρύψουν το γεγονός ότι το modem πραγματοποιεί μία κλήση.

Πρόσφατα, το πρόβλημα με τις απάτες μέσω dialers έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Ήδη, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει λάβει μεγάλο αριθμό καταγγελιών από χρήστες διαδικτύου, οι οποίες αφορούν την υπέρογκη και εν αγνοία τους χρέωσή τους για κλήσεις σε αριθμούς της σειράς 90ΧΧΧΧΧΧΧΧ ή αριθμούς του εξωτερικού (00ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ), ενώ αυτές οι κλήσεις συνδέονται με την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο.


Τι μπορείτε να κάνετε για να προφυλαχτείτε.
Να κλείνετε τον Η/Υ σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.
Ποτέ μην ανοίγετε attachments ηλεκτρονικών μηνυμάτων αν δεν γνωρίζετε τι είναι, διότι θα μπορούσε να είναι ένας κακόβουλος dialer.
Εξετάζετε συχνά τις παραμέτρους σύνδεσης του Η/Υ σας με το διαδίκτυο για να βεβαιώνεστε ότι ο αριθμός που καλεί το modem σας για να συνδεθεί είναι ο σωστός.
Να είστε επιφυλακτικοί όταν επιλέγετε με το ποντίκι σας (click) σε αναδυόμενα παράθυρα (pop-up windows) που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη σας. Αν έχετε αμφιβολία για το αν επιθυμείτε να δείτε το συγκεκριμένο περιεχόμενο, πάντα να επιλέγετε με το ποντίκι σας να κλείνετε το παράθυρο.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αν κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο μεταφερθείτε σε κάποια ιστοσελίδα την οποία δεν περιμένατε.
Να έχετε δυνατά την ένταση του modem σας έτσι ώστε να ακούσετε τους ήχους στην περίπτωση που το modem σας αποσυνδεθεί και επιχειρεί να πραγματοποιήσει.
Αν προσέξετε κάποιο εικονίδιο (icon) στην επιφάνεια εργασίας σας (desktop) που σας φαίνεται άγνωστο, εξετάστε το και σβήστε οτιδήποτε δεν αντιστοιχεί σε έγκυρες εφαρμογές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα σβήσετε μόνο τα εικονίδια αλλά θα απεγκαταστήσετε (uninstall) και τις σχετικές εφαρμογές.
Ενημερώστε την οικογένειά σας για την απειλή των κακόβουλων dialers και ελέγξτε τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σας.
Μπορείτε να ζητήσετε από τον ΟΤΕ να σας ενεργοποιήσει την υπηρεσία της φραγής για εξερχόμενες κλήσεις προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και αριθμούς. εξωτερικού. Στην περίπτωση που έχετε προεπιλογή φορέα μπορείτε εναλλακτικά να ζητήσετε από τον προεπιλεγμένο σας πάροχο να σας ενεργοποιήσει την υπηρεσία της φραγής για εξερχόμενες διεθνείς κλήσεις.
Οι περισσότεροι dialers ανιχνεύονται από τα πρόσφατα προγράμματα anti-virus. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμά σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα και φροντίστε να το ενημερώνετε συστηματικά."Πάντως στον Βόλο, σε δύο γνωστούς μου, παρατηρήθηκε κρούσμα τηλεφωνημάτων στα Νησιά του Σολομώντα €50 και €400 αντίστοιχα, αυτόν τον μήνα.

Any ideas για προγράμματα anti-dialer όπως π.χ. αυτό?
« Last Edit: 11 May, 2007, 13:08:58 by wings »


 

Search Tools