Εικονική επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο

wings · 1 · 2709

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 74008
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Εικονική επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο



Δες με ποιον τρόπο η σύγχρονη αρχαιολογία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για τη διατήρηση ιστορικών μνημείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφιακή απεικόνιση της πόλης της Αρχαίας Κορίνθου.

Τα θαύματα του παγκόσμιου πολιτισμού απειλούνται με εξαφάνιση. Για αυτό το λόγο, εταιρείες όπως η Google έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ψηφιακή διάσωσή τους. Πρόκειται για άλλο ένα project που έχει ενταχθεί στο πασίγνωστο πρόγραμμα Arts & Culture της Google, το οποίο αξιοποιώντας τις ίδιες περίπου τεχνολογίες απεικόνισης που αξιοποιούνται στο Street View, αλλά και μέσω συνεργασιών με επιστήμονες, ερευνητικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς, σου επιτρέπει να επισκεφτείς εικονικά και να θαυμάσεις τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, τόσο τα σύγχρονα όσο και τα αρχαία.

Σε συνεργασία με την εταιρεία CyArk, η οποία ειδικεύεται στις ψηφιακές σαρώσεις κτηρίων και μνημείων, η Google, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Open Heritage σε μια προσπάθεια να διασωθεί ψηφιακά η παγκόσμια κληρονομιά. Ανάμεσα στα projects του Open Heritage είναι και η καταγραφή της πόλης της Αρχαίας Κορίνθου και συγκεκριμένα η μυθική Κρήνη της Πειρήνης και ο Ναός του Απόλλωνα. Στο συγκεκριμένο project συμμετείχε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η έρευνα διεξήχθη κυρίως με το LiDAR (παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στην αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως στα οχήματα που διαθέτουν δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης), καθώς και με χερσαία και αεροφωτογραφική φωτογραμμετρία. Οι σωζόμενες τοιχογραφίες που βρίσκονται μέσα στην Κρήνη της Πειρήνης φωτογραφήθηκαν με έναν σαρωτή Artec, ο οποίος μετρά το τρισδιάστατο σχήμα μιας επιφάνειας χρησιμοποιώντας παλλόμενο φως.

[...]

Πηγή: https://www.cosmotesmartliving.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B8/
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools