σιγά μη χάσεις καμιά οξεία

P0waN · 6 · 1099

P0waN

• Jr. Member
  • **
Υπάρχει κάποια αντίστοιχη έκφραση (ιδιαιτέρως αργκό) στα Αγγλικά του "Σιγά μη χάσεις καμιά οξεία";
« Last Edit: 20 Jan, 2021, 20:39:31 by spiros »

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Σπύρο, το λέγανε πολύ τακτικά στην οικογένειά μου όταν ήμουν μικρή.

Το λέγαμε περιπαικτικά κυρίως όταν διαβάζεις ή όποτε είσαι πολύ απορροφημένος από οτιδήποτε κάνεις και δεν δίνεις σημασία γύρω σου (και μάλιστα δυσανασχετείς όταν πάνε να σε διακόψουν) ακόμα κι αν πάρει φωτιά ο τόπος και είχε την έννοια «ξεκόλλα απ' αυτό που κάνεις και κοίτα τι γίνεται γύρω σου».
« Last Edit: 20 Jan, 2021, 21:44:20 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Περίπου. Δες την προσθήκη που έκανα στην προηγούμενη απάντησή μου. Σου το λένε όταν δυσανασχετείς που σε διέκοψαν.

Π.χ. Δεν βλέπεις ότι διαβάζω; Άσε με στην ησυχία μου. / Απάντηση: Σιγά μη χάσεις καμιά οξεία.

Δηλαδή το νόημα είναι: Έλα, μωρέ, πώς κάνεις έτσι και δεν μ' αφήνεις να σου πω;

Επίσης το λέμε και «σιγά μη χάσεις κάνα/κανένα κόμμα».

[...] Ο μπροστινός των κοριτσιών έπαιζε νευρικά με τις σελίδες του βιβλίου και τα κορίτσια που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν κάτι από το μάθημα, κατά τη συνήθεια των περισσότερων μαθητών που χτυπά ο συναγερμός της φιλομάθειας τους στο παρά πέντε.
-Γιατί να σταματήσω, βρε Άννα; Φοβάσαι μη χάσεις κανένα κόμμα; είπε εκείνος θιγμένος.
-Αν εσύ δεν θες να ακούσεις, πρόβλημά σου. Οι άλλοι όμως δεν φταίμε! είπε η Άννα.
-Επίσης τα κόμματα τα χάνουμε στη νεοελληνική γλώσσα, όχι στη φυσική, άσχετε! συμπλήρωσε η Χαρά.
[...]

http://paidiko-efivikovivliokaipaidi.blogspot.com/2016/09/

Ως μετάφραση θα πρότεινα κάτι του στιλ: Are you afraid you'll miss a word?
« Last Edit: 20 Jan, 2021, 22:28:39 by spiros »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)

spiros

• Administrator
  • Hero Member
  • point d’amour
μη σου ξεφύγει καμιά οξεία! ειρωνικό πείραγμα σε άτομο που το βλέπουμε να είναι βυθισμένο στη μελέτη, στην ανάγνωση. Πολλές φορές, της φρ. προτάσσεται το πρόσεχε ή πιο σπάνια το σιγά·
Γεώργιος Κάτος: Λεξικό της λαϊκής​ και της περιθωριακής γλώσσας 

Search Tools